Oczywiście screeny zrobię i wrzucę, może się uda dziś wieczorem.
Dlaczego zmiana? Orange wybudowało u mnie nową infrastrukturę w 2011r., od tego czasu korzystam z neostrady. O ile na początku byłem bardzo zadowolony, tak po prostu wraz z biegiem czasu jakość systematycznie spada. Uzyskuję coraz mniejsze prędkości, coraz częściej zdarzają się przerwy (kilkuminutowe, ale bardzo drażniące). Poza tym prędkości nie są jakieś zadowalające, szczególnie Upload (wynoszący max 1mb/s, w dzisiejszych czasach trochę mało). Nie ma szans na wyższą opcję.
Oto wynik jaki mi się udało uzyskać, będąc bardzo blisko tego najbliższego mnie BTS-a:

Uważam, że na dobrej antenie mógłbym osiągać u siebie takie wyniki, ten nadajnik jest prawie w ogóle nie obciążony. Sprawdzałem parę razy w różne dni, o różnych porach, wyniki bardzo podobne.
Tyle natomiast wyciągam na neostradzie:

Wnioski chyba nasuwają się same

.
Dlaczego nie Orange ze sprzętem? To chyba oczywiste, chodzi o koszty. W nju mobile mam telefon od ponad 2 lat, dzięki temu mam w swojej ofercie 39 GB. Dopłacając 19 zł miesięcznie dostaje kolejną kartę SIM w limitem 60 GB, czyli w sumie 99 GB. W telefonie wykorzystam może 2 GB, tak czy tak zostaje prawie 100 GB na miesiąc, potem lejek 1mb/s. Jest to dla mnie zupełnie wystarczające. Do tego brak umowy na czas określony. Raz trzeba zainwestować w sprzęt, potem mogę w każdej chwili zmienić operatora, czy zrobić cokolwiek innego. Nawet szczerze mówiąc nie sprawdzałem oferty Orange, a nie sądzę, by była w stanie pobić nju. Poza tym naprawdę jestem już uczulony na umowy terminowe i z wszystkich oprócz neostrady już się "wyplątałem".
Obecnie za neo płacę z utrzymaniem łącza 61,43 zł, w nju płaciłbym 19 zł. W rok zaoszczędzam ponad 500 zł, więc zakup sprzętu szybko się zwróci. Potem sprzęt dalej mój, a oszczędzam dalej

.
Pozdrawiam.