Mobilny internet - kilka pytań laika
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mobilny internet - kilka pytań laika
Witam,
Kursuję często między Wrocławiem i Warszawą, w samym Wrocławiu jedyny dostęp do netu jaki mam (nie licząc chodzenia do znajomych) to kafejki, więc chciałbym zamówić którąś z usług mobilnego internetu.
Przeczytałem sporo tematów na forum, ale z tego co zauważyłem większość osób jest ukierunkowana na używanie blueconnecta jako swojego podstawowego łącza w domu. Stąd kilka pytań do osób przemieszczających się częściej, na które nie znalazłem jak na razie odpowiedzi.
1. Jakie prędkości można uzyskać z dala od dużych miast? Na przykład jadąc pociągiem. Na pewno w większości wypadków będzie to GPRS, ale czy da się w ogóle wtedy zrobić cokolwiek? Oczywiście rozumiem, że wszystko zależy od miejsca, ale jeżeli są na forum osoby, które korzystają z mobilnego internetu w pociągach, to może zdradzą jak to wygląda w praktyce na różnych trasach.
2. Mam soniacza k550i, więc teoretycznie mogę sprawdzić jak to będzie chodziło, ale tylko w erze (simlock). I tutaj od razu pytanie - jeżeli będę chciał sprawdzić erę, czy na jakość może mieć wpływ sam telefon? Wyniki na innym modemie (przykładowo globetrotter). Mogą się różnić?
3. Limity w najtańszych opcjach są małe - nie wiem czy wyjeżdżając na około tydzień lub dwa w miesiącu uda mi się je przekroczyć, ale jeżeli tak, to jak to wygląda w praktyce? Z regulaminów wynika, że mogą przyciąć transmisję do GPRS, ale czy korzystają z tej możliwości?
4. Czym różnią się modemy w ofertach? Czy na droższych modemach można uzyskać lepsze osiągi przy słabszym zasięgu?
5. Widziałem różnego rodzaju anteny. Czy podłączenie ich do modemu poprawi jakość serfowania po necie w czasie podróży? Oczywiście chodzi mi o małe anteny wielkości ~15cm - mieszczące się w plecaku/torbie na laptopa - na forum widziałem tematy głównie o antenach mało mobilnych, a nie wiem czy takie małe ustrojstwo coś pomoże.
Na razie tyle, później ewentualnie będę jeszcze męczył ;-)
Pozdrawiam
Kursuję często między Wrocławiem i Warszawą, w samym Wrocławiu jedyny dostęp do netu jaki mam (nie licząc chodzenia do znajomych) to kafejki, więc chciałbym zamówić którąś z usług mobilnego internetu.
Przeczytałem sporo tematów na forum, ale z tego co zauważyłem większość osób jest ukierunkowana na używanie blueconnecta jako swojego podstawowego łącza w domu. Stąd kilka pytań do osób przemieszczających się częściej, na które nie znalazłem jak na razie odpowiedzi.
1. Jakie prędkości można uzyskać z dala od dużych miast? Na przykład jadąc pociągiem. Na pewno w większości wypadków będzie to GPRS, ale czy da się w ogóle wtedy zrobić cokolwiek? Oczywiście rozumiem, że wszystko zależy od miejsca, ale jeżeli są na forum osoby, które korzystają z mobilnego internetu w pociągach, to może zdradzą jak to wygląda w praktyce na różnych trasach.
2. Mam soniacza k550i, więc teoretycznie mogę sprawdzić jak to będzie chodziło, ale tylko w erze (simlock). I tutaj od razu pytanie - jeżeli będę chciał sprawdzić erę, czy na jakość może mieć wpływ sam telefon? Wyniki na innym modemie (przykładowo globetrotter). Mogą się różnić?
3. Limity w najtańszych opcjach są małe - nie wiem czy wyjeżdżając na około tydzień lub dwa w miesiącu uda mi się je przekroczyć, ale jeżeli tak, to jak to wygląda w praktyce? Z regulaminów wynika, że mogą przyciąć transmisję do GPRS, ale czy korzystają z tej możliwości?
4. Czym różnią się modemy w ofertach? Czy na droższych modemach można uzyskać lepsze osiągi przy słabszym zasięgu?
5. Widziałem różnego rodzaju anteny. Czy podłączenie ich do modemu poprawi jakość serfowania po necie w czasie podróży? Oczywiście chodzi mi o małe anteny wielkości ~15cm - mieszczące się w plecaku/torbie na laptopa - na forum widziałem tematy głównie o antenach mało mobilnych, a nie wiem czy takie małe ustrojstwo coś pomoże.
Na razie tyle, później ewentualnie będę jeszcze męczył ;-)
Pozdrawiam
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Mobilny internet - kilka pytań laika
W większości będzie to raczej GPRS (ok. 56kb/s) a co najwyżej EDGE.drogus pisze:1. Jakie prędkości można uzyskać z dala od dużych miast? Na przykład jadąc pociągiem
Zobacz tu ktoś kiedyś to sprawdzał na innej trasie:
Porównanie zasięgu i dostępnej technologii na linii kolejowej
Warszawa Wschodnia - Gdynia Główna
Chociaż jak widac po tych testach, to Era tam miała w większości EDGE.
Może być pewna różnica spowodowana różnicą czułości urządzeń.drogus pisze:Wyniki na innym modemie (przykładowo globetrotter). Mogą się różnić?
Tak, korzystają i to często.drogus pisze:Z regulaminów wynika, że mogą przyciąć transmisję do GPRS, ale czy korzystają z tej możliwości?
Teoretycznie tak, ale będziesz się woził z anteną?drogus pisze:Czy podłączenie ich do modemu poprawi jakość serfowania po necie w czasie podróży?
Zobacz jeszcze na te mapki:
Stacje bazowe operatorów GSM | Listy BTSów
Aktualny zasięg usług GPRS / EDGE / UMTS / HSDPA
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzięki za szybką odpowiedź 
Szczególnie, że trasa z Warszawy do Wrocławia za Kaliszem wygląda biednie na przykład w Erze.
Głównie chodzi mi o trasy Warszawa - Katowice, Warszawa - Wrocław, Wrocław - Katowice (albo Rybnik) i ewentualnie Wrocław - Zgorzelec.
Pozdrawiam
UPDATE:
A że tak z ciekawości spytam - czy żeby zrobić pomiary takie jak w podanym powyżej linku trzeba ściągać dane z sieci, czy wystarczy mieć podłączony modem? Są do tego jakieś programy, czy trzeba samemu wklepywać zmiany do excela, czy innego ustrojstwa? Jeżeli to kwestia tylko podłączenia modemu, to mogę zrobić taki test w erze (maksymalnie edge niestety) i jak kumpel się wymieni komórką, to w plusie.

Dzięki za linka, fajne zestawienie, aczkolwiek na razie rzadko podróżuję IC - może za jakiś czas to się zmieniZobacz tu ktoś kiedyś to sprawdzał na innej trasie:
Porównanie zasięgu i dostępnej technologii na linii kolejowej

Tego się właśnie obawiałem ;-)Tak, korzystają i to często.
Jeżeli taka antenka 15 cm coś pomoże, to mogę ją sobie podwiesić nad sobą przy bagażu. Jestem trochę zdesperowany, bo przez następne parę miesięcy jestem zawalony robotą (praca zdalna + 2 własne projekty) i te 6 godzin w pociągu to naprawdę sporo czasu, żeby coś pokodzić - ewentualnie zrobię to w ten sposób, że ściągnę wszelkie potrzebne mi do pracy dokumentacje i narzędzia na dysk i oleję net w ciapągu, a używał będę tylko na miejscu we Wrocławiu (czy innym mieście).Teoretycznie tak, ale będziesz się woził z anteną?
Mapki oglądałem i teoretycznie lepiej wypada plus, ale to tylko teoria. Z zamówieniem którejś opcji i tak chyba poczekam tydzień czy dwa. Może przez ten czas wypowie się jakaś zbłąkana owieczka, która jeździ na śląsk.Zobacz jeszcze na te mapki:

Pozdrawiam

UPDATE:
A że tak z ciekawości spytam - czy żeby zrobić pomiary takie jak w podanym powyżej linku trzeba ściągać dane z sieci, czy wystarczy mieć podłączony modem? Są do tego jakieś programy, czy trzeba samemu wklepywać zmiany do excela, czy innego ustrojstwa? Jeżeli to kwestia tylko podłączenia modemu, to mogę zrobić taki test w erze (maksymalnie edge niestety) i jak kumpel się wymieni komórką, to w plusie.
-
Proszę bardzo.drogus pisze:Dzięki za szybką odpowiedź
Myślę, że samodzielne sprawdzenie tej trasy powie Ci najwięcejdrogus pisze:Szczególnie, że trasa z Warszawy do Wrocławia za Kaliszem wygląda biednie na przykład w Erze

Możesz użyć do tego kart PrePaid (szczegóły w FAQ).
Swego czasu używałem takiej antenki samochodowej 15cm ale do telefonu i zasięg był o wiele lepszy. W tym wypadku też tak teoretycznie powinno być.drogus pisze:eżeli taka antenka 15 cm coś pomoże, to mogę ją sobie podwiesić nad sobą przy bagażu
[ Dodano: 2007-11-30, 14:27 ]
Ten test był opisywany u nas na forum, jak znajdę to podam linka.drogus pisze:A że tak z ciekawości spytam - czy żeby zrobić pomiary takie jak w podanym powyżej linku trzeba ściągać dane z sieci
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
To jest najlepszy sposób aby to sprawdzić. Same połączenie nie da ci wyników jeśli nie będzie ruchu sieciowego.drogus pisze:czy żeby zrobić pomiary takie jak w podanym powyżej linku trzeba ściągać dane z sieci
-
OK, znalazłem temat o tych pomiarach: >KLIK<
EDIT:
Chociaż wiele tam nie jest opisane, zdawało mi się że jest więcej. Czyli opis metody pomiaru itd.
EDIT:
Chociaż wiele tam nie jest opisane, zdawało mi się że jest więcej. Czyli opis metody pomiaru itd.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Z moich doświadczeń wynika, że słuchawka jest czulsza i zapewnia bardziej stabilną transmisję niż modem.drogus pisze:(...)czy na jakość może mieć wpływ sam telefon? Wyniki na innym modemie (przykładowo globetrotter). Mogą się różnić? (...)
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak.. i pewnie na korzyść telefonu.BliSki pisze:Może być pewna różnica spowodowana różnicą czułości urządzeń.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ja również doradzam prepaidy w twojej sytuacji. Modem już masz (EDGE), wystarczy zdjąć simlocka i wypróbować simdate i orange free. W Erze możesz wziąć jakiś pakiet. Porównasz sobie i będziesz wiedział co się najlepiej sprawdzi. Później może jakaś cesja, albo promocja jak ostatnio w iplusie i możesz działać.

-
z moich obserwacji wynika ze jadac pociagiem czesto nie ma zasiegu...
Znam kogoś kto regularnie podróżuje pociągiem na trasie Jelenia Góra - Radom. Osoba ta korzysta z iplusa i laptopa, na tej trasie często w pociągu brak zasięgu albo jest bardzo słaby.
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Bardzo często podróżuję PKP (zwykły osobowy) na trasie Mińsk Maz. - Warszawa i w najgorszym wypadku mam GPRS, ale zwykle jest to EDGE. Co więcej również nie mam większych kłopotów z HSDPA tam gdzie powinno być. Mam wrażenie, że w ruchu trochę to słabiej działa, ale nie na tyle, żeby to był kłopot. Żeby było śmieszniej to używam wbudowanego modemu w laptopie, więc czasami widzę mocno zdziwione spojrzenia ludzi mówiące prawdopodobnie "jakim cudem korzysta z WLANu"

-
kupcie bilet turystyczny za 60zl i cala polske sobie przebadacie