wielka prośba do forumowiczów o pomoc w wybraniu optymalnego zestawu do internetu mobilnego LTE, urządzenie + oferta. Lokalizacja.
Internet ma służyć domyślnie jako internet stacjonarny (w budynku jest wyłącznie światłowód Orange a ja nie chcę wiązać się umową min 2-letnią), czasem będzie działać jako internet mobilny, stąd chciałbym kupić albo MiFi albo zestaw modem USB + router. Do tego prawdopodobnie antena zew., ponieważ siła sygnału chyba wszystkich operatorów jest marna (LTE jedynie przy oknie, w korytarzu ledwie łapie 3G). WiFi wystarczy w promieniu paru metrów, router i komputer są w tym samym urządzeniu.
Do tego potrzebuję oczywiście usługi - najlepiej na kartę. Oczywiście najlepiej no limit, ale opcja kilkanaście GB/msc + w nocy bez limitu też jest akceptowalna. Co nieco słyszałem nt. Darmowego Internetu LTE w RedBull Mobile - nadal jest dostępny? Jak to się ma do BTSów w okolicy - uda się z tego wyciągnąć transfer lepszy niż kilka mbps? Do tej pory miałem jedynie okazję przetestować a2mobile, Orange i Plusa, ten ostatni osiągał parametry rzędu 25/10 mbps, orange słabiej i z gorszym zasięgiem, a2mobile 6-7/4 mbps. Czy na podstawie BTSów dookoła uważacie, że warto doinwestować i brać urządzenie z agregacją?
Na czym mi zależy:
1. Umiarkowane koszty (nie chcę wydać 500zł na urządzenie, 300 max). Podobnie doładowania/koszt msc. - do 30zł/msc.
2. Możliwie dobry transfer (nie potrzebuję bić rekordów, ale kilkanaście mbps by się przydało)
3. Jak najwięcej GB/msc.
Będę wdzięczny za przynajmniej połowiczne rozwiązanie moich problemów

Pozdrawiam!
P.S. Wiem, że temat wykracza ponad wybrany dział, ale chciałem zbiorczo ująć zarówno kwestię sprzętu jak i operatora. Jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie posta.