net radiowy jak go podzielić na stacjonarke i laptopa?
Moderator: Moderatorzy
net radiowy jak go podzielić na stacjonarke i laptopa?
Witam mam w domu stacjonarkę i lapka. Posiadam neta radiowego i chciałbym aby on był zarówno na stacjonarnym jak i lapku. Radiowa to jest : taka tuba zawieszona na dachu
i kabelkiem koncentrycznym podpięta do sieciówki w nim. Chyba złączem SMA. Co musiał bym kupić router, akcess point czy switcha aaby zrobić neta na obydwu kompach?? Dodam że lapek to tak żeby była na bezprzewodowym.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: net radiowy jak go podzielić na stacjonarke i laptopa?
Tu masz o dzieleniu łącza: >KLIK doadek pisze:Chyba złączem SMA. Co musiał bym kupić router, akcess point czy switcha aaby zrobić neta na obydwu kompach??

A dokładnie to Ciebie będzie interesowało: > Dzielenie internetu radiowego WiFi na dwa i więcej komputerów <
Co do pytania o switcha, to się nie opłaca. Bo żeby mieć sieć po WiFi na lapku musiałbyś mieć poza tym switchem jeszcze AP. A cena tego będzie taka jak routera. Pomijam już kwestię, że Twój ISP zapewne się zabezpieczył przed czymś takim i blokuje adresy MAC. A w takim wypadku jedynie router się sprawdzi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Kupujesz:
1. Access Poitna z mozliwoscia podlaczenia takiej anteny jak masz na dachu i ustawienia w tryb klient
2. Router WiFi z interfejsem WAN w postaci gniazdka RJ45
I laczysz tak:
1. Access Poitna z mozliwoscia podlaczenia takiej anteny jak masz na dachu i ustawienia w tryb klient
2. Router WiFi z interfejsem WAN w postaci gniazdka RJ45
I laczysz tak:
Kod: Zaznacz cały
net od operatora
>>
<<
Antena na dachu
|
|
([R]SMA)
AP Client
|
|
(WAN RJ45)
Router
(LAN) (WLAN)
/ <<
/ >>
PC Lapek
Ostatnio zmieniony 2007-12-03, 13:41 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 2 razy.
Czyli muszę kupic i Acces Pointa i router?? Dobrze kojarzę? Czy wystarczy tylko jedno z tych urządzeń?Przeprasza, że zadaje tyle pytań ale nigdy nie dzieliłem łączą na 2 i więcej kompów ;/
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Raczej tak. Tzn daloby sie znalezc (zbudowac) sprzet obslugujacy to wszystko na raz, ale mysle, ze trzeba by bylo w to wlozyc wiecej pracy i pieniedzy.adek pisze:Czyli muszę kupic i Acces Pointa i router?? Dobrze kojarzę? Czy wystarczy tylko jedno z tych urządzeń?
uuu no to czeka mnie wydatek widzę. A można zrobić tak żeby kupic sam router i podpiąć pod niego kabel od anteny a stacjonarka i laptop żeby pracowały jako wifi??
sory ale ja strasznie kombijuję jak kon pod górę
Ale coś czuję że jednak nie obejdzie sie bez kupna obydwu urządzeń
sory ale ja strasznie kombijuję jak kon pod górę
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ale coś czuję że jednak nie obejdzie sie bez kupna obydwu urządzeń

-
Już Ci przecież Jo_gurt, odpowiedział:adek pisze:A można zrobić tak żeby kupic sam router i podpiąć pod niego kabel od anteny a stacjonarka i laptop żeby pracowały jako wifi??
Zresztą w FAQ też to jestJo_gurt pisze:daloby sie znalezc (zbudowac) sprzet obslugujacy to wszystko na raz, ale mysle, ze trzeba by bylo w to wlozyc wiecej pracy i pieniedzy

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ok. spokx. własnie czytam FAQ i forum i cos pomalutku zaczynam kojarzyć ;D
i tak poprawcie mnie jeżeli się mylę:
1. Aby neta radiowego rozdzielić na kilka kompów za pomocą kabli wystarczy sam router?
2. --||-||--||--\||_-||--||--\ tak żeby obydwa działały na wifi wystarczy również sam router?
3. aby podłączyć kompa za pomocą kabla i drugiego wifi musi być AP i router??
a takie cos??
klik znalezione na forum
i tak poprawcie mnie jeżeli się mylę:
1. Aby neta radiowego rozdzielić na kilka kompów za pomocą kabli wystarczy sam router?
2. --||-||--||--\||_-||--||--\ tak żeby obydwa działały na wifi wystarczy również sam router?
3. aby podłączyć kompa za pomocą kabla i drugiego wifi musi być AP i router??
a takie cos??
klik znalezione na forum

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, ale nie kazdy i kompy kablowo.1. Aby neta radiowego rozdzielić na kilka kompów za pomocą kabli wystarczy sam router?
Moze byc tak, ale jak juz mowilem - ciezko znalezc cos takiego w sensownej cenie. Ewentualnie kupujesz plyte glowna Mikrotika (np. RB133) i budujesz swoj router, wtedy oddzielne radia i dopasowujesz co ci potrzeba. Ale to juz troche trzeba wiedziec co sie robi, czego sie chce i skad to zdobyc.adek pisze:2. --||-||--||--\||_-||--||--\ tak żeby obydwa działały na wifi wystarczy również sam router?
Patrz odpowiedzi wyzejadek pisze:3. aby podłączyć kompa za pomocą kabla i drugiego wifi musi być AP i router??
No tak, za pomoca tego podzielisz radiowke na dwa kompy, ale kablowo. Chyba, ze dokupisz... AP =Padek pisze:a takie cos??
klik znalezione na forum
Czy ja sie przypadkiem nie powtarzam?
-
No to jeszcze raz i moze ja napisze.
Czy teraz już wszystko jasne?

Tak, wystarczy router bez WiFi. Ale pod warunkiem, ze sygnał "internetowy" od Twojego dostawcy dociera do Ciebie ethernetem, czyli zakończone jest złączem RJ45. U Ciebie tak nie jest, wiec to założenie nie jest do końca prawdziwe.adek pisze:1. Aby neta radiowego rozdzielić na kilka kompów za pomocą kabli wystarczy sam router?
Jw. - czyli router WiFi (czyli z wbudowanym Access pointem).adek pisze:2. --||-||--||--\||_-||--||--\ tak żeby obydwa działały na wifi wystarczy również sam router?
Tak, jeżeli chcesz podzielić łącze radiowe, to musisz mieć AP pracujący w trybie client (czyli APC) + router. Tak jak to już nie raz pisał Jo_gurt, możesz to wszystko mieć w jednej skrzynce lub jako jedno urządzenie, ale cena jego raczej będzie duża a konfiguracja skomplikowana.adek pisze:3. aby podłączyć kompa za pomocą kabla i drugiego wifi musi być AP i router?
Czy teraz już wszystko jasne?

Nie martw się, ja też i to chyba już setny razJo_gurt pisze:Czy ja sie przypadkiem nie powtarzam?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Ok. Już wszystko jasne . Już was nie będę męczył
Czyli kupuję AP działający jako klient i router. Konfiguruję i cieszę się netem zarówno w blaszaku jak i laptopie
I ostatnie pyt. Co byście mi polecili jako laikowi w tych sprawach?? Jakie urządzenia jakich marek które by działały prawidłowo, były łatwe w konfiguracji i nie psuły się (wieszały) często. A i żeby to działało wtedy kiedy np zrezygnuję z radiówki i na rzecz neo lub czegoś podobnego.
P.S.
a " pomógł" mogę dać tylko jednej osobie czy więcej?? BO dałbym wam obu ale nie chcę nikogo faworyzować
i być uznanym że się podlizuję
POzdro

I ostatnie pyt. Co byście mi polecili jako laikowi w tych sprawach?? Jakie urządzenia jakich marek które by działały prawidłowo, były łatwe w konfiguracji i nie psuły się (wieszały) często. A i żeby to działało wtedy kiedy np zrezygnuję z radiówki i na rzecz neo lub czegoś podobnego.
P.S.
a " pomógł" mogę dać tylko jednej osobie czy więcej?? BO dałbym wam obu ale nie chcę nikogo faworyzować

POzdro
-
Tak, kupujesz AP + osobno router.adek pisze:Czyli kupuję AP działający jako klient i router
Zakładając, że konfiguracja sie uda, to takadek pisze:Konfiguruję i cieszę się netem zarówno w blaszaku jak i laptopie

Co do routera, to ja polecam zawsze LinkSysa WRT54GL. Stary model ale bardzo dobry. Co do APC, to nie mam faworytów.adek pisze:Co byście mi polecili jako laikowi w tych sprawach?? Jakie urządzenia jakich marek które by działały prawidłowo
Możesz dać każdemu (wypowiadającemu się w wątku), nie ma tu ograniczeń.adek pisze:a " pomógł" mogę dać tylko jednej osobie czy więcej?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
dobra chłopaki po jednym punkcie pomógł jest na waszym koncie
a co do routera to na alledrogo znalazłem ten WRT54GL zarówno w zakładce routery jak i acces pointy
ale dobra żeby nie było że się czepiam to pewnie tak ma być
skoro ten lynks kosztuje coś koło 200 zeta to ap może być np takid-link ?? myślę że w kwocie 400 stów się zamknę? Chyba że coś źle szukałem i są tańsze modele?

a co do routera to na alledrogo znalazłem ten WRT54GL zarówno w zakładce routery jak i acces pointy

skoro ten lynks kosztuje coś koło 200 zeta to ap może być np takid-link ?? myślę że w kwocie 400 stów się zamknę? Chyba że coś źle szukałem i są tańsze modele?
-
Może dlatego, że ma wbudowanego AP. A co do allegro, to już tam różne dziwne rzeczy widziałem. np. układ chłodzenia do notka w kategorii klawiatury...adek pisze:co do routera to na alledrogo znalazłem ten WRT54GL zarówno w zakładce routery jak i acces pointy
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wojteks
- *** Administrator ***
Rozważania sprzętowe są jak najbardziej OK ale co z dostawcą internetu?
1. Czy pozwala na podział łącza wewnątrz mieszkania (zakładam że to Twój laptop i Twój blaszak)
2. Czy dostawca stosuje jakieś metody ograniczania dostępu do sieci (TTL, MAC adres, Radius itp.)
są to istotne informacje bo może się okazać że wydasz kasę a netu nie będzie
1. Czy pozwala na podział łącza wewnątrz mieszkania (zakładam że to Twój laptop i Twój blaszak)
2. Czy dostawca stosuje jakieś metody ograniczania dostępu do sieci (TTL, MAC adres, Radius itp.)
są to istotne informacje bo może się okazać że wydasz kasę a netu nie będzie
Nie pomagam na PW!
BliSki pisze:Może dlatego, że ma wbudowanego AP
Chociaż ma ten router wbudowany AP to i tak muszę mieć osobny AP?
W regulaminie jest zapis " Zabrania się Abonentowi udostępniania sygnału sieciowego osobom trzecim, (...)" a lapek i blaszak są moje w "moim" domu. Jutro tam się przejdę i popytam co i jak.wojteks pisze:Czy pozwala na podział łącza wewnątrz mieszkania (zakładam że to Twój laptop i Twój blaszak)
stosuje na pewno MAC adres bo jak zakładał mi neta to spisał go z karty sieciowejwojteks pisze:2. Czy dostawca stosuje jakieś metody ograniczania dostępu do sieci (TTL, MAC adres, Radius itp.)
jutro sie popytam co i jak. MAm nadzieje że będzie taka możliwość bo jak nie to nazwyczajniej powiem mu baju baju

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-10, 08:34 ]
Poprawa kodowania.
Ostatnio zmieniony 2007-12-10, 08:34 przez adek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, bo jeden AP bedzie klientem a drugi serwerem dla laptopa. Nie da rady, zeby jeden robil jedno i drugie.adek pisze:Chociaż ma ten router wbudowany AP to i tak muszę mieć osobny AP?
To akurat da sie obejsc softowo albo najlepiej zmienic MAC u operatora.adek pisze:stosuje »»na pewno«« MAC adres bo jak zakładał mi neta to spisał go z karty sieciowej
- wojteks
- *** Administrator ***
pewnie i TTL stosuje bo to jedno z prostszych zabezpieczeńadek pisze:stosuje »»na pewno«« MAC adres bo jak zakładał mi neta to spisał go z karty sieciowej
jutro sie poytam co i jak.
co dostajesz jak wpiszesz w linii poleceń >ping www.onet.pl
popytaj, może zaproponuje jakieś własne rozwiązanie tego problemu.
Nie pomagam na PW!
witam po dłuzszej przerwie 
Otóż dowiedziałem się od opa, że nie ma problemu żeby podzielić łącze na kilka kompów. Powiedział tylko żeby zgłosić mu mac'a i będzie ok. Do takiego podziału jak ja potrzebuje to powiedział to samo co Wy. Czyli zakupić ap (client) i router.![:]](./images/smilies/splash.gif)
i teraz tak: wiem że polecacie Lynksys WRT54GL jako router, a czy macie jakieś jeszcze inne faworyty?? Bo z tego co rozglądałem sie po okolicznych sklepach to tego urządzenia praktycznie nie ma ;/ Więc jakieś inne propozycie, jeżelibyście mogli mi podrzucic?? I to samo tyczy sie Ap.
A i żeby urządzenia mogly także współpracować z innymi dostawcami np. neo, tele2 itp. Bo wiadmo wolny rynek jest
Z gory dzięki za pomoc
pozdrawiam

Otóż dowiedziałem się od opa, że nie ma problemu żeby podzielić łącze na kilka kompów. Powiedział tylko żeby zgłosić mu mac'a i będzie ok. Do takiego podziału jak ja potrzebuje to powiedział to samo co Wy. Czyli zakupić ap (client) i router.
i teraz tak: wiem że polecacie Lynksys WRT54GL jako router, a czy macie jakieś jeszcze inne faworyty?? Bo z tego co rozglądałem sie po okolicznych sklepach to tego urządzenia praktycznie nie ma ;/ Więc jakieś inne propozycie, jeżelibyście mogli mi podrzucic?? I to samo tyczy sie Ap.
A i żeby urządzenia mogly także współpracować z innymi dostawcami np. neo, tele2 itp. Bo wiadmo wolny rynek jest

Z gory dzięki za pomoc
pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
najlepiej jakby dostawca zaproponował jakiś konkretny AP Client (bo będzie kompatybilny z jego siecią) a do podziału WRT54GL będzie dobry a gdzie kupić: allegro albo sklepy internetowe wrt54gl za około 210zł albo najtańszy TP_link czy netgear
czyli jako APclient Tp-link WA501G około 90zł
jako router TP-link WR542G za około 100zł (albo netgear wgr614 za około 125zł)
te dwa urządzenia to koszt samego WRT więc można się zastanowić
czyli jako APclient Tp-link WA501G około 90zł
jako router TP-link WR542G za około 100zł (albo netgear wgr614 za około 125zł)
te dwa urządzenia to koszt samego WRT więc można się zastanowić
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wojteks, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dla ścisłości, jeżeli Twój ISP dopisze Twojego MAC do swojej bazy, to którego? Tego od drugiego kompa czy od routera? Bo jeżeli będziesz miał dwa MACki u swojego ISP, to możesz obyć się bez żadnych routerów czy APC i bezpośrednio korzystać z sieci. Ale rozumiem, że sygnał jest na tyle słaby i potrzebna jest antena... Ale także w takim wypadku teoria mówi, ze wystarczy 2xAP, czyli jeden AP jako APC a drugi jako normalny AP. One dla Twojego operatora będą przezroczyste i będzie widział MACi Twoich kart sieciowych.adek pisze:Powiedział tylko żeby zgłosić mu mac'a i będzie ok. Do takiego podziału jak ja potrzebuje to powiedział to samo co Wy. Czyli zakupić ap (client) i router
Jednakże moim zdaniem cena będzie zbliżona do zestawu APC + router a to rozwiązanie (czyli z routerem) jest o wiele bardziej uniwersalne i dlatego takie bym sugerował.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
BliSki pisze:jeżeli Twój ISP dopisze Twojego MAC do swojej bazy, to którego
tego nie wiem, ale podejrzewam że od routera. Bo mówił, żebym po zakupie podał mu mac'a.
i taki zestaw mam zamiar kupić, tylko nie wiem jakich firm wybrać sprzęt, żeby wszystko dobrze grało.BliSki pisze:Jednakże moim zdaniem cena będzie zbliżona do zestawu APC + router a to rozwiązanie (czyli z routerem) jest o wiele bardziej uniwersalne i dlatego takie bym sugerował.
-
No to odpadnie Ci konieczność klonowania MACa na routerzeadek pisze:ale podejrzewam że od routera. Bo mówił, żebym po zakupie podał mu mac'a

Mnie tylko zastanowiło ile MACów Twój operator może Tobie przydzielić

No i superadek pisze:i taki zestaw mam zamiar kupić

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytałem się dostawcy jakie by mi polecił urządzenia, żeby nie okazało się że nie będą współpracować z nim. Polecił mi takie rozwiązania: router i jako Access Point
Czy to dobre urządzenia?? Powiedział że oni taki montują i ze są dobre. A wg Was??
A i mogą być inne urządzenia, bo mówił, że nie ma żadnego problemu, jakiej firmy jakie to urządzenie.
Także z racji tego że nie siedzę w temacie sieci radiowych, proszę Was jako doświadczonych i obeznanych z tematem o rade i opinie na temat ww urządzeń. Czy polecilibyście mi je? Jakie one mają "+" i "-" Waszym zdaniem?Czy w razie przejścia na neostradę lub tele2 te urządzenia również będą działały?
Dzięki
Czy to dobre urządzenia?? Powiedział że oni taki montują i ze są dobre. A wg Was??
A i mogą być inne urządzenia, bo mówił, że nie ma żadnego problemu, jakiej firmy jakie to urządzenie.
Także z racji tego że nie siedzę w temacie sieci radiowych, proszę Was jako doświadczonych i obeznanych z tematem o rade i opinie na temat ww urządzeń. Czy polecilibyście mi je? Jakie one mają "+" i "-" Waszym zdaniem?Czy w razie przejścia na neostradę lub tele2 te urządzenia również będą działały?
Dzięki
- wojteks
- *** Administrator ***
Acces Point jak dla mnie jest OK natomiast router (ten z linku) nie ma funkcji router jeżeli pracuje jako AP albo ja czegoś nie wiem (tu polecę jakiegoś TP linka albo netgear w podobnej cenie)
W razie przejścia na neo/tele2 z Acces Point Client zrobisz AP a z routera Switch z AP ale do neo/tele2 będziesz musiał zakupić/dostać modem ADSL (dedykowany do neo/tele2) z wyjściem rj45 (nie USB) czyli koło 100zł albo livebox za 1zł/miesięcznie czy coś podobnego
W razie przejścia na neo/tele2 z Acces Point Client zrobisz AP a z routera Switch z AP ale do neo/tele2 będziesz musiał zakupić/dostać modem ADSL (dedykowany do neo/tele2) z wyjściem rj45 (nie USB) czyli koło 100zł albo livebox za 1zł/miesięcznie czy coś podobnego
Nie pomagam na PW!
OK. Dzięki wszystkim (na razie) za pomoc
jako router kupuje ten a jako AP ten myslę, że powinno wszytsko być ok. No chyba że uda mi się gdzieś dorwać ten Jak będę mieć kłopoty z konfiguracją to na pewno się odezwę

jako router kupuje ten a jako AP ten myslę, że powinno wszytsko być ok. No chyba że uda mi się gdzieś dorwać ten Jak będę mieć kłopoty z konfiguracją to na pewno się odezwę

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez adek, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tylko zwroc uwage, ze to jest wersja 5, czyli Tomato czy inne pelnowartosciowe firmware odpadaja.adek pisze:No chyba że uda mi się gdzieś dorwać ten
Witam. Mam router tp-link TL WR543G i AP tp-link tl-wa501g
Proszę pomóżci mi jak mam to podłączyć?? co najpier do czego? Przecytzałem FAQ i nie dość że nie za wiele zrozumiałem to jeszcze tak jakby nie działa ;/
proszę jeśli ktoś mógłby napisać jak to wszytsko połączyć??
Proszę pomóżci mi jak mam to podłączyć?? co najpier do czego? Przecytzałem FAQ i nie dość że nie za wiele zrozumiałem to jeszcze tak jakby nie działa ;/
proszę jeśli ktoś mógłby napisać jak to wszytsko połączyć??
- wojteks
- *** Administrator ***
1. daj wynik polecenia w komputerze >ipconfig /all
2. Czy potrafisz wejść na strony konfiguracji AP i routera? (przez http://..........)
3. czy masz zwykłe połączenie czy np. PPPoE?, jakieś szyfrowanie połączenia WEP, WPA ...
kolejność konfiguracji polecam następującą:
1. konfiguracja AP Client (wa501g)
2. podłaczenie do niego anteny z dachu i kabla ethernet do komputera
3. Jeżeli internet na komputerze zadziała to OK można przejść do kroku 4
4. konfiguracja routera
5. podłączenie routera międzzy APC (wejście WAN) i kompa stacjonarnego LAN
6. internet na PC powinien działać, konfiguracja WiFi w routerze
7. internet na PC laptopie + sieć wewnętrzna
koniec pracy
2. Czy potrafisz wejść na strony konfiguracji AP i routera? (przez http://..........)
3. czy masz zwykłe połączenie czy np. PPPoE?, jakieś szyfrowanie połączenia WEP, WPA ...
kolejność konfiguracji polecam następującą:
1. konfiguracja AP Client (wa501g)
2. podłaczenie do niego anteny z dachu i kabla ethernet do komputera
3. Jeżeli internet na komputerze zadziała to OK można przejść do kroku 4
4. konfiguracja routera
5. podłączenie routera międzzy APC (wejście WAN) i kompa stacjonarnego LAN
6. internet na PC powinien działać, konfiguracja WiFi w routerze
7. internet na PC laptopie + sieć wewnętrzna
koniec pracy
Nie pomagam na PW!
nie mogę wejsc na strony konfig za pomoicą przeglądarki. Chyba że ja coś źle robi ?wojteks pisze:2. Czy potrafisz wejść na strony konfiguracji AP i routera? (przez http://..........)
szyfrowanie przez WEP