Patryk56 pisze:
Zastanawiam się czy nie kupić innego sprzętu tak jak wcześniej zamierzałem. Na WiFi mi nie zależy bo router ma robić na stryszku jako modem, więc Wifi chciałbym wyłączyć. Chcę żeby dało się na sztywno ustawić częstotliwość i oczywiście jakieś monitorowanie parametrów sygnału (do ustawiania anteny). Zwyczajnie sprzęt ma być sprawdzony i stabilny, żeby można to było zostawić w cholerę i ma działać na pełnej przepustowości bez zamulania i wysokich pingów

W sumie chciałem zamienić go na jakiegoś prostego Huawei, bo LTEWatch obsługuje itp. Może jakieś rady

Sprzętów ZTE nigdy nie używałem, także o nich się nie wypowiem. Natomiast co do Huawei, to zaczynając od E398-którego używam od 2012r., po E3276/E3372 na żadnym z nich nie uświadczyłem zwiech (E398 dobry, ale nie polecam bo wymaga dobrego aktywnego HUB-a USB-po prostu żre prąd), ba nawet już z E367 na HSPA+ przy połączeniu NDIS i wymuszeniu ruchu na modemie nie miałem problemów. Używałem/używam też modemo-routerów Huawei: B260, B593s-22, E5577Cs-321 i z tej trójki B260 nie polecę nikomu, bo to za słaby modemo-router i ze stabilnością miał problemy (to jeszcze był sprzęt klasy HSPA+). Dwa kolejne już nie sprawiają pod tym względem problemów-
nie są natomiast "bezobsługowe"-czyli podłącz i zapomnij, tzn. nie mają wbudowanych w firmware narzędzi diagnostycznych połączenia. Tutaj nie kwestionowanym liderem jest Dovado i routery obsługiwane przez OpenWRT/Gargoyle (w nich zrobisz to samo co w Dovado, lecz będziesz musiał poczytać poradniki/forum eko.one.pl). Ja na E5577 mam w tej chwili status sesji połączenia LTE/Plus
, ale np. na prepaid RBM z darmowym LTE, te statusy to max. ok. 1,5 tygodnia (P4 często zmienia konfigurację na serwerze) i zdarzają się sytuacje że aby sprzęt się zalogował musi być wykonany restart zasilania (tutaj niestety wszystkie modemo-routery Huawei są zawodne/wymagają dodatkowej czynności:restartu zasilania, Dovado zrobi to sam, ba chyba nawet potrafi wysłać ci sms na fona że musiał wykonać takową czynność-oczywiście nowe modele tego producenta, no "prawie"-zaczynając od Dovado Tiny w zwyższ).