Nie wiem czy dobrze zrozumiałem o co pytasz. Taki sam sygnał masz z podłączoną anteną jak i z samym kablem bez anteny?domenpro pisze:Powiedz mi jak to jest możliwe że na routerze w miejscu anteny na paśmie 1800 mam taki sam sygnał jak z podłączona antena kabel 10 metrów h155? Antena to Cybertech Mimo Lte 15dbiMoże złe ja podłączyłem? Nie mam pojęcia..
Jeśli tak to:
Podłączony sam kabel jest wyłącznie źródłem zakłuceń na tych częstotliwościach. Skoro podłączenie anteny nic nie wnosi to znaczy , że może być uszkodzona lub kabel ma gdzieś zwarcie lub nie jest dobrze podłączony do anteny.
Inna sprawa to to, że twój kabel na częstotliwości 1800 MHz daje prawie 5dB tłumienia na 10m przewodu czyli z twojego zysku który niby jest 15 dB zostaje tylko 10
Te 15 dB to tylko pobożne życzenie i chwyt marketingowy. Myślę że jak masz z 6-7dBi zysku netto to wszystko. Jeśli masz źle zrobione połączenia to strata jest jeszcze większa. Źle podłączona antena może tez silnie wytłumiać sygnały z pasm, których nie obsługuje dlatego ci może wycinać 2600 MHz
Są lepsze kable na rynku o niższym tłumieniu ale niestety są droższe. Szkoda że dla tych kilku złotych oszczędności producenci dają towar niskiej jakości.
Proponuje abyś zwrócił się o pomoc do kogoś przy instalacji o ile nadal będziesz chciał używać tej anteny.