Palm ASUS A639 + NOKIA 6020 = ????
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Palm ASUS A639 + NOKIA 6020 = ????
Witam,
jak się domyślacie próbuję połączyć z netem Asusa przy pomocy mojej Nokii.
Opiszę co robię i jakie mam ustawienia:
Nokia:
APN
Nośnik danych: GPRS
Punkt dostępu GPRS: internet
Nazwa użytkownika: internet
Hasło: internet
dodam że przy pomocy programu nokia pc suite net na KOMPUTERZE chodzi bez problemu, podobnie na tych ustawieniach mogę bez przeszkód używać gg na komórce
Asus A639:
System Windows Mobile 6
Start -> ustawienia -> połączenia
Wchodzę w połączenia i tam klikam na nowe połączenie modemowe, wprowadzam nazwę Orange, wybieram modem (rodzajowy IrDA), dalej wybieram numer (*99#, lub *99***1#) potem pole nazwy użytkownika i hasła pozostawiam puste (przy wpisaniu internet, internet nie ma żadnej różnicy).
Opis problemu:
Włączam IrDA w noki, przystawiam do palma i klikam na nowo utworzonym połączeniu IrDA. Widać że coś się dzieje, na telefonie pojawia się ikona połączenia GPRS ale nie dochodzi do połączenia "Najpierw zaabonuj GPRS"!! Ale przecież na komputerze chodzi mi prawidłowo tak samo gg w telefonie śmiga na tych ustawieniach APN.
Czy może mi ktoś pomóc??
jak się domyślacie próbuję połączyć z netem Asusa przy pomocy mojej Nokii.
Opiszę co robię i jakie mam ustawienia:
Nokia:
APN
Nośnik danych: GPRS
Punkt dostępu GPRS: internet
Nazwa użytkownika: internet
Hasło: internet
dodam że przy pomocy programu nokia pc suite net na KOMPUTERZE chodzi bez problemu, podobnie na tych ustawieniach mogę bez przeszkód używać gg na komórce
Asus A639:
System Windows Mobile 6
Start -> ustawienia -> połączenia
Wchodzę w połączenia i tam klikam na nowe połączenie modemowe, wprowadzam nazwę Orange, wybieram modem (rodzajowy IrDA), dalej wybieram numer (*99#, lub *99***1#) potem pole nazwy użytkownika i hasła pozostawiam puste (przy wpisaniu internet, internet nie ma żadnej różnicy).
Opis problemu:
Włączam IrDA w noki, przystawiam do palma i klikam na nowo utworzonym połączeniu IrDA. Widać że coś się dzieje, na telefonie pojawia się ikona połączenia GPRS ale nie dochodzi do połączenia "Najpierw zaabonuj GPRS"!! Ale przecież na komputerze chodzi mi prawidłowo tak samo gg w telefonie śmiga na tych ustawieniach APN.
Czy może mi ktoś pomóc??
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Palm ASUS A639 + NOKIA 6020 = ????
Tu musisz wpisać APN internet.Grzesman pisze:Nokia:
APN
[ Dodano: 2007-12-02, 16:05 ]
Dopisz również dodatkową komendę .
-
Tutaj w poście wpisałem APN tylko po to żeby było wiadomo czego te ustawienia dotyczą, w telefonie czy to ręcznie ustawiam czy ściągam ustawienia ze strony operatora nazywa się to "Internet GPRS" więc nazwa sama tutaj chyba nic nie zmieni, ale jak napisałeś zmieniłem żeby sprawdzić i dalej wyskakuje "zaabonuj GPRS".Jaco pisze:Grzesman napisał/a:
Nokia:
APN
Tu musisz wpisać APN internet.
O jaką komendę chodzi i gdzie bo nie łapięJaco pisze:[ Dodano: 2007-12-02, 16:05 ]
Dopisz również dodatkową komendę .

- Jaco
Grzesman pisze:O jaką komendę chodzi i gdzie
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078Krok 2 - jak już mamy zainstalowany modem przechodzimy do jego
zaawansowanych właściwości i wpisujemy tam taki ciąg jak na obrazku.
Ciąg oczywiście jest zależny od operatora, tu przykład dla iPlusa.
Czyli: AT+CGDCONT=1,"IP","internet" lub AT+CGDCONT=1,"IP","www.plusgsm.pl" - ciąg ten nie zawsze jest potrzebny, ale jednak się przydaje. W zapisie tym "www.plusgsm.pl" lub "internet" to nic innego jak APN.
[ Dodano: 2007-12-02, 20:29 ]
Oczywiście dopisz to dla modemu IRDA .
[ Dodano: 2007-12-02, 20:30 ]
Tu też łączysz się przez IRDE?Grzesman pisze:dodam że przy pomocy programu nokia pc suite net na KOMPUTERZE chodzi bez problemu
-
Tutaj niestety w WM 6 przy tworzeniu nowego połączenia nie widziałem nigdzie możliwości dopisania tej komendyJaco pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!

Tak, również łączę się przez IrDĘJaco pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-12-02, 20:46 ]
Proszę cię nie cytuj całych wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony 2007-12-02, 20:45 przez Grzesman, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Trochę dziwne. Skoro działa na PC Siute to i ręczne powinno działać.
Jeśli jest menadżer urządzeń to i muszą być modemy i tam dla modemu IRDA należy dopisać tę komendę.Grzesman pisze:nigdzie możliwości dopisania tej komendy
-
Masz może dostęp do Windows Mobile 5 lub 6?? Albo czy bawiłeś się tym kiedy czy próbujesz mi pomóc na podstawie wiedzy i doświadczenia z Windowsów na PC.Jaco pisze:Jeśli jest menadżer urządzeń to i muszą być modemy i tam dla modemu IRDA należy dopisać tę komendę.
Pytam dlatego bo nie wiem czy ja po prostu czegoś nie widzę w tym moim WM6 czy opierasz swoją wiedzę na wydaniach biurkowych Windowsów.
Nie mam zamiaru tutaj nikogo urazić tylko bez sensu by było gdybyśmy pisali o różnych rzeczach i do niczego w końcu nie doszli

- Jaco
NieGrzesman pisze:Masz może dostęp do Windows Mobile 5 lub 6??
Mam laptopa.Grzesman pisze:Windowsów na PC
Spoko.Grzesman pisze:Nie mam zamiaru tutaj nikogo urazić
Dziwi mnie tylko że z oprogramowaniem nokii działa a ręcznie nie chce.
-
Zaznaczmy, że ręcznie nie chce na Palmie, na komputerze ręcznie nie próbowałem bo za bardzo nie chce mi się bawić.
Windows Mobile jest ubogi w funkcje ale myślę, że to jednak musi chodzić ponieważ telefon próbuje się połączyć (komunikacja między palmem a fonem jest OK). Palm potrafi wywołać połączenie z netem przez telefon ale coś stoi jeszcze na przeszkodzie
Nie rozumiem tylko dlaczego wyskakuje komunikat, że nie mam zaabonowanego GPRS'u 
Przeczytałem sporo postów na tym forum i o tej komendzie dodatkowej i problemy innych użytkowników z łączeniem się z internetem ale nie znalazłem nikogo kto by się próbował połączy do netu na PALMTOPIE przy pomocy komórki.
Tobie Jaco mimo wszystko dziękuję za dobre chęci
gdybyś jednak miał jeszcze jakieś pomysły to czekam - na pewno sprawdzę 
Świta jeszcze komuś coś w głowie??
Windows Mobile jest ubogi w funkcje ale myślę, że to jednak musi chodzić ponieważ telefon próbuje się połączyć (komunikacja między palmem a fonem jest OK). Palm potrafi wywołać połączenie z netem przez telefon ale coś stoi jeszcze na przeszkodzie

Przeczytałem sporo postów na tym forum i o tej komendzie dodatkowej i problemy innych użytkowników z łączeniem się z internetem ale nie znalazłem nikogo kto by się próbował połączy do netu na PALMTOPIE przy pomocy komórki.
Tobie Jaco mimo wszystko dziękuję za dobre chęci

Świta jeszcze komuś coś w głowie??

- Jaco
Spróbuj jeszcze raz może skonfigurować telefon tyle że ustawienia pobierz ze strony Nokii. Wcześniejsze ustawienia usuń.
Tu masz link do Nokii: http://www.nokia.pl/link?cid=PLAIN_TEXT_265534
Tu masz link do Nokii: http://www.nokia.pl/link?cid=PLAIN_TEXT_265534
-
Zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś - wywaliłem wszystkie jakie miałem ustawienia z telefonu (co do jednego) i zamówiłem na stronie nokii. Niestety nic nie pomogło "Najpierw zaabonuj GPRS" 

-
Mam ten sam problem z Acerem n30 i nokia 6230i.
Wszystko jest dobrze ustawione w tel, ale podczas proba polaczenia gprs na tel pojawia sie "niewazny punkt dostepu gprs"
Wszystko jest dobrze ustawione w tel, ale podczas proba polaczenia gprs na tel pojawia sie "niewazny punkt dostepu gprs"
- Jaco
Ja myślę że brakuje tej dodatkowej komendy w ustawieniach zaawansowanych dla modemu jak tu:
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 11:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Całkiem możliwe, że tego brakuje tylko nie ma możliwości dopisania tej komendy przynajmniej kreator połączenia nie pozwala na to.
W przyrodzie nic podobno nie ginie więc myślę że albo da się to jakoś obejść albo gdzieś w plikach pogrzebać - niestety nie wiem jak i gdzie
W przyrodzie nic podobno nie ginie więc myślę że albo da się to jakoś obejść albo gdzieś w plikach pogrzebać - niestety nie wiem jak i gdzie

-
Mam ten sam problem od dwóch dni szukam przyczyny takiego stanu rzeczy.
U mnie ASUS A639 i nokia 6120 Classic sieć Orange.
Generalnie zacząłem od ustawień takich jak na lapku czyli numer *99# i żadnych haseł ani loginów itp i ASUS łączy się z Nokią uruchamia połączenie pakietowe i zostaje rozłączony.
Szlag mnie trafia bo nie ma w tym gównianym WM6 żadnych zaawansowanych ustawień.
I zgadzam się z Jaco i Grzesman'em, że prawdopodobnie brakuje owej magicznej definicji APN domeny numeru w ASUS'ie. Tylko jak ją dodać ??
Eqonix
U mnie ASUS A639 i nokia 6120 Classic sieć Orange.
Generalnie zacząłem od ustawień takich jak na lapku czyli numer *99# i żadnych haseł ani loginów itp i ASUS łączy się z Nokią uruchamia połączenie pakietowe i zostaje rozłączony.
Szlag mnie trafia bo nie ma w tym gównianym WM6 żadnych zaawansowanych ustawień.

I zgadzam się z Jaco i Grzesman'em, że prawdopodobnie brakuje owej magicznej definicji APN domeny numeru w ASUS'ie. Tylko jak ją dodać ??
Eqonix
-
Ja mam podobny problem z połączeniem dial-up w palmie HP IPAQ h2210 i telefon Samsung U600. W telefonie ustawienia mam ok bo przez przeglądarke można sie połączyć i wszystko działa, jak chcę się połączyć z palma przez BT to połączenie między palmem a telefonem zostaje nawiązane, wybiera numer i po chwili wyskakuje komunikat: Cannot connect, the answering modem has disconnected. Dodatkową komendę w ustawieniach zaawansowanych mam wprowadzoną i nic to nie daje.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Z jakiej sieci korzystasz i z jakiej karty Sim? Czy jest to abonament, pre-paid?thiaggo pisze:dial-up w palmie HP IPAQ h2210 i telefon Samsung U600
I jaką dokładnie komendę wpisujesz?thiaggo pisze:Dodatkową komendę w ustawieniach zaawansowanych mam wprowadzoną i nic to nie daje
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Sieć Era, karta Tak Tak.BliSki pisze: Z jakiej sieci korzystasz i z jakiej karty Sim? Czy jest to abonament, pre-paid?
I jaką dokładnie komendę wpisujesz?
Wpisuje taką komendę: AT+CGDCONT=1,"IP","erainternettt"
login: erainternet hasło: erainternet
Telefon łączy się przez EDGE, na wyświetlaczu mam ikonke informującą o połączeniu EDGE i w momencie wybierania numeru przez palma ikonka zmienia się czyli jest próba nawiązania połącznia ale po chwili modem rozłącza się.
- Jaco
A macie tam możliwość wpisania APN przy tworzeniu połączenia. APN (nazwa użytkownika) Tam należy wpisać erainternettt w twoim przypadku.
Powinna być również uruchomiona usługa na karcie SIM.
Hasła nie wpisuj.
Powinna być również uruchomiona usługa na karcie SIM.
Hasła nie wpisuj.
Ostatnio zmieniony 2008-10-03, 10:51 przez Jaco, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Spróbuj tam zamiast 1 wpisać 2 itd aż do powiedzmy 9.thiaggo pisze:Wpisuje taką komendę: AT+CGDCONT=1,"IP","erainternettt"
Tak jak pisał Jaco, spróbuj bez loginu i hasła. Ale z tym hasłem też powinno działać.thiaggo pisze:login: erainternet hasło: erainternet
Jeżeli masz możliwość połączenia tego telefonu do komputera i skonfigurowania tak jak w moim manualu w podpisie, to spróbuj czy tak zadziała. Da nam to obraz czy wina jest w konfiguracji plama czy telefonu. Sprawdź też dla pewności, czy na 100% usługa przesyłu danych w TakTaku jest aktywowana, pisałeś, że korzystałeś przez telefon, ale warto się upewnić. Najlepiej przez iBOA, adres jest w FAQ.thiaggo pisze:w momencie wybierania numeru przez palma ikonka zmienia się czyli jest próba nawiązania połącznia ale po chwili modem rozłącza się
Nie wiem czy na palmie możesz zrobić kwerendę modemu tak jak tu: > Kwerenda modemu w obrazkach < jeżeli tak, to zobacz czy wyniki będzie OK, czyli podobny jak na ostatnim obrazku z tego linku.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Udało się w końcu! Próbowałem najpierw wpisywać 1, 2, 3... ale to nic nie dało, dopiero jak usunąłem na początku AT połączył się i elegancko śmiga
Hasło musi być bo bez tego pojawia się ekran z polem do wpisania hasła.

-
Rozumiem, że komendę masz wpisaną w paltopie :Othiaggo pisze:Dodatkową komendę w ustawieniach zaawansowanych mam wprowadzoną i nic to nie daje.
Jaką masz wersję systemu w palmie i gdzie to wpisujesz bo ja nie mogę znaleźć miejsca gdzie wpisać tą komendę a mam Windows Mobile 6
-
Czyli jaką teraz masz dokładnie składnie tego ciągu inicjującego?thiaggo pisze:dopiero jak usunąłem na początku AT połączył się
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
W ostatniej fazie tworzenia nowego połączenia jest przycisk advanced i tam wpisuje sie te komendy. Mam WM 2003.Grzesman pisze:Rozumiem, że komendę masz wpisaną w paltopie :O
Jaką masz wersję systemu w palmie i gdzie to wpisujesz bo ja nie mogę znaleźć miejsca gdzie wpisać tą komendę a mam Windows Mobile 6
[ Dodano: 2007-12-13, 17:37 ]
+CGDCONT=1,"IP","erainternettt"BliSki pisze:Czyli jaką teraz masz dokładnie składnie tego ciągu inicjującego?
AT na początku system chyba dodaje automatycznie i dlatego nie moglem sie polaczyc bo bylo dodatkowe AT.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-14, 07:06 ]
Wycięcie zbędnych cytatów.
Ostatnio zmieniony 2007-12-14, 07:06 przez thiaggo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tutaj pokażę jak wygląda u mnie tworzenie dial-up'a krok po kroku:thiaggo pisze:W ostatniej fazie tworzenia nowego połączenia jest przycisk advanced i tam wpisuje sie te komendy. Mam WM 2003.
1 - wybieramy typ połączenia jaki chcemy utworzyć

daję "Dodaj nowe połączenie modemowe"
2 - Tutaj zaznaczam "Nowe..."

3 - Wpisuję nazwę i wybieram modem "Rodzajowy IrDA"

4 - Tutaj wpisuję numer *99# próbowałem też jego dłuższą wersję

5 - Nazwę użytkownika, hasło i domenę zostawiam puste, jest to ostatnia strona ustawień.

6 - Na ostatniej stronie ustawień wchodzę w zaawansowane a tam mam dwie zakładki:

i

To jest wszystko z ustawień jakie oferuje ten kreator - moje pytanie "Gdzie mam wpisać tą komendę żeby mi to śmigało jak należy

- Jaco
Musisz wpisać nazwę użytkownika inaczej APN . Wpisz internet
-
Już próbowałem wpisywać nazwę użytkownika "internet" i z hasłem i bez hasła - pisałem o tym gdzieś na początku tego wątku.
Thiaggo - przedstawiłem na zdjęciach krok po kroku jak u mnie wygląda tworzenie połączenia dial-up, możesz na to luknąć i ewentualnie powiedzieć gdzie tą komendę dopisać
Dostaję już białej gorączki
Thiaggo - przedstawiłem na zdjęciach krok po kroku jak u mnie wygląda tworzenie połączenia dial-up, możesz na to luknąć i ewentualnie powiedzieć gdzie tą komendę dopisać

Dostaję już białej gorączki

- Jaco
Jeśli masz możliwość to spróbuj zrobić takie połączenie z telefonem z BT (Nokia 6230) bo widać tam jest: Bluetooth Dial-Up Modem. Sama nazwa IRDA Rodzajowy jakoś nie pasuje jako modem. Nie mam takiego sprzętu i jeśli nie udało by mi się połączyć przez Irdę próbował bym przez Bluetooth.
-
Na tym 6 fotce wyłącz może kompresję nagłówka IP, bo to czasem przeszkadza.Grzesman pisze:6 - Na ostatniej stronie ustawień wchodzę w zaawansowane a tam mam dwie zakładki:
[ Dodano: 2007-12-14, 11:35 ]
Co do ciągu inicjującego, to masz w tym palmie coś takiego jak właściwości modemu na IRDA? Jeżeli tak, to czy tam jest jakieś miejsce na wpisanie tego ciągu tak jak pod normalnym Windowsem? Bo to nie wpisuje się we właściwości połączenia ale we właściwości modemu.
Zobacz jak to jest robione pod normalnym Windowsem. linka masz w moim podpisie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Spróbuję dzisiaj wieczorem tak się składa, że mój starszy ma taki fon.Jaco pisze:Jeśli masz możliwość to spróbuj zrobić takie połączenie z telefonem z BT (Nokia 6230)
Niestety nie pomogło - nadal wyskakuje żebym najpierw zaabonował GPRSBliSki pisze:Na tym 6 fotce wyłącz może kompresję nagłówka IP, bo to czasem przeszkadza.

Właśnie o to chodzi, że nie umiem nigdzie takiego czegoś znaleźć w palmie i stąd wzięły się te fotki krok po kroku przy tworzeniu dial-up'a bo thiaggo podobno gdzieś ten ciąg wpisał pod koniec konfiguracji i chciałbym się dowiedzieć gdzie - fakt że ma starszą wersję softuBliSki pisze:Co do ciągu inicjującego, to masz w tym palmie coś takiego jak właściwości modemu na IRDA?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-14, 13:54 ]
Poprawa cytowania.
Ostatnio zmieniony 2007-12-14, 13:54 przez Grzesman, łącznie zmieniany 2 razy.