Chciałbym przejść z Neostrady, która w mojej lokalizacji osiąga max 4mbit na internet mobilny LTE.
Robiłem wstępne testy (wyłącznie speedtest) i w pomieszczeniach w domu najlepiej wypada karta Orange, T-mobile raczej słabo, Play tragicznie a Plusa nie testowałem - różnice w osiągach dziwią mnie, bo nadajniki/anteny są właściwie w takich samych odległościach (mam na myśli Orange/T-mobile) - lokalizacja to -->link
Stąd kilka moich pytań
1. Jak najlepiej przetestować potencjalną sieć operatora pod kątem LTE przed wpakowaniem się w umowę ?
2. Z tego co wyczytałem, na ten moment jedynie t-mobile posiada prawdziwy internet Lte bez limitu i bez lejków; jakich parametry mieć aby przynajmniej te 25mbit downloadu? Tak jak napisałem w porównaniu do Orange (powyżej 30mbit) wypadał słabo, mimo że maszty w tych samych miejscach (T-mobile łapało parę mbitów). Wg UKE pasma 2100/2600 do Orange - 6,5 T-mobile to samo; Play - 5,75 (a chodzi najgorzej!); jak załączyłem 1800 to dochodzi Areo (oni udostepniają swoje nadajniki dla innych sieci?) - 6km
3. Czy antena zewnętrzna może uporać się z problemem i t-mobile będzie mi śmigać podobnie do Orange ?
4. Planuje zakup routera na własną rękę (chyba, że byłby jakiś dobry deal na umowie), czy moglibyście coś doradzić ? Fajnie żeby agregował odpowiednie pasma LTE, nadawał się do użytku jako domy router z którego korzystałyby co najmniej 3 komputery i 3 telefony (zwykle nie jednocześnie) i posiadał zasilanie bateryjne na wypadek braku prądu. Domyślam się że może to trochę kosztować, więc rozważam żeby wrzucić to w raty

5. Czy każdy router LTE nadaje się do rozporządzania Internetem z karty sim z oferty na kartę czy na abonament?
6. Z ofert na kartę ciekawa wydaje mi się ta z Orange / 200 zł / 1410gb ; czy ta oferta jest jeszcze aktualna i czy są jakieś lejki ?
7. W co byście uderzali na dziś, na moim miejscu ?
Jestem zdeterminowany, żeby według Waszych sugestii przeprowadzić odpowiednie testy i podać więcej danych.
Będę wdzięczny za pomoc i pozdrawiam