Huawei b593 ze zwykłą antena panelową
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Huawei b593 ze zwykłą antena panelową
Witam, dostałem router Huawei B593 S-22 i chciałbym ją podłączyć do anteny cybertech 17dbi. Rzecz w tym, że router ma dwa złącza antenowe, a ja mam pojedynczą antenę. Wcześniej korzystałem z huawei e5776 i miałem zadowalające osiągi na poziomie 20-25Mb/s i wolałbym nie wymieniać na razie tej anteny.
Czytałem coś o problemach z niewykrywaniem zewnętrznych anten przez router w określonych przypadkach, i tam w konektorze antenowym polecano stosować jakiś rezystor. Temat był omawiany na tym forum
W swoim routerze mogę wybrać, czy ma być używana antena wbudowana, czy zewnętrzna. Czy ów problem mnie dotyczy, czy mogę bez obaw kupić sobie zwykły konektor?
Czytałem coś o problemach z niewykrywaniem zewnętrznych anten przez router w określonych przypadkach, i tam w konektorze antenowym polecano stosować jakiś rezystor. Temat był omawiany na tym forum
W swoim routerze mogę wybrać, czy ma być używana antena wbudowana, czy zewnętrzna. Czy ów problem mnie dotyczy, czy mogę bez obaw kupić sobie zwykły konektor?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Huawei b593 ze zwykłą antena panelową
Kup druga identyczna antene - powod: LTE pracuje na dwoch: https://pl.wikipedia.org/wiki/Multiple_ ... ple_Output
Nie pomagam na PW.
-
- Stały użytkownik forum
No dobrze, tylko że obecnie mam antenę panelową cybertecha dedykowana na pasmo 2600MHz. Posiadam sieć PLAY i na routerze E5776 ustawiłem sobie mimo wszystko pasmo 2600MHz (z tego co pamiętam) i działało to chyba ponad rok. Ostatecznie z routerem się pożegnałem, bo coś się stało ze złączem kart sim a był po gwarancji. Czy rzeczywiście kupować drugą taką samą bez szkody dla routera? A jeśli nawet zostałbym przy jednej, to wystarczy że kupię odpowiedni konektor i już? Bo była afera z niedziałająca anteną zewnętrzną ale chyba w modelu u-12 z uwagi na niemożliwość przełączenia się między antenami we wczesnej wersji firmware, czy tak?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z jedna antena jest jak z jazda samochodem z zaklejonym jednym okiem - niby sie da, ale nie masz mozliwosci ocenienia jak daleko jest pojazd przed toba. W LTE jest tak samo - uzywa sie dwoch anten dla uzyskania pelnego transferu. Na jednej antenie masz tylko 50% przekazu.
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Key a nie dochodzi ryzyko upalenia końcówki mocy? W stacjonarnych huawiach z SMA nie ma mechanicznego przełączania anten, tylko softowo można wybrać wewnętrzne albo zewnętrzne. W przypadku zewnętrznych będzie wisiało jedno puste gniazdo, tylko nie wiem czy TX idzie z obu czy tylko z pierwszej anteny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
TX i RX ida przez obie anteny - tak dzialo MIMO.
W jaki sposob chcesz upalic koncowke mocy?
Softowe przelaczenie to sterowanie multiplexerem, wiec jest przelacznik.
W jaki sposob chcesz upalic koncowke mocy?
Nie pomagam na PW.
-
- Mistrz bezprzewodowy
W takim razie czy możesz się odnieść do tego
poz Hermogenes-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Spytaj osobe ktora to pisala. W necie znajdziesz tez takie rysunki:

Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Właśnie nie mam pewności, czy upload działa w MIMO.key pisze:TX i RX ida przez obie anteny - tak dzialo MIMO.
Sygnał idzie na puste gniazdo bez obciążenia, odbicie 100%?key pisze:W jaki sposob chcesz upalic koncowke mocy?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
MIMO oznacza tylko ze zarowno po stronie nadajacej jak i odbierajacej masz wiecej niz jedna antene. Zeby osiagnac pelna szybkosc potrzebujesz dwoch - wtedy nie ma znaczenia co sie na nich dzieje.
Jesli bedziesz mial 100% odbicia, to modem zmierzy to i zredukuje moc nadajnika.
Jesli bedziesz mial 100% odbicia, to modem zmierzy to i zredukuje moc nadajnika.
Nie pomagam na PW.