witam
jestem swiezy jak kielbasa w biedronce wiec wybaczcie jezeli bedzie cos nie tak.
Sprawa wyglada tak ze mam modem huawei e220 w iplusie. Jest on podlaczony do standardowego kabla ktory jest w zestawie, no i niestety ten modem lezy za komputerem bo kabel jest bardzo krotki.
W moim modemie mimo ze dziala HSDPA sa tylko 4 kreski zasiegu, i moze mu pomoc wystawienie go bardziej na zew ( tak wyczytalem tu u was na forum kilka tematow wczesniej), no i pytanie dotyczy kabla.
Jak dlugi moze byc do takiego modemu. Jestem pracownikiem PLUS GSM i nasi "specKUPAlisci" mowia ze to nie ma znaczenia, natomiast w VOBISIE powiedzili mi ze do 2 m. Tylko kto ma racje??
Mysle ze mi ok 3 m by wystarczylo zeby on juz by prawie na oknie.
Ogolnie mowiac mam maly dylemat bo nie wiem co robic.
kabel do huawei e220
Moderator: Moderatorzy
- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Re: kabel do huawei e220
Myślę że się dowiesz jak sam sprawdzisz, ogólnie wiadomo im dłuższy kabel, tym większy opór i straty, ale możesz spróbować, przedłużki USB nie są drogie...
-
- Stały użytkownik forum
W zestawie z modemem jest jeszcze drugi dłuższy kabel (przynajmniej powinien być, mam Huaweia z plusa i miałem kabel). Niestety musi być on przyłączony do komputera dwiema końcówkami: przesył danych i dodatkowe zasilanie. 

- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
ja w tej chwili uzywam kabla ok 4 m i jest ok
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
- wojteks
- *** Administrator ***
w pracy mam podłączonego E220 przez oryginalny długi kabel i dodatkowo przedłużkę 3m i działa dobrze. Gdyby trzeba było dłuższą odległość to polecam aktywny HUB USB (taki który daje zasilanie, ma własny zasilacz) podłączony w pobliżu modemu. Wtedy powinno się i 10m przedłużyć ale tego nie sprawdzałem.