UMTS- na windowsie jest źle, na linuxie - wymiata. Co jest?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
UMTS- na windowsie jest źle, na linuxie - wymiata. Co jest?
Witam,
Używam BlueConnecta (Option GT Fusion) pod Warszawą, w miejscu gdzie generalnie zasięg UMTS jest bardzo słaby lub go wcale nie ma. Przynajmniej tak sądziłem dopóki pracowałem na Windows - połączenie za pomocą Globetrotter Mobility Manager - działał mi tylko GPRS, po przełączeniu na 3G nic się nie działo - brak zasięgu. Ostatnio jednak skonfigurowałem kartę w komputerze z linuxem i najpierw działało na GPRS. A wczoraj przełączyłem ją na tryb '3G only' i o dziwo połączenie ruszyło. Poziom sygnału który pokazuje Linux to od 0 do 6 - nawet gdy wskazywany poziom jest równy 0 to i tak połączenie działa. Przez kilka godzin testowałem i zerwało się tylko raz - to już na windowsie częściej zrywało ten GPRS!
Nie wiem czy u Was było podobnie - ale wygląda na to że GTMM sobie radzi o wiele gorzej niż standardowe drivery Linuksowe.
No i w sumie pod linuxem jest to jakby wygodniejsze do użycia - raz konfiguruję i zapominam o istnieniu połączenia modemowego - a nie muszę się bawić z jakimś krowiastym softwarem do nawiązywania połączeń. Tak więc - Linux rulez!
Pozdrawiam
RG
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-05-28, 10:10 ]
Poprawiłem temat.
Używam BlueConnecta (Option GT Fusion) pod Warszawą, w miejscu gdzie generalnie zasięg UMTS jest bardzo słaby lub go wcale nie ma. Przynajmniej tak sądziłem dopóki pracowałem na Windows - połączenie za pomocą Globetrotter Mobility Manager - działał mi tylko GPRS, po przełączeniu na 3G nic się nie działo - brak zasięgu. Ostatnio jednak skonfigurowałem kartę w komputerze z linuxem i najpierw działało na GPRS. A wczoraj przełączyłem ją na tryb '3G only' i o dziwo połączenie ruszyło. Poziom sygnału który pokazuje Linux to od 0 do 6 - nawet gdy wskazywany poziom jest równy 0 to i tak połączenie działa. Przez kilka godzin testowałem i zerwało się tylko raz - to już na windowsie częściej zrywało ten GPRS!
Nie wiem czy u Was było podobnie - ale wygląda na to że GTMM sobie radzi o wiele gorzej niż standardowe drivery Linuksowe.
No i w sumie pod linuxem jest to jakby wygodniejsze do użycia - raz konfiguruję i zapominam o istnieniu połączenia modemowego - a nie muszę się bawić z jakimś krowiastym softwarem do nawiązywania połączeń. Tak więc - Linux rulez!
Pozdrawiam
RG
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-05-28, 10:10 ]
Poprawiłem temat.
Ostatnio zmieniony 2008-05-28, 09:10 przez nightwatch, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: UMTS- na windowsie jest źle, na linuxie - wymiata. Co jest?
Zamiast GTMM zrób dial-up i po problemie.W Erze możesz wyłączyć PIN na zwykłym fonie.Będzie prościej i szybciej się łączyć.Jak zrobić masz tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19005#19005
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19005#19005
-
- Początkujący użytkownik forum
Może to dziwne, ale próbowałem - programem @pogara
Niestety, po pierwsze ten program ma trochę dokuczliwe błędy, po drugie i tak UMTS-a nie chciał zapiąć- nie mam pojęcia dlaczego, skoro na linuxie chodzi. Zostawiam to tak jak jest na linuxie, bo i tak potrzebuję postawić NATa no i zrobić siec domową.
Niestety, po pierwsze ten program ma trochę dokuczliwe błędy, po drugie i tak UMTS-a nie chciał zapiąć- nie mam pojęcia dlaczego, skoro na linuxie chodzi. Zostawiam to tak jak jest na linuxie, bo i tak potrzebuję postawić NATa no i zrobić siec domową.
- marcin78
- Użytkownik forum
co racja to racja umts działa na Linuksie o niebo lepiej
ale mam nietypową sprawę
w windowsie ustawie modem na 2G to po restarcie i zalogowaniu sie w Linuksie to mam też 2G
i odwrotnie ustawie na 3G w windowsie to w Linuksie mam też 3G ( modem zapamiętuje poprzednie ustawienia i sprawia mi to problem ) czasami sieć UMTS działa a czasami nie i problem mam taki ze nie wiem jak ustawić w skryptach warunki dowolnego wyboru zakresu jak w windows , nie wiem gdzie leży problem i jaki mam błąd w skryptach
czy można wykonać skrypt albo dwa skrypty które by były niezależne 2G in 3G
ale mam nietypową sprawę
w windowsie ustawie modem na 2G to po restarcie i zalogowaniu sie w Linuksie to mam też 2G
i odwrotnie ustawie na 3G w windowsie to w Linuksie mam też 3G ( modem zapamiętuje poprzednie ustawienia i sprawia mi to problem ) czasami sieć UMTS działa a czasami nie i problem mam taki ze nie wiem jak ustawić w skryptach warunki dowolnego wyboru zakresu jak w windows , nie wiem gdzie leży problem i jaki mam błąd w skryptach
czy można wykonać skrypt albo dwa skrypty które by były niezależne 2G in 3G
Download: 1025 kbps (128.1 KB/s)
Upload: 321 kbps (40.1 KB/s)
-
- Stary wyga bezprzewodowy
No właśnie, to jest Linux... Jak się nie wie jak coś w nim ustawić, lepiej go w ogóle nie dotykać
Osobiście uważam, że to system dobry jedynie do tworzenia sieci ale to też trzeba się dobrze na nim znać.

Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- marcin78
- Użytkownik forum
wole siedzieć na nim niż w windowsie
ale wracając do tematu
czy da rade wywołać skryptem samo istne połączenie do EDGE/GPRS po przez skrypty z komendami "AT"
i dodatkowy skrypt na wywołanie połączenia do UMTS/HSDPA też komendami "AT"
bo mam problem z modem zapamiętuje ustawienia z windows a to wymaga resetu zalogowania sie do sytemu windows ustawianie BE na EDGE lub UMTS i ponowny reset i logowanie do sytemu Linuksa
to sprawia mi dyskomfort 

ale wracając do tematu
czy da rade wywołać skryptem samo istne połączenie do EDGE/GPRS po przez skrypty z komendami "AT"
i dodatkowy skrypt na wywołanie połączenia do UMTS/HSDPA też komendami "AT"
bo mam problem z modem zapamiętuje ustawienia z windows a to wymaga resetu zalogowania sie do sytemu windows ustawianie BE na EDGE lub UMTS i ponowny reset i logowanie do sytemu Linuksa

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A sprawdzałeś to, co jest w tym wątku: > Linux, iplus i problem <marcin78 pisze:czy da rade wywołać skryptem samo istne połączenie do EDGE/GPRS po przez skrypty z komendami "AT"
a dokładnie o ten post mi chodzi > KLIK do postu ze skryptem <
Generalnie zobacz też inne przykłady z: > Linux - wszytko o modemach pod Linuksem <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- marcin78
- Użytkownik forum
zobaczę co sie da zrobić
dzięki
dzięki

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
OK, to pochwal się ewentualnymi wynikami.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)