Internet Juszkowo (gm. Pruszcz Gdański), co wybrać ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet Juszkowo (gm. Pruszcz Gdański), co wybrać ?
Witam drogich ekspertów,
nie dawno przeniosłem się z Gdańska na wieś, do miejscowości Juszkowo, ul. Sportowa 10 (gm. Pruszcz Gdański) i zderzyłem się z cieżką rzeczywistością przejścia z Multimedii 100MB, na cokolwiek innego. Wybór ogranicza się do wyboru kogoś z naszych krajowych operatorów. Mile widziana byłaby opcja T-Mobile z ich nową ofertą BEZ LIMITU jeśli widzicie taką możliwość (jaki router wtedy B525 czy B529)(doraźnie korzystam z RedBullMobile). Mam karty do testów T-Mobile, Plus, Orange, Play oraz RBM.
P.S. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o łączność GSM, dlatego proszę o wszelkie rady. Wykonam wszystkie testy jakie zlecicie. Oczywiście mam miejsce do montażu i możliwości zakupienia anten zewnętrznych (po testach, jeśli wyniki będą nie zadowolające). Proszę o wszelkie sugestie.
P.S.2 Jeśli net wyciągałby mi 40mb/s będę najszczęśliwszym człowiekiem na świecie, choć wszystko powyżej 20MB/s uznam za wynik ogromnie satysfakcjonujący.
Pozdrawiam
Kuba
nie dawno przeniosłem się z Gdańska na wieś, do miejscowości Juszkowo, ul. Sportowa 10 (gm. Pruszcz Gdański) i zderzyłem się z cieżką rzeczywistością przejścia z Multimedii 100MB, na cokolwiek innego. Wybór ogranicza się do wyboru kogoś z naszych krajowych operatorów. Mile widziana byłaby opcja T-Mobile z ich nową ofertą BEZ LIMITU jeśli widzicie taką możliwość (jaki router wtedy B525 czy B529)(doraźnie korzystam z RedBullMobile). Mam karty do testów T-Mobile, Plus, Orange, Play oraz RBM.
P.S. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o łączność GSM, dlatego proszę o wszelkie rady. Wykonam wszystkie testy jakie zlecicie. Oczywiście mam miejsce do montażu i możliwości zakupienia anten zewnętrznych (po testach, jeśli wyniki będą nie zadowolające). Proszę o wszelkie sugestie.
P.S.2 Jeśli net wyciągałby mi 40mb/s będę najszczęśliwszym człowiekiem na świecie, choć wszystko powyżej 20MB/s uznam za wynik ogromnie satysfakcjonujący.
Pozdrawiam
Kuba
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet Juszkowo (gm. Pruszcz Gdański), co wybrać ?
Masz telefon z LTE ? Jeśli tak to zainstaluj na nim Network Cell Info Lite oraz speedtest. Wróć z wynikami obu programów na kartach operatorów.
Masz po ok. 2km do btsów, więc dla dobrego sygnału raczej przyda się antena http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 03&zoom=14
Masz po ok. 2km do btsów, więc dla dobrego sygnału raczej przyda się antena http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 03&zoom=14
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Guru bezprzewodowy
Najbliższy BTS NetWorks z LTE1800 i LTE800T-mobile w Straszynie. W Rotmance i Pruszczu-W.Polskiego 37 BTS-y LTE1800NW. LTE2600 T-mobile +LTE1800 NW W Pruszczu,Obrońców Westerplatte 5 . Zasięg na LTE800 możliwy bez anteny. Do LTE1800 i agregacji LTE1800+800 raczej konieczna antena, dobór po testach. Oferta z T-mobile z B525. RBM masz więc zasięg z BTS-ów w Rotmance i kilku w Pruszczu, na nich komplet pozwoleń na wszystkie pasma LTE. Testy pokażą z którego pasma korzystasz. Do DIL na RBM w Play zakup sprzętu we własnym zakresie, router z LTE-A. Orange zasięg jak w T-Mobile ale oferta gorsza. Plus korzysta z sieci LTE1800aero2, BTS-y w Pruszczu, na tym przy Powstańców Warszawy też LTE2600Plusa. Weź internet za 45 zł w T-Mobile z B525. Masz 30 dni na testy. Zrobisz na nim T-mobile i pozostałych operatorów. Na B525 można wymuszać konkretne pasma LTE i agregacje LTE-A.
-
Witam serdecznie, bardzo przepraszam za tak długą zwłokę w zrobieniu testów. Testy wykonane na Samsung S7 EDGE wewnątrz domu.
P.S. Informacyjnie chciałbym napisać, że zasięg skacze sobie jak chce u każdego operatora. Wcześniej Play oraz RBM były daleko z przodu z transferami nawet do 40MB/s. Teraz przoduje o dziwo! T-Mobile. Na T-Mobile oraz Play pojawia się nawet znaczek 4G+ mimo słabego zasięgu. Tak jak przewidywaliście pewnie bez anten się nie obędzie. W przyszłym tygodniu postaram się podpisać umowę z T-Mobile razem z B525 i przeprowadzić testy (pytanie jak z dostępnością i czasem oczekiwania). Mogę jeszcze wejść na dach i ewentualnie zrobić testy na Samsung S8+, jeśli to cokolwiek by zmieniło lub też zamówić przez internet jakiś router, który wg. Was na pewno zrobi różnicę, a w ciągu 14 dni zrobić na nim testy i ewentualnie oddać go czekając na B525 z T-Mobile. Czekam na kolejne wskazówki i porady. Jak zawsze wielkie dzięki za wszelką pomoc.
1. T-Mobile 2. ORANGE 3. PLAY 4. PLUS 5. RBM
P.S. Informacyjnie chciałbym napisać, że zasięg skacze sobie jak chce u każdego operatora. Wcześniej Play oraz RBM były daleko z przodu z transferami nawet do 40MB/s. Teraz przoduje o dziwo! T-Mobile. Na T-Mobile oraz Play pojawia się nawet znaczek 4G+ mimo słabego zasięgu. Tak jak przewidywaliście pewnie bez anten się nie obędzie. W przyszłym tygodniu postaram się podpisać umowę z T-Mobile razem z B525 i przeprowadzić testy (pytanie jak z dostępnością i czasem oczekiwania). Mogę jeszcze wejść na dach i ewentualnie zrobić testy na Samsung S8+, jeśli to cokolwiek by zmieniło lub też zamówić przez internet jakiś router, który wg. Was na pewno zrobi różnicę, a w ciągu 14 dni zrobić na nim testy i ewentualnie oddać go czekając na B525 z T-Mobile. Czekam na kolejne wskazówki i porady. Jak zawsze wielkie dzięki za wszelką pomoc.
1. T-Mobile 2. ORANGE 3. PLAY 4. PLUS 5. RBM
-
Panowie jutro na tety powinienem mieć już B525 z T-Mobile. Jakie testy na nim przeprowadzić i jakie wyniki zamieścić dla Was. Bardzo dziękuję za pomoc.
-
- Guru bezprzewodowy
W T-Mobile BTS NetWork Jankowo, połączenie z LTE1800. w Orange ten sam BTS ale LTE800 Orange. PLay, RBM BTS LTE1800 pewnie z Pruszcza lub Rotmanki. w Plusie połączenie na 3G z BTS-em UMTS2100 Plusa przy Grunwaldzkiej 62. Zapoznaj się z tematem o B525 i aplikacji na Android http://www.mediafire.com/file/6164xqf8a ... ger_PL.apk Pozwala wymuszać pasma LTE i agregacje LTE-A na nim. Sprawdzisz po kolei LTE800, LTE1800 i LTE2600 oraz ich agregacje. aplikacja pokaże CID i parametry sygnału . Do tego speedtesty.