Lte od T Mobile bez limitu danych
Moderator: Moderatorzy
- onken
- ** Moderator **
Re: Lte od T Mobile bez limitu danych
Nie wiem czy czytaliście ogólny regulamin, który dotyczy też nowej oferty T-Mobile: (punkt 9.3)
"nowy RŚUT w T-Mobile obowiązuje od dnia 12 września 2017 r.
§4
9. Operator stosuje ponadto środki zarządzania ruchem, wykraczające ponad środki opisane w poprzednim ustępie, gdy jest to konieczne i jedynie tak długo jak jest to konieczne, aby:
9.3 zapobiec grożącym przeciążeniom sieci lub złagodzić skutki wyjątkowego lub tymczasowego przeciążenia sieci (w takim przypadku równoważne rodzaje transferu danych są traktowane równo).
Ograniczanie, o którym mowa w ust. 9.2 powyżej, może przyjąć np. formę zredukowania szacunkowej prędkości maksymalnej transmisji danych dla wysyłania i odbierania we wszystkich technologiach w taki sposób, że nie będzie ona wyższa niż 16 kbps.
Takie ograniczenie działa do końca Cyklu Rozliczeniowego, w którym je zastosowano. Jednak, może być ono ponownie stosowane przez Operatora w przypadku ponawiania się przesłanek uprawniających Operatora do jego użycia. Środki zarządzania ruchem, o których mowa powyżej w pkt 9.2 i pkt 9.3 powyżej, są stosowane w celu należytego świadczenia usług telekomunikacyjnych w Sieci przez Operatora wszystkim jego abonentom."
"nowy RŚUT w T-Mobile obowiązuje od dnia 12 września 2017 r.
§4
9. Operator stosuje ponadto środki zarządzania ruchem, wykraczające ponad środki opisane w poprzednim ustępie, gdy jest to konieczne i jedynie tak długo jak jest to konieczne, aby:
9.3 zapobiec grożącym przeciążeniom sieci lub złagodzić skutki wyjątkowego lub tymczasowego przeciążenia sieci (w takim przypadku równoważne rodzaje transferu danych są traktowane równo).
Ograniczanie, o którym mowa w ust. 9.2 powyżej, może przyjąć np. formę zredukowania szacunkowej prędkości maksymalnej transmisji danych dla wysyłania i odbierania we wszystkich technologiach w taki sposób, że nie będzie ona wyższa niż 16 kbps.
Takie ograniczenie działa do końca Cyklu Rozliczeniowego, w którym je zastosowano. Jednak, może być ono ponownie stosowane przez Operatora w przypadku ponawiania się przesłanek uprawniających Operatora do jego użycia. Środki zarządzania ruchem, o których mowa powyżej w pkt 9.2 i pkt 9.3 powyżej, są stosowane w celu należytego świadczenia usług telekomunikacyjnych w Sieci przez Operatora wszystkim jego abonentom."
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ofertą faktycznie pozamiatali. Sieć raczej da radę bo wspólne jest jedynie LTE1800 jeśli chodzi o LTE. T-Mobile ma połowę mniej klientów niż Orange, a Orange i tak w godzinach szczytu w Warszawie działa spokojnie na poziomie 20 Mbps. Przy opcji z T-Mobile do 20 Mbps niewiele się zmieni jeśli chodzi o obciążenie, a jak dojdzie agregacja to w ogóle się ładnie to rozłoży.
Z tymi ofertami to są u operatorów fale. Jakby się umówili na roszady na rynku co xx miesięcy. Po T-Mobile na kogo kolej? Chyba Play i pewnie tak będzie bo mają wprowadzić to swoje ODU z agregacją i mają nowe pasmo pojemnościowe po WiMaxie.
Z tymi ofertami to są u operatorów fale. Jakby się umówili na roszady na rynku co xx miesięcy. Po T-Mobile na kogo kolej? Chyba Play i pewnie tak będzie bo mają wprowadzić to swoje ODU z agregacją i mają nowe pasmo pojemnościowe po WiMaxie.
- onken
- ** Moderator **
Niestety ale w lokalizacjach poza miejskich ( w tym u mnie ) o agregacji można zapomnieć w 90% przypadkach, mam tylko LTE1800 bez planów rozbudowy i gdzieś z miasta Krakowa lub okolic LTE800.
Oba pasma to Networks.... I będzie tylko gorzej, jakiś czas temu miałem już tak obciążone BTSy przez Orange że w godzinach szczytu bywało po 1-2 Mb/s
Oba pasma to Networks.... I będzie tylko gorzej, jakiś czas temu miałem już tak obciążone BTSy przez Orange że w godzinach szczytu bywało po 1-2 Mb/s
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
U mnie jest 1800 + 800 ale ruter nie chce się połączyć z tym bo po drodze jest nadajnik z pasmem 1800 i z tym się łączy, wieczorami mam 30-20 mb/s rano dobija do 40 mb/s myślę o antenie może by to pomogło coś więcej wyciągnąć.
-
- Stały użytkownik forum
Dodam coś od siebie w zakresie T-Mobile i usługi internet no limit.
Posiadam m. in. telefony samsung s6 oraz router b525s, w usłudze głosowej podpięty mam internet pod no limit usługi internetu.
i teraz działanie usługi dla pobierania:
prędkość internetu na b525s z kartą do tej usługi - ok 30Mb/s (wymuszona opcja poprzez skrypt agregacji 800+1800)
prędkość internetu na telefonie S6 z kartą od usługi głosowej ok 90Mb/s widać lte+
oba urządzenia leżące obok siebie.
gdy zamienię karty efekt jest taki, jak dla b525s z tą samą lokalizacją urządzeń, po ponownym przełożeniu do urządzeń pierwotnych otrzymuję "bana" na wyższe prędkości w telefonie przez 2dni
gdy podłączę b525s pod antenę wzrasta tylko update, ciekawe czy ktoś ma podobne spostrzeżenia z tmobile co ja.
parametry sygnału bdb, czy z anteną czy bez obie karty łączą się z tym samym bts.
Posiadam m. in. telefony samsung s6 oraz router b525s, w usłudze głosowej podpięty mam internet pod no limit usługi internetu.
i teraz działanie usługi dla pobierania:
prędkość internetu na b525s z kartą do tej usługi - ok 30Mb/s (wymuszona opcja poprzez skrypt agregacji 800+1800)
prędkość internetu na telefonie S6 z kartą od usługi głosowej ok 90Mb/s widać lte+
oba urządzenia leżące obok siebie.
gdy zamienię karty efekt jest taki, jak dla b525s z tą samą lokalizacją urządzeń, po ponownym przełożeniu do urządzeń pierwotnych otrzymuję "bana" na wyższe prędkości w telefonie przez 2dni

gdy podłączę b525s pod antenę wzrasta tylko update, ciekawe czy ktoś ma podobne spostrzeżenia z tmobile co ja.
parametry sygnału bdb, czy z anteną czy bez obie karty łączą się z tym samym bts.
-
- Początkujący użytkownik forum
Który z routerów będzie lepszym wyborem - b525, czy b529 ? Czy warto dopłacić te 199 zł do tej kostki ? Czy magiczne określenie "wzmocnione LTE sygnałów dzięki nowoczesnej technologii odbioru" (specyfikacja routera ze strony https://www.willhaben.at/iad/kaufen-und ... 218158184/) faktycznie coś daje ?
-
- Guru bezprzewodowy
Nikt Ci tego nie powie, bo to nowość.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Guru bezprzewodowy
Kupa marketingowych bzdur. Brak dokładnej specyfikacji tego B529, wg tego opisu 6kat LTE. To kolejny kastrat Huawei z T-Mobile. Jeden port LAN/WAN i kiepskie złącza TS9. To taki B618 tylko w ubogiej wersji. Ma za to światełka i nie wiadomo po co baterię. Na podstawie obecnej wiedzy o nim szkoda 198 zł na takie <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>. B525 z T-mobile to też 6kat LTE, kastrat z ubogim FW ale przynajmniej 4xLAN i porządne złącza antenowe SMA.
-
Byłem dziś w dwóch salonach T. Z tego co się dowiedziałem to są inne karty sim do tej usługi, a zasięg tego Internetu NIE POKRYWA się z zasięgiem LTE. Wg ich mapy jestem na granicy zasięgu wolniejszej opcji, mimo że do nadajnika mam ok. 2 km, bez przeszkód terenowych. Do tego testowałem niedawno usługę Internetu mobilnego T i Orange i oba wyciągały ok. 80 Mbit/s (działają z tego samego bts).strychoo pisze:Właśnie się zastanawiam jak inni operatorzy zareagują na ofertę T-mobile.
Mam Orange ( umowa jeszcze rok )- Może coś pozmieniają .
Jestem zadowolony - 210 GB limitu + happy Hours - zwykle to starcza , ale nie ukrywam że fajnie by było nie mieć kagańca.
Dziś kupię starter z Tmobila i zobaczę faktycznie jakie mam transfery - będzie alternatywa w przyszłości
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dokadnie , konsultant BOK twierdził że u mnie opcja 20 to max co mogę mieć , po sprawdzeniu na mapie. Jeszcze powiedział że jak mam być w porządku to nie będę proponował opcji wyzszej bo i tak wiecej niz 20 nie bedzie. Tymczasem korzystam z Grunwaldu i oba nadajniki są na tym samym maszcie i na taryfie glosowej w T mobile mam 34/25 , na grunwaldzie identycznie. Nie będę z facetem polemizował bo jak sam stwierdził mogę zwiekszyć sobie pakiet lub potem zmiejszyć raz w mięsiącutorre24 pisze:Byłem dziś w dwóch salonach T. Z tego co się dowiedziałem to są inne karty sim do tej usługi, a zasięg tego Internetu NIE POKRYWA się z zasięgiem LTE. Wg ich mapy jestem na granicy zasięgu wolniejszej opcji, mimo że do nadajnika mam ok. 2 km, bez przeszkód terenowych. Do tego testowałem niedawno usługę Internetu mobilnego T i Orange i oba wyciągały ok. 80 Mbit/s (działają z tego samego bts).strychoo pisze:Właśnie się zastanawiam jak inni operatorzy zareagują na ofertę T-mobile.
Mam Orange ( umowa jeszcze rok )- Może coś pozmieniają .
Jestem zadowolony - 210 GB limitu + happy Hours - zwykle to starcza , ale nie ukrywam że fajnie by było nie mieć kagańca.
Dziś kupię starter z Tmobila i zobaczę faktycznie jakie mam transfery - będzie alternatywa w przyszłości
P.S
Kurier miał być na jutro , ale z powodu braku info przez cały dzień zadzwoniłem i okazało się że status zamówienia : oczekiwanie na sprzęt godzina 16.00.
Planowana wysyłka piątek więc 3 dni mam w plecy ....

-
- Stały użytkownik forum
Pobrane w ciągu jednego dnia 65 gb brak jakichkolwiek aktualnie problemów, na b525 wyciągam te 60mbs/25mbs czyli tak jak w umowie opcja za 55 ziko.
-
Według regulaminu ograniczają wysyłanie do 10 mbs. Czyli tylko na papierze ?Blest pisze: 60mbs/25mbs czyli tak jak w umowie opcja za 55 ziko.
-
- Stały użytkownik forum
Na to wygląda, bo bez problemu wyciągam na Speed teście te 25 wysyłania. Pobieranie na kablu dobija do
70 jak jest sieć mniej obciążona.
70 jak jest sieć mniej obciążona.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ponoć wycofali się z tego
-
- Użytkownik forum
Próbował już ktoś dobierać publiczny adres IP do tej usługi?
-
- Stały użytkownik forum
-
Czy przy podpisywaniu umowy u Kuriera i odbiorze sprzętu coś płacimy, bo BOK mówiło że 21 zł , nigdzie tego nie mogę znaleźć ... ?
Mowa oczywiście o najnowszej usłudze damowego internetu
Mowa oczywiście o najnowszej usłudze damowego internetu
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Oj, bateria to dobra sprawa. W takim MF286 z Orange sprawdza się bardzo dobrze, szczególnie jak człowiek mieszka w miejscu gdzie prąd potrafi paść na kilkanaście godzin. Laptop, tablet, telefon dają radę, coś słychać ze świata.matek451 pisze:To taki B618 tylko w ubogiej wersji. Ma za to światełka i nie wiadomo po co baterię..

-
Dojechała umowa jednak dzisiaj.
Ograniczenie wysylania do 3mbs na umowie - mam 45 mbs
To mi sie podoba

Ograniczenie wysylania do 3mbs na umowie - mam 45 mbs

To mi sie podoba

- onken
- ** Moderator **
Naprawią
to początki dopiero

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Konsultant mnówil ze 20 mbs moze bede miał. Już nie chciało mi się mu tłumaczyć. Mam rabat 5 zl wiec jako coś bardzo naprawią to wezme sobię wyższą opcjeonken pisze:Naprawiąto początki dopiero

-
A skąd wiesz że dostałeś ten rabat. Bo ja niby miałem go dostać za to że mam już telefon w Tmobile ,ale w papierach które dzisiaj przyszły ze sprzętem nic nie ma o rabacie. Zamawiałem przez sklep internetowy w czwartek dzisiaj przyjechał kurier. Sprzedawczyni obiecała że będzie ,a tu lipa.
-
Mnie interesuje 1 faktura , jak nie bedzie rabatu bedzie reklamacja. Rozmowa nagrywana.
edit
Jest rabat 5 zł , widoczny u nich w systemie i nie ma go w dokumentach przesyłanych - info z BOK
edit
Jest rabat 5 zł , widoczny u nich w systemie i nie ma go w dokumentach przesyłanych - info z BOK
-
Witam o co chodzi z tym, 3Mb/s upload'u jest przez cały czas czy jak przekroczymy jakiś "limit" którego nie ma ? Czy w rzeczywistości prędkości są większe ? I jeśli są większe to myślicie że mogą to później ograniczyć ?
3.1.4. Szacunkowa maksymalna prędkość pobierania i wysyłania danych przy braku ruchu internetowego pochodzącego od innych
użytkowników oraz przy znacznym ograniczeniu ruchu internetowego pochodzącego od innych użytkowników wynosi:
3.1.4.1. w opcji usługi Internet Domowy do 20 Mb/s w technologii LTE i 3G: dla pobierania 20 Mb/s; dla wysyłania 3 Mb/s;
3.1.4.2. w opcji usługi Internet Domowy do 60 Mb/s w technologii LTE: dla pobierania 60 Mb/s; dla wysyłania 10 Mb/s
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 015455.pdf
PS. Wiem że trochę nie po polsku
3.1.4. Szacunkowa maksymalna prędkość pobierania i wysyłania danych przy braku ruchu internetowego pochodzącego od innych
użytkowników oraz przy znacznym ograniczeniu ruchu internetowego pochodzącego od innych użytkowników wynosi:
3.1.4.1. w opcji usługi Internet Domowy do 20 Mb/s w technologii LTE i 3G: dla pobierania 20 Mb/s; dla wysyłania 3 Mb/s;
3.1.4.2. w opcji usługi Internet Domowy do 60 Mb/s w technologii LTE: dla pobierania 60 Mb/s; dla wysyłania 10 Mb/s
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 015455.pdf
PS. Wiem że trochę nie po polsku

-
Obyś miał rację. Bo ja znowu słyszałem wersję że aby dostać ten rabat ,to trzeba podpisać dwie umowy w jeden dzień. Trochę to dziwne ,ale z drugiej strony logiczne ,bo umowy się skończą w identycznym terminie. Informacja nie potwierdzona,więc liczę że twoja wersja jest tą prawidłową.
-
ktry pisze:Obyś miał rację. Bo ja znowu słyszałem wersję że aby dostać ten rabat ,to trzeba podpisać dwie umowy w jeden dzień. Trochę to dziwne ,ale z drugiej strony logiczne ,bo umowy się skończą w identycznym terminie. Informacja nie potwierdzona,więc liczę że twoja wersja jest tą prawidłową.
bartex03 pisze:
powiedz tak: ze masz aktywacje u nich i kiedyś dawali rabat 10 zł dla obecnych abonentów, facet sprawdzil konto w systemie i dal 5 zł bez problemu. Chciałem 10 ale polecial do kierownika i zgody na 10 nie ma.
Na początku rabat 5 zł uzależniał od dodatkowej aktywacji czyli podpisania umowy na nowy numer. Powiedziałem ze w takim razie rezygnuje z internetu.Juz miałem się rozłaczyć ale wskoczyło 5 zł "od firmy"
Dzwoniłem dzisiaj i babka z BOK powiedziała że widzi na koncie rabat - 5 zł udzielony przez konsultatnta. Jak pisalem chciał mi wcisnać kolejną umowę ale potem sie wycofał.
-
Jutro zadzwonię i zobaczymy ,bo mnie też zapewniała że dostanę razem z tą umowa bez podpisywania następnej. Zawsze mogę zwrócić i podpisać kolejną do 30 dni.
Wybrałem opcję z wiekszą prędkością i chyba zmniejszę ,bo LTE to tak ok.10 mbit. ,ale dużo szybsze mam 3G nawet dochodzi do 30 .
Fajne jest to że bez limitu jest LTE i 3G . Aktualnie korzystam jeszcze z plusa i mam podobną sytuację z tą różnica że po wykorzystaniu limitu podstawowego to se mogę pomarzyć o szybkim 3G. Tylko predkości kosmiczne Plusowego LTE 1-2 mbity w godzinach szczytu. Teraz to 3G będzie ustawione na stałe.
Wybrałem opcję z wiekszą prędkością i chyba zmniejszę ,bo LTE to tak ok.10 mbit. ,ale dużo szybsze mam 3G nawet dochodzi do 30 .
Fajne jest to że bez limitu jest LTE i 3G . Aktualnie korzystam jeszcze z plusa i mam podobną sytuację z tą różnica że po wykorzystaniu limitu podstawowego to se mogę pomarzyć o szybkim 3G. Tylko predkości kosmiczne Plusowego LTE 1-2 mbity w godzinach szczytu. Teraz to 3G będzie ustawione na stałe.
-
Dzień dobry za mną pierwsze popołudnie testów tego internetu od T-Mobile, w godzinach wieczornych 18-22 prędkości wynosiły 30-50mbit, natomiast poza szczytem prędkośc dochodzi spokojnie do maxa z umowy czyli 60mbit, nawet go przekracza ale widać ze prędkość jest wtedy przycinana i nagle spada z powiedzmy 62mbit na 58. Na wysyłaniu nie widzę żadnych limitów stałe 20-30mbit. Maszt T-Mobile mam w lini prostej jakieś 700-800m, z tego samego masztu na telefonie z karta orange osiągam prędkości maksymalne rzędu 120mbit pobierania. Tak wo tygląda z rana:

Mam pytanie co do ustawien pasma oraz anten, poniżej statystyki połaczenia z BTS, według moich testów najwieksze predkosci i najnizszy ping osiagam wybierajac pasmo LTE 1800+ 2600, a bts search pokazuje ze na tym nadajniku jest LTE 800, natomiast jesli wybiore lte 800 predkości sa zauwazalnie niższe. Druga sprawa czy jesli do BTS (tego z LTE 800) mam jakies 800m, to czy jest sens kupowania anten zewnetrznych do Huawei B525? Tak wygladaja statystyki połaczenia:

Natomiast maszt o którym wspominałem to: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 33&zoom=17
Radom, Mazowieckie
ul. Kielecka 16/24 (maszt T-Mobile)
Mam pytanie co do ustawien pasma oraz anten, poniżej statystyki połaczenia z BTS, według moich testów najwieksze predkosci i najnizszy ping osiagam wybierajac pasmo LTE 1800+ 2600, a bts search pokazuje ze na tym nadajniku jest LTE 800, natomiast jesli wybiore lte 800 predkości sa zauwazalnie niższe. Druga sprawa czy jesli do BTS (tego z LTE 800) mam jakies 800m, to czy jest sens kupowania anten zewnetrznych do Huawei B525? Tak wygladaja statystyki połaczenia:

Natomiast maszt o którym wspominałem to: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 33&zoom=17
Radom, Mazowieckie
ul. Kielecka 16/24 (maszt T-Mobile)
-
Udało mi się dzisiaj dodzwonić do BOK Tmobile . Rabat 5 zł przyznany za drugą usługę w sieci widoczny w systemie ,ale ja go dopiero mam zobaczyć na fakturze . Od razu zkonsolidowała mi babka dwa numery,abym płacił jeden rachunek za dwie usługi na jednej fakt.i w jednym terminie.
Odnośnie prędkości to szału nie ma w mojej okolicy . Lte -w dzień ok. 5-15 mbit. Po północy spokojnie 60. Ale jak wspomniałem ja będę siedział na stabilnym 3G 15-30 mbit. na 1800 ,bo na 900 jest wolniej i mniej stabilnie.Zmniejszę tylko opcję na tą tańszą ,bo bez sensu przepłacać 10 zł za nic.
Odnośnie prędkości to szału nie ma w mojej okolicy . Lte -w dzień ok. 5-15 mbit. Po północy spokojnie 60. Ale jak wspomniałem ja będę siedział na stabilnym 3G 15-30 mbit. na 1800 ,bo na 900 jest wolniej i mniej stabilnie.Zmniejszę tylko opcję na tą tańszą ,bo bez sensu przepłacać 10 zł za nic.
-
od kiedy na 1800MHz jest 3G w T-Mobile