Przychodzę do Was z kilkoma problemami - dodam na wstępie, że przebrnąłem przez wiele tematów przyswajając sporo nieznanych i niezrozumiałych mi faktów i nie znalazłem żadnej jednoznacznej odpowiedzi.
Do rzeczy.
Stałem się posiadaczem routera Huawei B525s-23a w sieci T-Mobile. Osiągi na ten moment są zadowalające (ping 30ms i około 20/7 - limit i tak mam 20mb/s). Zasięgu mam 3/5. Router stoi na strychu w świetle okna, roboczo na kartonach, ale w miejscu, gdzie chcę go przenieść (gdzie jest półka, gniazdka itd.), osiągi spadają o ponad połowę. Pomyślałem więc o zamontowaniu anteny z 7 metrowym kablem i zamontować ją w ramie okna, tak by wyszło na to samo. I tutaj moi drodzy zaczynają się schody. Zacząłem się zastanawiać nad zyskiem anteny oraz jeżeli już kupię kierunkową, to gdzie ją skierować.
Zacząłem ustalać, z którym BTS się łączę. Przetrzepałem temat viewtopic.php?t=46043 jednakże, po przełożenu karty z routera do komórki, łapię kreseczkę LTE i od razu przełącza się na HSDPA, więc appką na androida nie mogę sprawdzić eNBI, a programy Huawei Toolbox i LTEWatch nie działają, a skrypt, który znalazłem tutaj na stronie do skompilowania też nie daje mi niezbędnych informacji.
Podsumowując:
a) chciałem dowiedzieć się, z którym BTS się łączę i w którym kierunku ustawić antenę.
b) polecacie bardziej anteny dookólne czy kierunkowe?
CELL_ID: 69011215
RSRQ: od -5dB do -9
RSRP: -99dBm do -100
SINR: 11dB
PLMN: 26002
Z góry dziękuję za pomoc.