Kolega musiał popier... LTE 800 z 1800

Moderator: Moderatorzy
Obecnie leci mi max 45 Mbit/s więc tu nie chodzi tyle o prędkość a o limit danych w Orange.onken pisze:Tak, tyle ze pamiętaj że prędkość będzie nie maksymalna ale ta zgodna z umową .
Powiem Ci tak , ja mam 2 bts z którymi mogę się łączyć .Kaceper pisze:Witam,
Założyłem właśnie tu konto licząc na Waszą pomoc. Obecnie mam nieszczęsny WiMAX od Netii z zawrotną prędkością pobierania 1mbit/s. Najnowsza oferta T-Mobile brzmi jak zbawienie.
Boję się jednak o zasięg LTE w mojej miejscowości (Bąbolin niedaleko Gniewkowa). O ile dobrze sprawdziłem najbliższy nadajnik LTE od T-Mobile znajduje się około 9km od mojej miejscowości. Mógłby ktoś z Was to potwierdzić i sprawdzić czy nie ma innych w okolicy, możliwe że nie mam na tyle wiedzy jeśli chodzi o sprawdzenie tego na mapach z BTS.
Jeśli moja teza się potwierdzi i nadajnik znajduje się 9km ode mnie to będzie to wielką tragedią? Osiągnę chociaż 10mbit? Zainwestować wtedy w antenę? Jeśli tak to jaką?
Pozdrawiam!
EDIT: Czym są nadajniki NetworkS? Bo mam taki jakiś kilometr od siebie? Internet od T-Mobile by się z nim łączył?
A która to oferta jest?strychoo pisze:U mnie widać
Teraz jest tak :
A która oferta? Najnowsza (internet domowy) nie ma limitów. Ma zamiast tego górną granicę szybkości łącza (jak łącza kablowe)snuffy pisze:Więc chyba zaryzykujęDzięki za poradę. Na telefonie LTE z orange trybi to tak : http://www.speedtest.net/my-result/6635265180 więc liczę, że na routerze od tmobile będzie lepiej.
@Obawiam się jeszcze, że jakieś limity jednak są ( ukryte ) chociaż czytając komentarze, umowy, regulaminy to takowych brak. Wyjdzie w praniu tak sądzę.
Ktoś wyżej pisał, że mógłbym się łączyć z nadajnikami Networks, które są oddalone od mojej miejscowości o 1-2km, więc wtedy antena nie byłaby potrzebna.Powiem Ci tak , ja mam 2 bts z którymi mogę się łączyć .
Jeden ( ten na którym "pracuje" ) znajduje się dokładnie 8,09 km ( teraz zmierzyłem w google ) .
Drugi jest 10 km ode mnie ( na nim bez anteny zewnętrznej transfery mam do 30 Mbit)
DO obu nie mam żadnych przeszkód terenowych ( antena zewnętrzna Cybertech na kominie ) "widzi" bts przez cały rok .
Co mogę Ci doradzić :
- w salonie tmobile jak dobrze zagadasz dadzą Ci 20 Gb kartę testową na 7 dni - za free ( słowem klucz okazało się zdanie : "zastanawiam się nad zmianą operatora internetu - obecnie mam u konkurencji i kończy mi się umowa " )
- sprawdz transfery pod wszytskimi btsami w okolicy
ale najpierw sprawdż profil terenu , któy powie Ci czy anteny będą się optycznie "widzieć"
Korzystałemn w tym celu z tego :
http://www.geocontext.org/publ/2010/04/profiler/pl/