Allegro prowizje.
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
Allegro prowizje.
Witam.
Sprzedałem ruter B618 za 810zł i właśnie dostałem email z kwotą prowizji 48,6zł.
Zapłacę tą prowizję, po ptokach już, ale przy wystawianiu aukcji nie było jej nigdzie podanej.
Z koniem się na łby pozamieniali...
Będę musiał zmienić przyzwyczajenia i przenieść się na Ebay i jeśli szukacie tańszych sprzętów to raczej już nie na allegro.
Jak by ktoś się zastanawiał ile taniej, albo ile prowizji mu naliczą to tu jest kalkulator prowizji Allegro.
Pozdrawiam i życzę tej wiedzy przed wystawieniem przedmiotu.
Sprzedałem ruter B618 za 810zł i właśnie dostałem email z kwotą prowizji 48,6zł.
Zapłacę tą prowizję, po ptokach już, ale przy wystawianiu aukcji nie było jej nigdzie podanej.
Z koniem się na łby pozamieniali...
Będę musiał zmienić przyzwyczajenia i przenieść się na Ebay i jeśli szukacie tańszych sprzętów to raczej już nie na allegro.
Jak by ktoś się zastanawiał ile taniej, albo ile prowizji mu naliczą to tu jest kalkulator prowizji Allegro.
Pozdrawiam i życzę tej wiedzy przed wystawieniem przedmiotu.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Allegro prowizje.
Z tego co mi wiadomo na ebayu jest jeszcze drożej uwzględniając prowizje paypala.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przyznam że z Ebay nie mam doświadczenia, a paypal piszą że za darmo, chyba że przewalutujesz.
Zawężając sprzedaż tylko do Polski(żeby uniknąć przewalutowania) o prowizji piszą tak:
Zawężając sprzedaż tylko do Polski(żeby uniknąć przewalutowania) o prowizji piszą tak:
Darmo to to nie jest, ale 2.7% Ebay jest mniejsze od 6% Allegro.2.7% ceny końcowej, ale nie więcej niż 46.79 zł
-
- Mistrz bezprzewodowy
Okazuje się że nie zapłaciłem najwyższej prowizji. Tabela prowizji Allegro.

A było tak:

A było tak:

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czy aby tą samą stronę przeglądamy? Czy może jednak czytać nie umiesz?robertnik pisze:a paypal piszą że za darmo, chyba że przewalutujesz.
Jak się niżej przewinie i się wybierze <5k zł to jestSprzedawanie
Opłaty dla sprzedających są naliczane tylko od otrzymanych płatności. Nie pobieramy opłaty miesięcznej, a im więcej sprzedajesz, tym mniej płacisz. Więcej informacji znajdziesz w zestawieniu poniżej.
Kod: Zaznacz cały
Opłata:
2,9% + 0,80 PLN
za każdą transakcję krajową w PLN
Jeśli chodzi o allegro to już raczej wyszukiwarka produktów niż platforma sprzedażowa, praktycznie każdy większy sprzedawca ma własny sklep internetowy

Pozostają licytacje, ale tam też widać inwencję sprzedawców: cena przesyłki kurier 25zł za 2kg paczę o standardowych wymiarach, u hurtownika który wystawia po kilkaset licytacji miesięcznie i na pewno nie ma preferencyjnej umowy z firmą kurierską...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Widać czego allegro chce się pozbyć ze swojego serwisu.robertnik pisze:Okazuje się że nie zapłaciłem najwyższej prowizji. Tabela prowizji Allegro.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Szukam alternatywy. Czasem mam potrzebę sprzedania czegoś co mi zbędne, a czasem chciałbym kupić coś taniej. 6-9% w tą czy tą stronę robi różnicę. OLX odpada. Nie ma systemu weryfikacji, opinii, w zasadzie niczego nie ma, poza tym należy do tej samej grupy.
Na Ebay Paypal jest opcjonalny.

Na Ebay Paypal jest opcjonalny.

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Info nieaktualne.robertnik pisze: poza tym należy do tej samej grupy.
Taniej to się kupuje u chińczykarobertnik pisze:a czasem chciałbym kupić coś taniej.

Ciekawe czy znajdzie się choć jeden chętny kupić coś inaczej niż przez pp.robertnik pisze:Na Ebay Paypal jest opcjonalny.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Serio kupujesz używane CPU, rutery inne części u chińczyka? Nie widzisz że polityka prowizyjna Allegro uderza w cały rynek wtórny, drobny handel, czy po prostu Cię to nie obchodzi?
Z Paypalem na Ebay nie wiem jak będzie, nie miałem potrzeby używać. Na Allegro nigdy z tym problemu nie było.
Z Paypalem na Ebay nie wiem jak będzie, nie miałem potrzeby używać. Na Allegro nigdy z tym problemu nie było.
- joujoujou
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Mnóstwo jest takich, szczególnie w Niemczech. Chociaż sam akurat zdecydowanie wolę płacić z paypalem.krystianb pisze:Ciekawe czy znajdzie się choć jeden chętny kupić coś inaczej niż przez pp.robertnik pisze:Na Ebay Paypal jest opcjonalny.
Nie wiem jak pytany kolega, bo ja używanych gratów u żółtków jeszcze nie kupowałem. Za to na ebayu jak najbardziej, oczywiście angażując paypala.robertnik pisze:Serio kupujesz używane CPU, rutery inne części u chińczyka? [...]
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Guru bezprzewodowy
Używane cpu są tanie u Chińczyka, np. modowane xeony.
Na aliexpress niedługo będzie można płacić przez allegrowe payu. Ciekawe jakie prowizje sobie zaśpiewają.
Na aliexpress niedługo będzie można płacić przez allegrowe payu. Ciekawe jakie prowizje sobie zaśpiewają.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Już można ceny identyczne jak przy płatności przez przelewy24, którymi można płacić już od dawna.dzejk pisze:Na aliexpress niedługo będzie można płacić przez allegrowe payu. Ciekawe jakie prowizje sobie zaśpiewają.
Z używanym CPU miałem dylemat, bo chińczyk chciał 1/4 tego co na allegro, gdyby nie licytacja bez minimum to bym tam kupił. A czekałem nie wiele krócej niż z chin, bo gościa tak bolała pupa że wysłał tydzień po zapłacie.robertnik pisze:Serio kupujesz używane CPU, rutery inne części u chińczyka?
Routerów używanych już nie kupuję, a z innej elektroniki to na ali express mają sprzęty, które się januszom z allegro nawet nie śniły.
- radius
- ** Moderator **
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043