Mam taki dylemat, w co lepiej iść, na jaki zakres antenę wybrać,1800Mhz pod LTE czy 2100Mhz pod HDSPa ?
Są jeszcze dostępne nośne LTE i HDSPA na 800-900Mhz ale chyba mało..(tak mi się wydaje) no i anten o dobrym zysku o takim szerokim zakresie to chyba nie ma a celować tylko w te nośne to chyba tez nie dobra droga.
Od razu dodam ze nie zależy mi na jakimś super szybkim transferze 5Mbps download / 2Mbps upload będzie wystarczający, ważniejsze dla mnie jest stabilne połączenie i w miarę niski ping ze względu na połączenie VPN i potrzebę łączenie się do zdalnych kompów. Cel główny jest taki abym mógł pracować z działki

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 96&zoom=13
Operator nie ma większego znaczenia, wybrany będzie ten który da mi lepszy zasięg i stabilniejsze połączenie (tzn zamierzam kupić kilka prepaydowych starterów i po testować). Patrzyłem na mapkę BTS-ów i większość nadajników jest w Łochowie w prostej linii jakieś 5 KM. Dlatego pomyślałem o antenie kierunkowej i wycelowaniu na Łochów, tylko własnie czy pod LTE czy HDSPA co radzicie ?