Kompletny laik potrzebuje pomocy (zagubiona kobietka)

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Majussia
Początkujący użytkownik forum

Kompletny laik potrzebuje pomocy (zagubiona kobietka)

Post autor: Majussia »

Witam serdecznie. Dlugo szukalam podobnego forum ale wreszcie sie udalo i mam wielka nadzieje ze zdolacie mi pomoc. Internet przez komorke jest dla mnie kompletna abstrakcja jeszcze i mam kilka pytan
Mieszkam w Niemczech, korzystam z uslugi internetowej E-plus.
Nie stac mnie bylo na tego malego dynksa do laptopa aby miec internet, ale uroczy pan powieszial ze moge miec internet laptopie podlaczajac do niego telefon, tylko ze musze wybrac telefon z funkcja UMTS (cokolwiek to jest) aby miec szybsze lacze. Lacza szybkiego nie mam, bo mialo byc do 400 kb/s a jest ok 4.
Moje pierwsze pytanie to czy musze jako modemu uzyc komorki tylko z tym UMTS. (teraz uzywam Sony ericssona K530i) MArzy mi sie motorola V3 xx ale ona nie ma UMTS tylko HSDPA. -- czym to sie rozni? czy dzieki temu bede mogla sie podlaczyc do neta?
Czy jest jakis sposob aby to polaczenie bylo troche szybsze?
I ostatnie pytanie - ie moge wchodzic na gmail i mam wielkie problemy z wchodzeniem na google - czy jest mozliwa jakas blokada na to?
Bardzo prosze o pomoc i prosze nie piszcie o Faq bo aby z niego korzystac trzeba sie troche znac.
Z gory dziekuje za pomoc
Pomozcie biednej kobietce
Pozdrawiam serdecznie :D:D:D
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Kompletny laik potrzebuje pomocy (zagubiona kobietka)

Post autor: zDaleKi »

Witaj.
Majussia pisze:Moje pierwsze pytanie to czy musze jako modemu uzyc komorki tylko z tym UMTS
Nie musisz. Jeżeli użyjesz takiego telefonu, który ma tylko EDGE, to będziesz miała tylko EDGE. A jeżeli będzie miał tylko GPRS, to będziesz miała szybkość GPRS (około 5-7kB/s). Ale działać to będzie. tak wiec UMTS nie jest wymogiem.
Majussia pisze:MArzy mi sie motorola V3 xx ale ona nie ma UMTS tylko HSDPA
HSDPA, to jeszcze lepiej jak UMTS. Wiec szybkości (o ile operator na to pozwala) będą jeszcze lepsze.
Majussia pisze:mam wielkie problemy z wchodzeniem na google - czy jest mozliwa jakas blokada na to?
Raczej wątpliwe. A na czym ten problem dokładnie polega?
Majussia pisze:prosze nie piszcie o Faq bo aby z niego korzystać trzeba sie troche znac
Bez przesady. Staramy się tak tworzyć FAQ, żeby było przyjazne dla każdego. :ok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Majussia

Ojej - Bardzo Ci dziekuje za pomoc. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale UTMS EDGE i HSDPA to mniej wiecej to samo jesli chodzi o laczenie sie z netem? tylko szybkosci rozne? Napisane jest ze predkosc do 400 kb/s to moze przez HSDPA bede miala troche szybciej?

Problem z google polega na tym ze strona wyswietla mi sie co 5,6 razy a na gmaila wejsc nie moge w ogole.
zDaleKi

Majussia pisze:Nie wiem czy dobrze rozumiem ale UTMS EDGE i HSDPA to mniej wiecej to samo jesli chodzi o laczenie sie z netem?
Tak, to to samo, różnią się tylko prędkościami.
Najwolniejszy jest GPRS, potem EDGE, UMTS, HSDPA.
Majussia pisze:moze przez HSDPA bede miala troche szybciej?
Przez HSDPA zależnie od operatora można mieć nawet 7,2Mb/s. Oczywiście to jest też zależne, czy komórka pracująca jako modem potrafi działać z taką prędkością. Starsze mogą pracować np. max 3,6Mb/s.
Majussia pisze:Problem z google polega na tym ze strona wyswietla mi sie co 5,6 razy a na gmaila wejsc nie moge w ogole
A inne strony działają prawidłowo?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Majussia

Tak inne strony dzialaja bez zarzutu. Problem zauwazylam tylko i wylacznie przy google i gmailu.
No i oczywiscie nie moge sciagac przez programy typu torrent czy emule, ale to chyba normalne przy tego typu internecie.
Aha jeszcze jedno pytanie. Czy mozliwe jest aby moj operator nie mial sieci HSDPA i ze przez taki telefon jednak internetu miec nie bede?

Jeszcze raz dziekuje za pomoc .
zDaleKi

Majussia pisze:Problem zauwazylam tylko i wylacznie przy google i gmailu
Jeżeli one nie działają, to spróbuj w trakcie tego problemu zrobić takie coś:
> Jak sprawdzić połączenie poleceniem PING - szybkość odpowiedzi, liczbę zgubionych pakietów itd <
W twoim wypadku wpisujesz:

Kod: Zaznacz cały

PING www.google.com
lub www.google.pl lub www.google.de
i to samo dla gmaila.
Majussia pisze:No i oczywiscie nie moge sciagac przez programy typu torrent czy emule, ale to chyba normalne przy tego typu internecie
To jest zależne od operatora i jest taka możliwość, że to blokuje.
Majussia pisze:Czy mozliwe jest aby moj operator nie mial sieci HSDPA
Jest możliwe. Jest też możliwe, że ma HSDPA, ale w Twojej okolicy to nie działa. HSDPA zazwyczaj działa tylko w miastach. Nie wiem jak jest u Twojego operatora w Niemczech.
Majussia pisze:i ze przez taki telefon jednak internetu miec nie bede?
Zazwyczaj telefony, które mają HSDPA mają także UMTS/EDGE/GPRS, czyli zawsze działają. Ale upewnij się czy ten tak ma. Ja tego aparatu akurat nie znam. Spotkałem się przykładowo z telefonami, które miały GPRS i UMTS a nie miały EDGE :(
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
greenfrog
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: greenfrog »

Majussia pisze:Nie stac mnie bylo na tego malego dynksa do laptopa
I dobrze, bo ten modem USB z E+ oferuje tylko GPRS/UMTS, więc jest dość przestarzały :!:
musze wybrac telefon z funkcja UMTS (...) aby miec szybsze lacze. Lacza szybkiego nie mam, bo mialo byc do 400 kb/s a jest ok 4.(...) teraz uzywam Sony ericssona K530i
Twój Sony Ericsson ma UMTS/GPRS. Po uzyskiwanych prędkościach transmisji sądzę, że Twój SE pracuje tylko w trybie GPRS, niestety jak to zwykle w SE bywa ikonka UMTS jest idiotyczna, więc musisz w instrukcji obsługi sprawdzić, jak ona wygląda i czy jesteś w zasięgu UMTS. SE może też być ustawiony w menu na tryb tylko GSM/GPRS. Manual pobierzesz stąd
http://www.tinyurl.pl?xTbMicNW . Poza tym na mapce zasięgu http://www.tinyurl.pl?yRnHGAyJ E+ zobacz dzięki wyszukiwarce do której wpiszesz kod pocztowy i ulicę jak z pokryciem UMTS u Ciebie, jeśli to miasteczko leży ok. 70 km na płn. od Frankfurtu nad Menem, to UMTS masz w całej miejscowości i jej najbliższych obrzeżach.
MArzy mi sie motorola V3 xx ale ona nie ma UMTS tylko HSDPA.(...) Czy jest jakis sposob aby to polaczenie bylo troche szybsze?
Ta Motka to najlepsze rozwiązanie dla Ciebie, bo ma HSDPA/UMTS/EDGE/GPRS. Tylko jej nie ma w ofercie E+
I ostatnie pytanie - ie moge wchodzic na gmail i mam wielkie problemy z wchodzeniem na google - czy jest mozliwa jakas blokada na to?
Podejrzewam, że istnieje konflikt między SE PC Suite a Googlem. Ja miałem podobną sytuację z moim Huawejem, po usunięciu menadżera połączeń wrócił Google - musisz stworzyć własny dial-up w Połączeniach Sieciowych Windows. Grüße aus Danzig :papa:
Majussia

Witam ponownie i dziekuje wszystkim za pomoc.
Sprawdzilam i na mojej ulicy jest strefa UMTS. Sprawdzilam tez jak wyglada ikonka UMTS na SE i jak podlaczam sie do neta to mam te ikonke. Czyli teoretycznie moj telefon jest w UMTS. To czemu lacze jesz 2kb/s max 4 kb/s. To chyba az niemozliwe zeby az tak malo.
Przy zrobieniu testu na stronie wychodzi 40kb/ s ale gdzies tu czytalam ze testy ze stron sa nieadekwatne.
SE PC Suite odinstalowalam, zalozylam wlasne dial-up. Predkosc troszeczke lepsza (ok 4kb/s) ale nadal fatalna. Google i gmail nadal nie dzialaja.
Mam jeszcze jedno pytanie (poza wszystkimi problemami opisanymi wyzej) Lacze sie przez USB, czy jest mozliwosc abym przez bluetoucha polaczyla sie z wieksza predkoscia? i czy jest to bardzo ciezkie sie tak polaczyc?
zDaleKi

Majussia pisze:Google i gmail nadal nie dzialaja
Ale jaki masz wynik ping do google a jaki tracert? Jak to sprawdzić podałem powyżej ;)
Sprawdź m.in:

Kod: Zaznacz cały

PING 64.233.183.104
Rozumiem też, że google nie otwiera sie zarówno com jak też pl i de?

Majussia pisze:Lacze sie przez USB, czy jest mozliwosc abym przez bluetoucha polaczyla sie z wieksza predkoscia?
Teoretycznie właśnie USB oferuje maksymalną przepustowość w tym wypadku i nie sądzę, żeby tu było ograniczenie. Chociaż możesz spróbować. jak to połączyć masz tu: >KLIK - Przykładowe połączenie Dial-Up za pomocą Bluetooth < by Jaco. najlepiej jak się już strona załaduje, to wciśnij F5, żeby przeglądarka wyrównała stronę do właściwego miejsca.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Corpose

Post autor: Corpose »

BliSki, dałeś mi link do tego tematu - mam ten sam problem. Ale tutaj nie ma odpowiedzi na mój problem. :(

Może ktoś pomoże?
zDaleKi

Podałem Ci link, do tego wątku, bo tu pisałem o pingu itd.
Natomiast Tam zmieściłeś wyniki i pisałem Ci już tam, że problem (moim zdaniem) jest u Twojego operatora i do niego trzeba się zgłosić. Inaczej tego nie rozwiążesz. najwyraźniej Twój operator ma problem z łączem na którym gdzieś tam sobie stoi serwer, do którego chcesz się dostać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Corpose

Post autor: Corpose »

Dzwoniłem do nich dzisiaj i powiedzieli, że u nich nic nie ma. :?
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wikara »

Majussia
Jakiej przeglądarki używasz bo tego się nie doczytałem,jeżeli IE to zmień na nowego firefoxa.
Czy od początku jak masz neta nie mogłaś wejść na google.pl czy tak się dzieje co jakiś czas czy od dłuższego czasu z przerwami że możesz raz wejść a raz nie!
Jeżeli ci działały google.pl z początku jak założyłaś internet a teraz nie to najlepsze rozwiązanie zrobić format i zainstalowac na nowo system i wtedy bedzie wiadomo z czyjej to winy czy twoja czy ISP! :papa:
zDaleKi

wikara pisze:Jakiej przeglądarki używasz
Majussia, uzywa IE, widać to, bo w jej poście jest taki znaczek Obrazek
:cwaniak:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wikara »

BliSki
Ok

Majussia
No to zmień przeglądarke na firefoxa i powiedz jakie rezultaty!
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Ja jestem ciekaw jaką masz ustawioną szybkość portu? Może tu jest przyczyna? Wg mnie to nie jest wina IE.
ODPOWIEDZ