Witam,
Z racji niespodziewanej awarii technicznej nie mogę już korzystać z internetu kablowego od Orange. W poszukiwaniu internetu udałem się do salonu Play gdzie pani z przykrością oznajmiła mi, że zasięg LTE nie obejmuje mojej miejscowości Sama jednak poleciła mi udanie się do salonu Plusa ponieważ posiadają niby lepszy zasięg w tej okolicy co też niezwłocznie uczyniłem. Nie przedłużając- wziąłem z Plusa router D-LINK DWR-921 na 2 miesiące darmowych testów. Pan z Plusa twierdził, że moja miejscowość znajduje się w zasięgu LTE Advanced Po kilku dniach użytkowania i kilku speedtestach rezulat jest następujący- około 5mb rano, 0,5-2 wieczorem... Czyli bez szału.
I teraz moje pytanie- czy bawić się w jakieś anteny zewnętrzne aby spróbować "poprawić" osiągi czy udać się do T-Mobile? Czy może mam jeszcze jakieś inne opcje?
Miejscowość - Wiśniewo, powiat Wągrowiecki, Wlkp
Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam serdecznie
Też sobie znalazłeś doradców. Lokalizacja jest trudna i należało zacząć od testów wszystkich operatorów na pre-paidach i telefonie LTe/3g z aplikacją Network cell Info. No i ten tragiczny wybór DWR-921, skoro ten Pan stwierdził LTE-A w Plusie to po co brałeś ten szrot? Przecież on nie agreguje pasm LTE, na dodatek na nim nie wymusisz konkretnego pasma LTE . Te słabe transfery masz pewnie z BTS-a LTE800 Sferii w Łęknie. Brak tam LTE1800Aero2. LTE od Sferii działa słabo bo 5MHz pasma nie pozwala na wiele . Możliwe że to LTE800 Sferii z Wapna, tam też LTE1800Aero2 i ta obiecana LTE-A1800+800. Póki co nie wiadomo jak działa to LTE1800Aero2 z Wapna. Panienka w Play się myliła, Play ma u ciebie zasięg. BTS Gołańcz ma potwierdzone LTE1800 i LTE2100 ale możliwe że działa i LTE800./ Zasięg w T-Mobile z BTS-a LTE800 Wapno. W Damasławku z kolei LTE800 t-Mobile i Orange. W Gołańczu działa tylko ich wspólne LTE1800NetWorks, są pozwolenia na LTE800 ale nie wiadomo czy działa. W Plusie szanse na szybszy internet z LTE1800 lub agregacji LTE1800+800 z Wapna. potrzebna antena na 1800MHz lub 1800+800MHz. No i wymiana routera na B525. ale najpierw test LTE1800 pod BTS-em na twoim kierunku.
Nie ma cudów, ale myślę że z anteną zewnętrzą mógłbyś złapać coś lepszego niż 5Mbs, ale czeka Cie dużo testów. Do rzeczy.
Pan z plusa wcisnął Ci najgorszy szajs, a nie router z prawdziwego zdarzenia. Prawdopodobnie łączysz się z nadajnikiem w miejscowości Łekno, ale możliwe też, że w Wapnie, gdzie faktycznie działa LTE-A. Ale, żeby było bardziej komicznie Pan który Ci powiedział, że działa u Ciebie LTE-A...wcisnął Ci router który go nie posiada, mało tego posiada nędzny modem LTE cat.3. Zasięg z w Play czy T-mobile/Orange podobny jak w plusie, z nadajników w Wapnie. Warto kupić startówki z Play, T-mobile i Orange do testów nadajników. Dlaczego z Play skoro niby nie ma zasięgu? Ale są pozwolenia, możliwe że zostały wdrożone w życie. Na pewno działa nadajnik w Gołańczu, więc zasięg jest, chodź słaby. Obecnie t-mobile wymiata ofertą LTE dla domu. Jednak na każdego operatora potrzebujesz anteny zewnętrznej. Do testów LTE800 przyda się AKT10, a nawet ATK20 z dipola, odległość jest spora. Co do LTE1800, to tak naprawdę tylko Plus oferuje taki zasięg u Ciebie. Szerokokie pasmo, warto by spróbować z dobrą anteną (np. cybertech duo). No i sprawa najważniejsza. Idź wymień w plusie ten szajs na cokolowiek nadającego się do LTE, lub obsługujące przynajmniej LTE cat 4. Najlepiej Huawei E5186s, a przynajmniej B315. Ten pierszy obsługuję agregację pasm, więc w niego bym bardziej celował. Masz telefon z LTE? W t-mobile też możesz wziąć internet domowy na miesięczne testy z B529, który obsługuje LTE-A, więc przełożyłbyś tylko kartę sim do niego, a potem wybrał operatora który działa u Ciebie lepiej. Jednak bez anteny nie nastawiaj się na dobre wyniki.
Dziękuję bardzo za obszerne odpowiedzi. Jak widać, laikowi można wcisnąć wszystko... Dobrze, że trafiłem na to forum Zastosuję się do Waszych rad i dam znać jakie są wyniki. Pozdrawiam