Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Hej, wziąłem internet domowy Play LTE z modemem B525, Lecz chodzi on naprawdę kiepsko, jest już po okresie próbnym wiec o zwrocie nie ma mowy, pobieranie jest na poziomie 0.81mbps a wysyłanie 3.11mbps. Da radę coś z tym zrobić? Dodam, że dom parterowy a w okolicy wiele wysokich budynków +- 2 piętra.
Lokalizacja 52.362947, 21.281228
Mogę wydać ok 200-300zł Antena będzie wisieć na kominie na wysokości między pierwszym a drugim piętrem
Z góry dzięki za pomoc!
Teraz jest już zbyt ciemno żeby latać z routerem po dachu jutro zrobisz pomiary i zobaczymy czy sieć jest tak masakrycznie przeciążona ..poz Hermogenes
Zacznij od zapoznania się z tematami o B525 a szczególnie o wymuszaniu konkretnych pasm LTE i LTE-A na tym routerze. Sprawdź czy działa z twoim skrypt lub Toolbox v0.9. Na tym BTS-ie play ma komplet działajacych pasm LTe i należy zrobić ich testy po kolei wymuszając LTE2600, LTE1800, LTE2100 i LTE800. Do tego LTE-A 2600+1800, LTE-A2600+800 i na koniec LTE1800+800. Ten skrypt i Toolbox na to pozwalają i pokazują parametry sygnału LTE i dane BTS-a. Na każdym z tych pasm speedtest. Router na zewnątrz, połączenie z nim po kablu. Pozwoli to wybrać optymalne pasmo i ewentualnie antenę. abonament w Play to słaby pomysł, nadal nielimitowane LTE bez umowy można mieć u tego operatora za 5 zł/m-c a router kupić samemu. No i abonament trzeba zawsze poprzedzić testami. Jeśli się okaże że wszystkie pasma LTE na ZEC są przeciążone to kaplica, wszystkie BTS-y są na tym samym kierunku od ciebie.
W końcu się zebrałem o 1 w nocy ale się zebrałem router na dach, i zrobiłem pomiary dodam, że speed testu na 2600 nie ma, bo po prostu na tym paśmie wszystko zachowywało się tak jakby internetu nie było.
najlepiej do agregacji 800+1800, ale nie istnieje chyba taka, która ma sensowny zysk na obu pasmach, więc może antena na 1800MHz, ale nie polecę żądnej bo miałem 3 różne powszechnie polecanie i żadna nie działała. Niech inni doradza.