Może na początek kilka informacji od laika. Chodzi o miejscowość Kościerzyn Wielki ok 6km od Wyrzyska. Teren straszny: zabudowania, drzewa, poza tym mieszkam w strasznym dole. Na chwilę obecną mam stabilny internet w plusie dzięki zewnętrznej antenie cybertecha (panelowa). Ustawiona bardzo na oko, ale (choć dość niestabilnie) łapię internet dc-hsdpa+ (sygnał w granicach 30-40%). Jednak przeważnie mam hsdpa+ i sygnał o mocy ok 60-70%.
Sprawdzałem na mapce btsearch i wg pozwoleń UKE plus powinien nadawać lte na częstotliwości 2600 oraz 800 ( sferia ). I teraz pytania:
1. Czy jest szansa na lte a jeśli tak, to na jakiej częstotliwości.
2. Jaka antena będzie najlepsza dla ewentualnego lte (teraz mam download w porywach do 5-6 Mbps i takie minimum chciałbym zachować)
3. Gdzieś czytałem, że do LTE sferii nie potrzeba anten mimo i wystarczy np antena atk 8 działająca w pasmach 800-900. Pewnie to głupie, ale skoro modem ma wejście antenowe, to mógłbym zostawić obecnego cybertecha i dodać na przykład atk 8 by zachowac to, co już mam a jednocześnie próbować chwycić lte? A może antena szerokopasmowa? Wiem, że z założenia są one do kitu, ale nie zależy mi na szalonych osiągach. Prawdę mówiąc liczę na lte, gdyż w umowie mam lte bez limitu a przydałaby mi się możliwość częstego korzystania ze skype'a. A i bez tego limit mam tak w sam raz

Z góry dziękuję za pomoc.