Zawarłam umowę na korzystanie z internetu przez Sferie i niestety na starcie mam problem

Na pc mam windows xp SP2, aktywny firewall (macrosoftowy) i antywirusowy program.
Dostałam modem Axesstel MV140A z płytką CD, z której pięknie zainstalowała się Axesstel Manager i sterowniki 32-bit pod winxp - w dalszym postępowaniu wg instrukcji akcja padła. Odłączam modem, podłączam ponownie do USB i oczywiście urządzenie zostaje wykryte ale przy jego instalacji dostaję komunikat w stylu – „zainstalowany sterownik nie nadaje się na tą platformę”. Podobnie z wykrytym portem USB!
Dodam że dwa porty USB jakie mam są w porządku – podłączam do nich drukarkę i pendrive’a.
Próbowałam rozwiązać problem przez menadżera urządzeń i "ręczne" przekierowanie sterowników ale ta sama bajka – sterownik jest nieodpowiedni!
Sprawdzam dziś na płytce sterowniki i porównałam z driverami dostępnymi w internecie (w pracy) - są takie same!
Nie wiem co jest grane??? Wprawdzie jestem umówiona na dziś wieczór na konsultację z gościem z obsługi technicznej sferii – ale jak miła pani poinformowała, że ma poprowadzić krok w krok jak w instrukcji

Może coś ktoś wie, coś słyszał i podzieli się ze mną poradą?

Będę wdzięczna

Pozdrawiam!