Współpraca E3372h z DWR-118 zestaw z T-Mobile
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Współpraca E3372h z DWR-118 zestaw z T-Mobile
Witam,
szukałem po różnych forach i nigdzie nie znalazłem takiej historii z jaka mi się przytrafiła. Podpisując umowę z T-Mobile dostałem sprzęt jak w temacie DWR-118 z modemem Huawei E3372h. Po uruchomieniu okazało się że prędkość download jest marna w okolicach 4 do max 7Mb/s , upload około 20MB/s poziom sygnału na routerze 77 do 96%. Ten sam modem podłączony do komputera w tym samym miejscu spokojnie osiąga 20/20Mb/s. Router poszedł do reklamacji, przysłali nowy i jest to samo. Znowu reklamacja tym razem poszedł router wraz z modemem jednak serwis testuje sprzęt tylko na swoich modemach i stwierdzili że wszystko gra. Podejrzewam że jest jakiś zgrzyt miedzy tym routerem i modemem. Tak wiem że lipe wcisnęli bo czytałem że DWR-118 nie jest wysokich lotów ale taka różnica w prędkościach to mimo wszystko trochę dużo. W salonie mnie pocieszyli że czeka mnie długa i ciężka droga żeby cokolwiek uzyskać bo oba sprzęty są właściwie sprawne i nawet działają razem, a to że prędkość jest niska to nikt mi już nie zagwarantuje że ma być lepiej. Szukam kogoś co też przerabiał taki temat i co z tego wyszło.
szukałem po różnych forach i nigdzie nie znalazłem takiej historii z jaka mi się przytrafiła. Podpisując umowę z T-Mobile dostałem sprzęt jak w temacie DWR-118 z modemem Huawei E3372h. Po uruchomieniu okazało się że prędkość download jest marna w okolicach 4 do max 7Mb/s , upload około 20MB/s poziom sygnału na routerze 77 do 96%. Ten sam modem podłączony do komputera w tym samym miejscu spokojnie osiąga 20/20Mb/s. Router poszedł do reklamacji, przysłali nowy i jest to samo. Znowu reklamacja tym razem poszedł router wraz z modemem jednak serwis testuje sprzęt tylko na swoich modemach i stwierdzili że wszystko gra. Podejrzewam że jest jakiś zgrzyt miedzy tym routerem i modemem. Tak wiem że lipe wcisnęli bo czytałem że DWR-118 nie jest wysokich lotów ale taka różnica w prędkościach to mimo wszystko trochę dużo. W salonie mnie pocieszyli że czeka mnie długa i ciężka droga żeby cokolwiek uzyskać bo oba sprzęty są właściwie sprawne i nawet działają razem, a to że prędkość jest niska to nikt mi już nie zagwarantuje że ma być lepiej. Szukam kogoś co też przerabiał taki temat i co z tego wyszło.
Re: Współpraca E3372h z DWR-118 zestaw z T-Mobile
"Drogie Bravo Girl..." Tak to trochę brzmi. Jeżeli jesteś w 100% przekonany, że to wina routera to połóż go obok kompa, zrób testy wydajności, wyjmij modem, włóż do kompa, zrób test. Jeżeli faktycznie jest jak mówisz to:
To co oni opowiadają to sobie można między Brzechwę, a Andersena włożyć.
(i nigdzie w specyfikacji nie ma mowy o wąskim gardle tego routera, więc należy założyć wadę tego egzemplarza)Art. 4. 1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.
Żeby nie było wątpliwości - ten router nabyłeś i należą Ci się te prawa.Art. 6. Za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową uważa się również nieprawidłowość w jego zamontowaniu i uruchomieniu, jeżeli czynności te zostały wykonane w ramach umowy sprzedaży przez sprzedawcę lub przez osobę, za którą ponosi on odpowiedzialność, albo przez kupującego według instrukcji otrzymanej przy sprzedaży.
To co oni opowiadają to sobie można między Brzechwę, a Andersena włożyć.
-
Router mam drugi, już raz reklamowałem i serwis D-Linka przysłał drugi pewnie w ogóle bez sprawdzania tego co wysłałem do reklamacji. Nie mam niestety innego modemu z LTE żeby dokładnie to sprawdzić, ale wygląda na to że sam router jako taki jest w porządku bo raczej niemożliwe żeby 2 egzemplarze cierpiały na to samo. W wykazie obsługiwanych urządzeń przez DWR-118 jest podany Huawei E3372h i pewnie na fabrycznym firmware ten modem będzie działał (przynajmniej serwis odpisał że na ich testowym modemie działa poprawnie), niestety oleli sprawę i nie sprawdzili na moim modemie który był do nich wysłany. Tak jak pisałem modem z komputerem działa ok, router jak twierdzi serwis z ich modemem też działa ok, niestety razem oba urządzenia działają jak pisałem i pytanie kto jest tu winny. Wysłałem do T-Mobile reklamację na której jest też adnotacja z ich salonu gdzie pracownik sprawdził i potwierdził moją wersję, czekam na ich odpowiedź. W międzyczasie chciałem się zorientować czy komus jeszcze się tak przytrafiło bo na pewno sprzedali tych zestawów więcej.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A to nie jest przypadkiem ten router który jest tak "wydajny," że nie daje rady efektywnie zasilać modemu po USB?
To niech sobie to "cudo" zabiorą i niech dadzą sprzęt zastępczy, o tych samych parametrach, ale innego producenta.
-
Tego nie wiem, zbyt wiele nie ma w sieci o tym typie, dziwne jednak że upload smiga bez problemów 20Mb/s.eXorcist pisze:A to nie jest przypadkiem ten router który jest tak "wydajny," że nie daje rady efektywnie zasilać modemu po USB?
Tak też napisałem w reklamacji. W salonie gosć mnie pocieszył że jak długo pracuje nie słyszał żeby wymienili sprzęt na inny typ. Mam zamiar nie odpuscić jak oleją moją reklamację pójdę z tym do powiatowego rzecznika, jak dalej mało to wyżej w UOKiK jak starczy mi jeszcze cierpliwosci. W każdym razie ostrzeżenie dla innych bo na stronie T-Mobile dalej jest ta składanka dalej dostępna.To niech sobie to "cudo" zabiorą i niech dadzą sprzęt zastępczy, o tych samych parametrach, ale innego producenta.
-
- Guru bezprzewodowy
Nic nie wskórasz , DWR-118 jest kompatybilny z E3372h , ogólnie zestaw działa prawidłowo i ze strony operatora wszystko jest OK. Jaka to wersja E3372h-153 zwykła czy HiLink ?
-
- Guru bezprzewodowy
Ja bym próbował z aktywnym hubem, a jak i to nie pomoże, to wymiana firmware modemu na hilink.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
To jest wersja E3372h-153. Właśnie ciekawi mnie jak to działa u innych ludzi.matek451 pisze:Nic nie wskórasz , DWR-118 jest kompatybilny z E3372h , ogólnie zestaw działa prawidłowo i ze strony operatora wszystko jest OK. Jaka to wersja E3372h-153 zwykła czy HiLink ?
A spróbuję jutro z aktywnym hubem usb mam takowy w robocie to pożyczę. Czytałem tu na forum o wymianie firmware -to będzie ostateczność jak nic nie wskuram w T-Mobile bo pewnie pozbędę się gwarancji. Poza tym przed grzebaniem z firmware chcę właśnie ustalić gdzie leży przyczyna.Ja bym próbował z aktywnym hubem, a jak i to nie pomoże, to wymiana firmware modemu na hilink.
-
- Guru bezprzewodowy
Modem E3372h-153 występuje w wersji zwykłej i HiLink widzianej jako karta sieciowa i zarządzany przez WebUI. Jak łączysz się z nim gdy włożysz bezpośrednio do komputera? Korzystasz z przeglądarki czy aplikacji do łączenia z T-Mobile?
-
Nie dopisałem - wersja jest zwykła, obsługa przez aplikację T-Mobile.matek451 pisze:Modem E3372h-153 występuje w wersji zwykłej i HiLink widzianej jako karta sieciowa i zarządzany przez WebUI. Jak łączysz się z nim gdy włożysz bezpośrednio do komputera? Korzystasz z przeglądarki czy aplikacji do łączenia z T-Mobile?
-
Spróbowałem dzisiaj podłączyć modem do routera przez HUB-a USB z zasilaniem jednak ten HUB (Digitus DA-70220) nie chce działać z routerem, pod Windowsem instalują się sterowniki do niego i dopiero jest widoczny w systemie.
Mogę dodać że router jest w wersji HW: A2 , SW: V01.01.TM
Mogę dodać że router jest w wersji HW: A2 , SW: V01.01.TM
-
Modem ma firmware 21.318.01.01.55
Próbuję właśnie zmusić ten modem do działania z MT RB750Gr3. Router rozpoznał modem, daje się dodać interfejs, w zakładce PPP Info podaje jaka sieć, siła sygnały i informacje o modemie, jednak nie chce się połączyć, wywala komunikat could not acquire serial port.
Próbuję właśnie zmusić ten modem do działania z MT RB750Gr3. Router rozpoznał modem, daje się dodać interfejs, w zakładce PPP Info podaje jaka sieć, siła sygnały i informacje o modemie, jednak nie chce się połączyć, wywala komunikat could not acquire serial port.
-
A więc tak:
- pierwsze sprawa to MT RB750Gr3 z E3372h działa już parę miesięcy bez najmniejszych problemów, bez większych ingerencji w końcu ruszył i nawet nie wiem co było przyczyną że najpierw nie chciał
- co do DWR-118 powalczyłem trochę z serwisem, przekazali sprawę do przedstawiciela producenta i w końcu po przypomnieniu się skontaktowali się ze mną z D-Linka i otrzymałem na maila plik z nowym firmware, wgrałem go i teraz podłączając E3372h do DWR-118 transfery są takie same jak przy podłączeniu modemu do komputera.
Więc podsumowując jednak był jakiś problem ze strony routera, jakby ktoś potrzebował niech pisze to podeślę plik.
Jedna uwaga - po wgraniu nowego firmware router melduje że ma nadal poprzednią wersję, ale mimo tego działa już poprawnie.
- pierwsze sprawa to MT RB750Gr3 z E3372h działa już parę miesięcy bez najmniejszych problemów, bez większych ingerencji w końcu ruszył i nawet nie wiem co było przyczyną że najpierw nie chciał
- co do DWR-118 powalczyłem trochę z serwisem, przekazali sprawę do przedstawiciela producenta i w końcu po przypomnieniu się skontaktowali się ze mną z D-Linka i otrzymałem na maila plik z nowym firmware, wgrałem go i teraz podłączając E3372h do DWR-118 transfery są takie same jak przy podłączeniu modemu do komputera.
Więc podsumowując jednak był jakiś problem ze strony routera, jakby ktoś potrzebował niech pisze to podeślę plik.
Jedna uwaga - po wgraniu nowego firmware router melduje że ma nadal poprzednią wersję, ale mimo tego działa już poprawnie.
-
Witam,
mam identyczny problem z tym zestawem.
Roter:
DWR-118
Wersja HW: A2
Wersja SW: V01.01.TM
Aktualna wersja oprogramowania: V01.01.3.031
Modem:
Producent: huawei
Model: E3372h (wesja bez Hilink'a)
Wersja oprogramowania: 21.318.01.01.55
Poproszę o wspomniany nowy soft do DWR-118.
mam identyczny problem z tym zestawem.
Roter:
DWR-118
Wersja HW: A2
Wersja SW: V01.01.TM
Aktualna wersja oprogramowania: V01.01.3.031
Modem:
Producent: huawei
Model: E3372h (wesja bez Hilink'a)
Wersja oprogramowania: 21.318.01.01.55
Poproszę o wspomniany nowy soft do DWR-118.
-
Wysłałem. Napisz czy CI zadziałało. Ten plik co dostałem to fixcode, D-Link miał wypuścić nowy firmware, zaglądam na ich stronę ale jeszcze nie ma.
-
Ahoj, prosím ťa ja mám rovnaký problém, prosím môžeš mi tiež poslať ten fix. Ďakujemadam_b pisze:Wysłałem. Napisz czy CI zadziałało. Ten plik co dostałem to fixcode, D-Link miał wypuścić nowy firmware, zaglądam na ich stronę ale jeszcze nie ma.
Witaj, proszę, mam ten sam problem, proszę, możesz również wysłać mi poprawkę. dziękuję
-
Podaj maila do siebie.
Dostałam router z firmware SW: V01.01.TM i efekt, ten sam, marny downolad i wysoki upload. Można prosić o firmware? Maila podałam w PW.
-
- Guru bezprzewodowy
Ewidentnie zapchany nadajnik operatora.STUDENTKA pisze:[...] marny downolad i wysoki upload. [...]
Nie zapchany, bo w laptopie uzyskuję średnio najmniej 40/40 Mb/s. Ten sam problem:
Zakładam, że rozwiązanie i mnie pomoże:adam_b pisze:Podpisując umowę z T-Mobile dostałem sprzęt jak w temacie DWR-118 z modemem Huawei E3372h. Po uruchomieniu okazało się że prędkość download jest marna w okolicach 4 do max 7Mb/s , upload około 20MB/s poziom sygnału na routerze 77 do 96%. Ten sam modem podłączony do komputera w tym samym miejscu spokojnie osiąga 20/20Mb/s.
Szkoda, że Adam nie wrzucił tego firmware gdzieś na hosting. Może użytkownicy, którzy dostali od niego pomogą?adam_b pisze:powalczyłem trochę z serwisem, przekazali sprawę do przedstawiciela producenta i w końcu po przypomnieniu się skontaktowali się ze mną z D-Linka i otrzymałem na maila plik z nowym firmware, wgrałem go i teraz podłączając E3372h do DWR-118 transfery są takie same jak przy podłączeniu modemu do komputera.
-
- Guru bezprzewodowy
a próbowałaś wymuszać inne pasma ?
Nie wiem jak w czystym fabrycznym firmware, a na tym od T-Mobile nie widzę takiej opcji. DWR-118 w ogóle ma coś takiego?
-
- Guru bezprzewodowy
W samym modemie trzeba ustawić. Jaki masz w nim soft?
Soft Play, ten najnowszy 22.315.01.01.264, nie widzę pasm, ale w dzień jest zazwyczaj 40-60 Mb/s, a w nocy nawet dochodzi do 100 Mb/s. Taki transfer mi wystarcza z nawiązką. Tyle potrafi sam modem. W DWR-118 jest ustawione tylko LTE i niestety tak jak u innych, słaby download i zadziwiająco dobry upload.
-
- Guru bezprzewodowy
Zobacz, czy przez apkę na androida da się wybrać pasmo viewtopic.php?f=12&p=566116
Fajna apka, ale jak to zrobić? Mam wpięty do routera działający modem, z którym jestem połączona przez Wi-Fi z tabletem z aplikacją, ale nie loguje się na adres modemu, ani routera, zwraca błąd logowania.
-
- Guru bezprzewodowy
Soft d-linka zapewne przełącza modem hilink w tryb zwykły, więc nie uda Ci się w ten sposób. Trzeba by szukać softu, który zostawia hilinka. Na podobny router, dwr-116, był taki jeden. Więc może i na tego istnieje.
Może modem wpięty w kompa + program e5186 toolbox by zaskoczył, ale on jest na windowsa, a coś kojarzę, że Ty na linuksie.
Ewentualnie zabawa komendami AT...
Sprawę by ułatwił na pewno modowany soft hilink. Pozostaje czekać, aż się Adam odezwie lub kontakt z d-linkiem.
Może modem wpięty w kompa + program e5186 toolbox by zaskoczył, ale on jest na windowsa, a coś kojarzę, że Ty na linuksie.
Ewentualnie zabawa komendami AT...
Sprawę by ułatwił na pewno modowany soft hilink. Pozostaje czekać, aż się Adam odezwie lub kontakt z d-linkiem.
Próbowałam kiedyś uruchomić Toolbox i LTEWatch na Windows XP, ale niestety skończyło się tylko komunikatem o niezgodności z wersją systemu 32bit. Chyba od Visty dopiero działają.
D-Link to żadne cudo, ale czasami będę korzystać. Podoba mi się, mały, ma port LAN gigabit i WiFi 5GHz. I co najważniejsze prawidłowo działa opcja potrzymania połączenia, bo modem Play rozłącza sesję po 120 min. czego nie da się w nim zmienić na obecnym sofcie.
W międzyczasie przyszli znajomi więc poprosiłam o użyczenie kart sim na chwilę i zrobiłam testy LTE na T-Mobile i Orange. Sytuacja taka sama jak w RBM, na routerze kilka Mb/s downloadu i 20-30 Mb/s uploadu, a na samym modemie podłączonym do laptopa chodzi elegancko. Dlatego coraz bardziej skłaniam się do tezy, że mam ten sam problem co Adam i może łatka jaką dostał od supportu D-Linka też mi pomoże.
D-Link to żadne cudo, ale czasami będę korzystać. Podoba mi się, mały, ma port LAN gigabit i WiFi 5GHz. I co najważniejsze prawidłowo działa opcja potrzymania połączenia, bo modem Play rozłącza sesję po 120 min. czego nie da się w nim zmienić na obecnym sofcie.
W międzyczasie przyszli znajomi więc poprosiłam o użyczenie kart sim na chwilę i zrobiłam testy LTE na T-Mobile i Orange. Sytuacja taka sama jak w RBM, na routerze kilka Mb/s downloadu i 20-30 Mb/s uploadu, a na samym modemie podłączonym do laptopa chodzi elegancko. Dlatego coraz bardziej skłaniam się do tezy, że mam ten sam problem co Adam i może łatka jaką dostał od supportu D-Linka też mi pomoże.
-
- Guru bezprzewodowy
Mądra Polka po szkodzie a wystarczyło posłuchać ludzi którzy maja trochę pojęcia o LTE, sprzęcie a nie na siłę kupować modem E3372, na dodatek z Play. Miało być tak pięknie a nie jest. Na dodatek kolejny tragiczny pomysł z zakupem DWR-118 z T-mobile. D-Link obsługuje modem w trybie zwykłym na dodatek w wolnym trybie RAS bo nie ma sterowników NCM do trybu NDIS i mamy szalone 5Mb/s zamiast 30. Ale jest ładny, mały więc może się podobać no i nie istotne że 1xLAN jest Gigabitowy a pozostałe 3 już tylko 100Mb/s no i pseudo AC 750Mb/s. To jest całkowicie kuriozalny, nieudany router, na dodatek wsparcie D-Linka dla niego jest kiepskie. Nikt tego nie kupuje, jak już to DWR-116 na który teraz jest LEDE z LUCI od Cezarego. Życzę powodzenia z tym zestawem.