na wstępie zacznę, że jestem laikiem w tych sprawach, na komputerach znam się w miarę, ale połączenia radiowe/LTE to dla mnie czarna magia.
Z tego co zdążyłem wyczytać na innych postach pierwszym krokiem do doboru czegokolwiek jest zbadanie sygnału na miejscu docelowym.
Problem pierwszy, że miejsca docelowego jeszcze nie ma - a dokładniej zostanie wybudowane na wiosnę

Aktualnie mam abonament na trzy telefony w orange i jestem z nich zadowolony, także celuję w ofertę orange dla firm Internet mobilny bez limitu danych (w strefie biurowej 500 GB).
Mapka z lokalizacją - Kiekrz 62-090, ul. Szkutnicza Z danych jakie udało mi się uzyskać na działce: I speedtest I dane spod nadajnika nr 14413 (wydaje mi się właściwszy ze względu na dłuższy termin oraz zakresy 800,1800 i 2600 - swoją drogą nie jestem świadom, który zakres częstotliwości dla mnie będzie najlepszy?)
Prosiłbym o pomoc w doborze routera - jeżeli któryś nadaje się z oferty orange to jak najbardziej (oczywiście zależy mi na stabilnym sygnale, także jak nie ma nic ciekawego to dokupię we własnym zakresie) oraz antenę zewnętrzną (zapewne będzie takowa potrzebna).
Oraz pytanie (zapewne głupie) ale nie mam takie wiedzy, z routera do anteny zewnętrznej prowadzimy kabel antenowy typu 113 PE ? czy jakiś inny, jestem a etapie planowania instalacji elektrycznej i teletechnicznej i chcę zapewnić odpowiedni kabel w peszlu (z komina do lokalizacji routera).
Z góry dziękuję za pomoc. W razie potrzeby o kolejne dane będę starał się je uzupełnić.
Michał