Witam. Trochę poczytałem różne posty z tego forum, ale nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Mam nadzieję, że pomożecie. Mam w domu dwa kompy w dwóch różnych pokojach. Kupiłem router dlinka di-524. Do tego routera jest podłączony net z kablówki i mój komputer (kablem przez sieciówkę zintegrowaną na płycie). Do kompa żony włożyłem kartę wifi na PCI (również dlinka) i ten komp jest podłączony przez wifi. Sklonowałem adres MAC ze swojego kompa na router. Z tego co przeglądałem różne posty konfiguracja jest prawidłowa. Na routerze jest włączony DHCP. Router ma numer 192.168.0.1, mój komp ma przydzielony 192.168.0.130, żony 192.168.0.111. Na obydwu kompach są włączone automatyczne ustawienia protokołu TCP/IP. Nazwa sieci jest na obydwu taka sama. Internet działa i u mnie i u żony, natomiast komputery się nie widzą w sieci. Żona widzi swój komputer u siebie w otoczeniu sieciowym. Ja nie widzę nic. Nie mogę też odszukać jej komputera po adresie IP. Pingi na jej adres IP przechodzą bez zająknięcia. Znalazłem jeden problem. U siebie na komputerze nie mogę we właściwościach połączenia sieciowego zaznaczyć "Klienta sieci Microsoft Networks" i "Udostępniania plików i drukarek...". Za każdym razem jak to robię i klikam ok wyskakuje komunikat:
[center]

[/center]
Jak kliknę "nie" opcje się odznaczają i pozostaję w oknie właściwości. Jak kliknę "tak" wychodzę z tego okna, ale po ponownym wejściu opcje są odznaczone. Nie wiem co to może być i czemu nie mogę tego zaznaczyć. Żadnego mostka sieciowego nie mam. Proszę o pomoc. Chcę widzieć obydwa kompy, móc udostępniać pliki i jednocześnie korzystać z netu na obydwu komputerach. W razie czego mogę porobić screeny z konfiguracji. Z góry dziękuję.
[ Dodano: 2007-12-03, 01:27 ]
OK. Już sobie poradziłem. Konfiguracja sieciowa jest ok. Odinstalowałem u mnie na kompie kartę sieciową i zresetowałem komputer. Po resecie karta sama została wykryta i się zainstalowała z odpowiednimi protokołami. Z tego co wyczytałem w necie czasami takie objawy występują po odpaleniu wizarda sieci w windowsie. Pozdrawiam.