blueconnect sesja ftp

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
naturalbeat
Początkujący użytkownik forum

blueconnect sesja ftp

Post autor: naturalbeat »

mam problem z ustanowieniem sesji ftp
odrzuca mi podane prawidłowe hasło
jako klienta ftp używam total comandera

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-27, 09:56 ]
zamieniłem w tytule: blueconect -> blueconnect
Ostatnio zmieniony 2007-11-27, 09:54 przez naturalbeat, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jaki cel ma ?ycie kiedy sensu brak/czym posolisz sól kiedy straci smak"
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: blueconnect sesja ftp

Post autor: zDaleKi »

naturalbeat pisze:mam problem z ustanowieniem sesji ftp
Mogłeś w treści dopisać, że chodzi o blueconnect :]
naturalbeat pisze:jako klienta ftp używam total comandera
Zatem nie wiem czy to wina blueconnect czy wina samego ustawienia programu.
Spróbuj masz tam kilka trybów FTP (pasywny, aktywny - czy jakoś tak ;) ), może któryś z nich zadziała. Sprawdź też, czy to nie wina firewalla (na co stawiam).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
naturalbeat

próbowałem wszystkie mozliwe kombinacje w ustawieniach połączenia
a esli chodzi o firewalla to dla pewnosci nawet go wyinstalowalem
i nadal to samo

a mam jeszcze takie pytanie czy ktos poprzez blueconnecta moze ustanwic sesje ftp ?
zDaleKi

Czy problem jest tylko do jednego FTP czy do wszystkich?
Czy można zrobić PING do tych FTPów?
Czy próbowałeś innym klientem?
Rozumiem, że w TC próbowałeś też opcji: użyj trybu pasywnego (jak w przeglądarce WWW)?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
naturalbeat

probowalem tez innego ftepa z identycznym skutkiem
pingowania nie probowalem jednak bez problemu wchodze tam poprzez www
jeszcze nigdy nie mialem problemow z TC wiec nie sadze aby problem lezal po stronie klienta
opcja pasywna tez nic nie daje

generalnie to chcialbym wiedziec czy jest mozliwe dokonanie sesji ftp prze BC bo jesli nie to bede reklamowal usluge
podejrzewam ze problem moze wynikac z braku posiadania publicznego IP
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

naturalbeat pisze:[...]podejrzewam ze problem moze wynikac z braku posiadania publicznego IP
Też na to stawiam. Ale znając nr IP można ustawić połączenie VPN. Nie robiłem tego praktycznie, większość modemów obsługuje protkół vpn-nowy - trzeba poczytać instrukcję posiadanego modemu.
Krótka porada jak to zrobić : K L I K
naturalbeat

napisalem zapytanie do BOA i otrzymalem odpowiedz:

"Witam

Dziękuję za nadesłaną korespondencję. Uprzejmie informuję, że sieć Era nie blokuje żadnych usług internetowych Użytkownika usługi blueconnect. Konfiguracja sesji FTP leży po stronie osoby zainteresowanej takim rozwiązaniem. Nie udzielamy pomocy w konfiguracji takich sesji.

Odnosząc natomiast się do drugiego pytania informuje, że wszystkie oferowane modemy/terminale blueconnect obsługują protokoły VPN.

Jednakże należy zwrócić uwagę na 3 poniższe przypadki:

1. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę czy rozwiązanie wykorzystywane w Panskiej firmie wymaga aby połączenie przychodzące do serwera VPN może przechodzić przez NAT (zamiana prywatnego adresu IP przyznanego przy połączeniu przez APN erainternet na adres IP publiczny). Jeśli adres IP musi być publiczny należy posiadać dodatkową usługę np. EraData dla Biznesu. Powyższa usługa udostępnia publiczny-statyczny adres IP (dostępny w ramach połączeń z APN eradata). Usługa świadczona jest w oparciu o technologię pakietowej transmisji danych (HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS).
Opłaty:
- Aktywacja i dezaktywacja usługi: bezpłatna
- Abonament: 15,00 zł netto (18,30 zł z VAT)
- Stawki za transmisję danych w kraju i za granicą: takie jak stawki w ramach APN erainternet.
(usługa dostępna tylko i wyłącznie dla kart zarejestrowanych na firmę).
Wówczas przy nawiązywaniu połączenia zawsze będzie przydzielany publiczny adres IP (dynamiczny, nie zawsze ten sam) i transmisja nie będzie przechodzić przez NAT`owanie.

2. Należy również ustalić czy VPN w pana firmie "wpuszcza" połączenia ze wszystkich adresów IP, czy tylko z wcześniej zdefiniowanej puli. Jeśli administrator VPN tak skonfigurował VPN`a aby tylko konkretne adresy mogły się połączyć, to jedyne, co możemy zasugerować to dopisanie naszego zakresu IP. Klienci łączący się z Internetem otrzymują adresy z zakresu 213.158.197.32/30, 213.158.197.36/30 i 213.158.197.64/30

3. Jeśl Pana VPN akceptuje połączenia przechodzące przez tzw. "maskaradę", (czyli NAT opisany w punkcie 1 powyżej) oraz nie ma ograniczeń na nasze adresy IP, (czyli info z punktu 2 powyżej) to problemem powinni zając się specjaliści od transmisji danych w naszej sieci. W takim przypadku proszę o stosowną informację w tej sprawie.
""
zDaleKi

naturalbeat pisze:generalnie to chcialbym wiedziec czy jest mozliwe dokonanie sesji ftp
Powinna być możliwa, co zresztą jak widzę BOK Ci potwierdził.
naturalbeat pisze:podejrzewam ze problem moze wynikac z braku posiadania publicznego IP
Nie raz używałem FTP nie mając publicznego IP i chodziło, co prawda nie na blueconnect, ale adres IP nie ma tu nic do znaczenia. Pomijam kwestie, że niektóre serwery FTP mogą blokować pewne zakresy IP - ale w tym wypadku raczej tak chyba nie jest, bo domyślam się, że łączysz się z normalnym FTP.

To może z innej baczki, czy masz tam możliwość podłączenia się do internetu w inny sposób? Np. przez modem analogowy do tpsa? Lub poprzez WiFi z jakimś HotSpotem (bo jak się domyślam to laptop). Wtedy byś sprawdził, czy na takim łączu działa FTP. Gdyż w tej chwili nic mi innego nie przychodzi jak wyłączona jakaś usługa pod Windowsem i to blokuje połączenia FTP.

Pisałeś też, że wyłączyłeś FireWalla, a ten windowsowy też wyłączyłeś? Może on jeszcze blokuje?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
naturalbeat

zajrze dzis do kolegi i sprobuje sie podpiac pod liveboxa jego sasiada
no i wtedy będzie chwila prawdy

[ Dodano: 2007-11-29, 22:46 ]
z jakis dziwnych i niewytlumazalnych przyczyn sesje do dwoch uzywanych przezemnie serwerow zaczely sie nawiazywac :szok: co prawda nie jest to jeszcze do konca stabilne bo przez pewien czas byl problem ze znalezieniem hosta ale jak juz sie połączy to sama transmisja jak na tą "szybkość łącza" nawet mnie zaskoczyla :super:
ODPOWIEDZ