Słaby zasięg / brak zasięgu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Słaby zasięg / brak zasięgu
Witam,
W miejscu gdzie mieszkam jest słaby zasięg. Obecnie używam PLUSA i na zewnątrz, zależnie gdzie stanę mam 1-2, czasem 3 kreski. Po wejściu do budynku sygnał traci się całkowicie (czasem łapie w niektórych miejscach np. przy oknach 1 kreska).
Czy jest jakaś możliwość na poprawę jakości sygnału w domu, tak aby nie było konieczności wychodzić na zewnątrz, żeby móc zadzwonić?
Czy wystarczy w tym celu dobranie jakiejś anteny zewnętrznej i transmisja sygnału do środka, ewentualnie jakiś wzmacniacz sygnału?
Czy jeżeli chodzi o wzmacniacze jest jakaś legalna możliwość do brania go tak, aby wzmacniać sygnał wewnątrz budynku?
Lokalizacja to Gostyń, powiat mikołowski (dokładne współrzędne budynku z google maps to 50.108752, 18.903196).
Najbliższe stacje w linii prostej są oddalone o około 1,6-1,8km.
Pozdrawiam
W miejscu gdzie mieszkam jest słaby zasięg. Obecnie używam PLUSA i na zewnątrz, zależnie gdzie stanę mam 1-2, czasem 3 kreski. Po wejściu do budynku sygnał traci się całkowicie (czasem łapie w niektórych miejscach np. przy oknach 1 kreska).
Czy jest jakaś możliwość na poprawę jakości sygnału w domu, tak aby nie było konieczności wychodzić na zewnątrz, żeby móc zadzwonić?
Czy wystarczy w tym celu dobranie jakiejś anteny zewnętrznej i transmisja sygnału do środka, ewentualnie jakiś wzmacniacz sygnału?
Czy jeżeli chodzi o wzmacniacze jest jakaś legalna możliwość do brania go tak, aby wzmacniać sygnał wewnątrz budynku?
Lokalizacja to Gostyń, powiat mikołowski (dokładne współrzędne budynku z google maps to 50.108752, 18.903196).
Najbliższe stacje w linii prostej są oddalone o około 1,6-1,8km.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2017-10-18, 11:50 przez Lubek_KL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Słaby zasięg / brak zasięgu
Pokaż normalny screen z btsearch.pl a nie z mapki tego handlarza złomem. Przy odległości od BTS-a Plusa około 1,5 km nie powinno być problemów z zasięgiem telefonu. Na BTS-ie GSM900 Plusa i UMTS900 Aero2, do tego LTE1800Aero2 i LTE800sferii. Wzmacniacze są nielegalne a ich używanie podlega karze.
-
Wrzuciłem screen z sugerowanej strony.
W takim razie skoro wzmacniacz odpada, to w jaki sposób można próbować poprawić sytuację? Jakieś anteny?
Odległość niby nie duża, ale wygląda na to, że las który jest pomiędzy w linii prostej ogranicza sygnał.
W takim razie skoro wzmacniacz odpada, to w jaki sposób można próbować poprawić sytuację? Jakieś anteny?
Odległość niby nie duża, ale wygląda na to, że las który jest pomiędzy w linii prostej ogranicza sygnał.
-
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście ten las sprawia problem. Legalne wyjście to router 3G/LTE posiadający bramkę GSM i antena na 900MHz do niego. Do routera po RJ11 podłączasz telefon stacjonarny, najlepiej bezprzewodowy i na nim korzystasz z usług głosowych. Karta głosowa SIM Plusa w routerze. Plus póki co nie świadczy usługi VowiFi( WiFi calling).
-
Matek dziękuję za sugestię. Mam jeszcze kilka pytań bo nie jestem biegły w temacie.
1) Jaki router i antenę polecasz do takiego rozwiązania?
2) Czy ten podłączony tel będzie miał swój własny numer czy będą na niego przekazywane rozmowy z numeru komórki?
3) Czy zastosowanie takiej anteny na zewnątrz i podłączenie do niej anteny wewnętrznej dało by jakiś efekt?
4) Widzę, że właściwie wszyscy operatorzy po za Plusem świadczą usługę WiFi calling. Z przeniesieniem numer do innej sieci nie ma problemu, ale trzeba jeszcze mieć internet. Mobilny odpada z tych samych względów i w tamtej lokalizacji pozostaje mi chyba jedynie łącze satelitarne, ale jeszcze nie rozeznałem tematu. Na wsi jest jakaś radiówka, ale w mojej lokalizacji jest ten sam problem co z siecią GSM.
1) Jaki router i antenę polecasz do takiego rozwiązania?
2) Czy ten podłączony tel będzie miał swój własny numer czy będą na niego przekazywane rozmowy z numeru komórki?
3) Czy zastosowanie takiej anteny na zewnątrz i podłączenie do niej anteny wewnętrznej dało by jakiś efekt?
4) Widzę, że właściwie wszyscy operatorzy po za Plusem świadczą usługę WiFi calling. Z przeniesieniem numer do innej sieci nie ma problemu, ale trzeba jeszcze mieć internet. Mobilny odpada z tych samych względów i w tamtej lokalizacji pozostaje mi chyba jedynie łącze satelitarne, ale jeszcze nie rozeznałem tematu. Na wsi jest jakaś radiówka, ale w mojej lokalizacji jest ten sam problem co z siecią GSM.
-
- Guru bezprzewodowy
Wszystko zależy od budżetu. Do 3G najtańszy router to B260, B683. Działają z na UMTS900 i GSM 900, mają bramkę GSM i slot na kartę SIM. Antena ATK-10/800-980. Plus ma internet 3G z BTS-a UMTS900Aero2 w Gostyniu i z niego skorzystasz na tych routerach i tej antenie . Karta głosowa z pakietem internetowym zapewni rozmowy i internet 3G Plusa. Pewnie w Plusie można przekierować rozmowy z komórki na ta kartę w Routerze. A co do zmiany operatora to wszyscy pozostali mają tam usługi głosowe na UMTS900 i do tego internet na LTE800. Optymalny wybór to karta głosowa Play z RBM na Kartę 5 z usługą DIL i do tego router LTE/3g z bramką GSM/VoIP np. B315, B525( z Play, Plusa), E5186. Antena nawet szerokopasmowa powinna dać radę. Play ma przy Olmy 4 BTS z LTE1800, LTE2100, LTE800 oraz 3G na UMTS900, UMTS2100 i 2G na GSM 1800. Na routerze ustawienie na Auto. Podczas korzystania z internetu nędzie na LTE, podczas rozmowy schodzi do 3g z UMTS900.
-
Budżet nie ma znaczenia, ważne żeby zapewnić jak najlepsze działanie. Jestem gotów zapłacić więcej za sprzęt bo to jednorazowy wydatek.
Co z moim 3 pytaniem, czy takie połączenie przeniesie odbierany sygnał do środka i pozwoli na prowadzenie rozmów?
Znalazłem jeszcze taki coś w temacie wzmacniaczy. To tylko jakaś marketingowa ściema czy takie rozwiązanie jest faktycznie legalne?
http://www.dipol.com.pl/nowe_wzmacniacz ... bib513.htm
Co z moim 3 pytaniem, czy takie połączenie przeniesie odbierany sygnał do środka i pozwoli na prowadzenie rozmów?
Znalazłem jeszcze taki coś w temacie wzmacniaczy. To tylko jakaś marketingowa ściema czy takie rozwiązanie jest faktycznie legalne?
http://www.dipol.com.pl/nowe_wzmacniacz ... bib513.htm
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Guru bezprzewodowy
Potwierdzam , handel wzmacniaczami jest legalny ich stosowanie już nie. http://www.telepolis.pl/wiadomosci/uke- ... 38475.html
-
Czyli tylko wciskają kity ... oki więc o wzmacniaczu koniec.
Mam jeszcze pytanie czy zastosowanie anteny ATK-20 będzie miało jakieś negatywne skutki czy będzie tylko lepiej?
Czy jeśli zamontuję antenę ATK na zewnątrz i podłączę ją bezpośrednio do anteny wewnętrznej tego typu
https://www.dmtrade.pl/p7211,antena-wew ... -n-5m.html
to będzie to przenosiło sygnał do budynku? Pomiędzy antenami było by maksymalnie 2 mety kabla.
Mam jeszcze pytanie czy zastosowanie anteny ATK-20 będzie miało jakieś negatywne skutki czy będzie tylko lepiej?
Czy jeśli zamontuję antenę ATK na zewnątrz i podłączę ją bezpośrednio do anteny wewnętrznej tego typu
https://www.dmtrade.pl/p7211,antena-wew ... -n-5m.html
to będzie to przenosiło sygnał do budynku? Pomiędzy antenami było by maksymalnie 2 mety kabla.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nic z Twojego pomysłu nie wypali. Antena bez części nadawczej ( odbiorczej) jest kawałkiem drutu. poz Hermogenes
-
OK, zdecyduje się na zamówienie anteny ATK-20/800-980 i routera B525.
Czy przy tym zestawie będzie możliwe korzystanie zarówno z 3G jak i LTE?
Pytanie czy jeżeli zakupie sobie sam router to będzie on działał z kratami SIM od każdego operatora (i będę mógł sobie protestować wszystkich) , czy operatorzy wrzucają na nie jakieś swoje oprogramowanie?
Czy przy tym zestawie będzie możliwe korzystanie zarówno z 3G jak i LTE?
Pytanie czy jeżeli zakupie sobie sam router to będzie on działał z kratami SIM od każdego operatora (i będę mógł sobie protestować wszystkich) , czy operatorzy wrzucają na nie jakieś swoje oprogramowanie?
-
- Mistrz bezprzewodowy
1 Tak 2 Będzie działał ze wszystkimi Op 3 Wgrywają swoje Brandy ale to tylko interfejs graficzny. Zdarza się że Tmob psuje pewne funkcje musisz poszukać w temacie o tym routerze. poz Hermogenes
-
- Guru bezprzewodowy
Zacznij od zakupu routera i testów każdego pasma LTE u danego operatora, na B525 można je wymuszać za pomocą programów, aplikacji. No i czasami nie B525 z T-Mobile bo on nie ma RJ11 i bramki GSM.
-
Jakie programy/aplikacje polecasz do testowania?
Czy po ten model można podpiąć drugą antenę na pasmo LTE i czy ma to sens?
Czy po ten model można podpiąć drugą antenę na pasmo LTE i czy ma to sens?
-
- Stały użytkownik forum
Wtrące się do tematu, co tracę jeśli będę mieć router od T-Mobile? Co dokładnie oznacza dla mnie, że nie ma on wejścia na kabel telefoniczny, a z tą bramkę to już wcale nie wiem o co chodzi
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chcesz korzystać z rozmów głosowych w domu na karcie włożonej do B525 to musi on posiadać bramkę GSM oraz RJ11 do podłaczenia telefonu stacjonarnego. Pozwala to w trudnych lokalizacjach gdzie w domu nie ma zasięgu operatora dla usług głosowych korzystać z nich na tym telefonie. Tak np.można korzystać z karty RBM na Kartę 5, która jest karta głosową a dodatkowo na niej działa usługa Darmowy internet LTE bez limitu danych. Na routerze ustawione Auto do wyboru sieci , podczas transmisji danych działa w LTE, przy rozmowach schodzi do 3G. W celu uzyskania zasięgu 3g/LTE do B525 podłącza się antenę zewnętrzna.
-
- Stały użytkownik forum
w sumie fajna sprawa, tylko że mój dziadek chciałby utrzymać numer stacjonarny od Orange, a tutaj mają opłaty za to 35zł/msc
-
Porobiłem testy dla Plusa i Play na Iphonie 7 (aplikacje RF Monitor i Speedtest). Pomiary przeprowadziłem w potencjalnym miejscu anteny na dachu oraz w domu.
Siła sygnału dla plusa jest nieco większa na na 3G osiąga lepsze wyniki transferu (na Dachu w miejscu mocowania anteny). W budynku lepiej z sygnałem i zasięgiem jest z Play, bo Plus w większości pomieszczeń nie ma w ogóle zasięgu.
Wygląda na to, że najlepiej będzie mi przenieś numer na Play (dostępn WiFi calling i już jakiś zasięg w domu).
Pytanie co z internetem. Czy zdecydować się na instalację w oparciu o Plus czy Play bo jeśli dobrze rozumiem dla Plus powinienem dobrać anteny na 800-900Hz,a dla Play 1800-2100.
Siła sygnału dla plusa jest nieco większa na na 3G osiąga lepsze wyniki transferu (na Dachu w miejscu mocowania anteny). W budynku lepiej z sygnałem i zasięgiem jest z Play, bo Plus w większości pomieszczeń nie ma w ogóle zasięgu.
Wygląda na to, że najlepiej będzie mi przenieś numer na Play (dostępn WiFi calling i już jakiś zasięg w domu).
Pytanie co z internetem. Czy zdecydować się na instalację w oparciu o Plus czy Play bo jeśli dobrze rozumiem dla Plus powinienem dobrać anteny na 800-900Hz,a dla Play 1800-2100.
-
- Guru bezprzewodowy
Ten program za wiele nie wyjaśnia. Jakiś tam szczątkowy sygnał play LTE masz, ale wysyłanie większe od pobierania wskazuje zapchany nadajnik, co dobrze nie wróży.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Czego zatem użyć do pomiarów, żeby mieć dane, które będą wiarygodne?
-
- Guru bezprzewodowy
Na iphone był jakiś kod do wklepania, może coś wyjaśni, poszukaj na forum. Nie używam telefonów tej firmy, więc nie podpowiem za wiele. Najprościej byłoby na androidzie.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
- radius
- ** Moderator **
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043