Pytanie dot. Anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
paolo997
Użytkownik forum

Pytanie dot. Anteny

Post autor: paolo997 »

Witam. Może ktoś ma taką antene KLIK
Zastanawiam się nad Kupnem, ale nie wiem czy będzie skuteczna. Anteny dużej nie mam gdzie powiesić. Mieszkam w mieście. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Pytanie dot. Anteny

Post autor: Ufo atakuje »

To może chociaż masz parapet, żeby ją wyrzucić na zewnątrz. To jest zwykła dookólna z przewodem 3m. Czy pomoże to nie wiem, na pewno nie zaszkodzi. ;)
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Testowałem taką (podobną?) antenę, sygnał jest lepszy ale transfer praktycznie bez zmian.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

sygnał jest lepszy ale transfer praktycznie bez zmian.
W GPRS na pewno ale wszystko co wyżej gprs już odczuwa pozytywny wpływ anteny ;)
Latka lecą...
Jarek no.1

O swoich spostrzeżeniach napisałem w tym wątku http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... 842f#56992.

Właśnie na GPRS nie miałem okazji sprawdzić, najgorszy sygnał jaki złapałem to EDGE.
paolo997
Użytkownik forum

Post autor: paolo997 »

No to kupować taką małą, czy lepiej taką dużą kierunkową? Moja sytuacja wygląda tak: Mam jakieś 1,5 km w linii prostej w terenie zabudowanym do najbliższego nadajnika HSDPA. Czasem łapie HSDPA ale to tylko na chwileczkę. Chce żeby HSDPA działało stabilnie? Da rade? Jak tak to z jaką anteną? Pozdro
Awatar użytkownika
wikara
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: wikara »

Wiadomo że lepiej kierunkowa antene kupić niz dookólną skierujesz na nadajnik antene o większej mocy i będzie power. :hyhy:
Dokładnej anteny ci nie podam z jakim wyjściem antenowym i czego używasz do łączenia się z netem i do jakiej ceny bo tego nie podałeś,więc wybierać możesz z tego linku!
http://www.allegro.pl/search.php?string=antena+HSDPA

Co do anteny dookólnej ja miałem taką co dałeś link i powiem tak że sygnał zwiększył się mi o 2kreski a transfer jaki był taki był bez zmian!
Więc kupuj i działaj. :] :papa:
Jarek no.1

wikara pisze:...lepiej kierunkowa antene kupić niz dookólną skierujesz na nadajnik antene o większej mocy i będzie power...
Będzie albo i nie będzie, Kolega paolo997 jest z Warszawy, trzeba sprawdzić układ BTS i poczytać FAQ, sprawdzić netmonitorem, akurat w stolicy dookólna może będzie ok?
ODPOWIEDZ