Poznań i okolice - zasięg UMTS/HSDPA

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cygan
Użytkownik forum

Poznań i okolice - zasięg UMTS/HSDPA

Post autor: cygan »

Witam,
muszę nabyć internet bezprzewodowy do laptopa przy czym połowę czasu będę go używał jednak w domu (Poznań, a właściwie to już Swarzędz). Na pewno jest tu UMTS Ery (stwierdzam naocznie bo mam kartę tego operatora), ale bardziej podoba mi się oferta iPlusa. Stąd moje pytanie do szanownych forumowiczów wśród których znajdą się pewnie i poznańskie pyry, który z operatorów oferuje największy zasięg wokół Poznania, ze szczególnym uwzględnieniem kierunku na wschód?
denzel.pcm
Użytkownik forum

Re: Poznań i okolice - zasięg UMTS/HSDPA

Post autor: denzel.pcm »

ja na Twoim miejscu najpierw bym sprawdzil mapki operatorów i jezeli masz tel z UMTS najlepiej bez simlocka to włóż jakąs karte sim np. Plusa i sprawdz u siebie czy bedziesz mial zasieg UMTS

PS. według mnie iPlus ma najlepsze promocje :)
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Właśnie sprawdź, niektórzy forumowicze pisali, że modem wskakuje na 3G (zapalają się odpowiednie diody w modemie) i nic, internet nie śmiga :|
Latka lecą...
cygan
Użytkownik forum

Witam ponownie,
wyszło na to że sam muszę sobie odpowiedzieć na pytanie ;-)
Zgodnie z zaleceniami zrobiłem mały test (Swarzędz- część południowa : zestaw testowy P M1,5GHz, 512 MB, WinXP SP2, Option GT Fusion+ z aplikacją GT MM : dnia 27.09.2007), wyniki są następujące:
Orange
Test zakończył się w punkcie sprzedaży, gdzie doradca szczerze powiedział że w Swarzędzu to jedynie EDGE a UMTS to raczej nieprędko albo i jeszcze później (a ja w końcu poszukuję UMTS/HSDPA).
Plus
Pomimo że kwerendzie modemu można zobaczyć dostępne sieci, a wśród nich "Plus GSM 3G Available", najczęściej nie udawało się wymusić połączenia w Simdacie z siecią 3G Plusa, a kiedy udało się raz na dziesieć razy to poziom sygnału był zero i żadna transmisja nie nastąpiła. W sieci GPRS/EDGE Plusa dało się osiągnąć max. 224kb/s, a wartość średnia w teście na numionie była: 153,18 kb/s DL i 105,15 kb/s UL.
Era
Sygnał UMTS bez dodatkowych antenek i wzmacniaczy na 3 kreski na 5 (w zakładce Diagnostic Tool pokazuje Signal Strength 17,0). Prędkość max 1,6 Mb/s, test na numionie pokazał: 1,27Mb/s DL i 59,39 kb/s UL.

Tak więc w tej okolicy jak na razie rządzi Era i wybieram się do salonu żeby nabyć BC i jakiś szybszy modem bo podobno w całej sieci UMTS/HSDPA Ery jest dostępne 3,6Mb/s. Tego na razie nie mogłem sprawdzić bo pożyczyłem modem Option GT Fusion+ obsługujący prędkość do 1,8 Mb/s. Jak kupię szybszy modem i uzyskam lepsze wyniki to je tutaj podam.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

cygan pisze:...wyszło na to że sam muszę sobie odpowiedzieć na pytanie ;-)...
...Należy się pochwała... :) Niewielu jest nowych Użytkowników którzy sami rozwiązują swój problem po ewentualnych krótkich wskazówkach. Czasami sami nie rozumieją zadanego przez siebie pytania... :lol:
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

To widze ze podobnie jak w Łodzi:

ERA: zasieg ogromny zazwyczaj na maxa hsdpa

PLUS: zasieg troche gorszy, zazwyczaj 2-3kreski predkosc umts/hsdpa

ORANGE: najbardziej ignorancka siec, w wiekszosci lodzi tylko EDGE !!! jedynie w centrum dali z pare btsow z hsdpa.
Do tego BTSy z edge zapchane, pingi po 800-1200ms w dzien...

Ignorancja orange na nowe technologie jest przerazajaca a ich mapy aktualne sa z kwietnia...
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

w Lodzi na Widzewie (wschodnia czesc miasta) zasieg 3G oscyluje w granicach 1-2 kresek, a czesto po prostu zanika...kpina, na szczescie jak wyzej kolega napisal plus 3-4 kreski spokojnie

nie wiem co ludzie z orange robią, chyba nic bo od dawna nie widac zadnej poprawy
robin7
Użytkownik forum

Czy zmieniając modem wzrośnie szybkość transferu?

Post autor: robin7 »

Witam. Ja również mieszkam w okolicach Poznania i mam tutaj w zależności gdzie jestem z laptopem, HSDPA lub UMTS.
Mam takie pytania:
- w momencie podpisania umowy kupiłem z iPlusa modem EDGE. Czy stosując modem HSDPA będę miał transfer HSDPA, czy dalej EDGE? Chodzi o to że za zwiekszenie prędkości np w TPSA sie płaci, jak to wygląda tutaj? Czy umowa określa szybkość transferu i dostęp do danej technologii czy tylko limity danych?
- czy to prawda że łącza UMTS i więcej sa bardziej stabilne niż EDGE i nie ma przez to spadków prędkości gdy np. ktoś gdzieś dzwoni i obciąża stację?
- czy modem obsługujący wszystkie zakresy dostosowuje się automatycznie do odbieranego sygnału?
Pozdrawiam :D

A tak przy okazji. Co to za modemy AirCard? Dobre są? Na Allegro za 400pln można kupić HSDPA 7,2 mb. Za tą samą cenę jest Option HSDPA 1,8mb. Skąd taka róznica w cenie?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Czy zmieniając modem wzrośnie szybkość transferu?

Post autor: Jaco »

robin7 pisze: - w momencie podpisania umowy kupiłem z iPlusa modem EDGE. Czy stosując modem HSDPA będę miał transfer HSDPA, czy dalej EDGE?
Jeśli będziesz posiadał modem z HSDPA i będziesz w zasięgu tej technologi to będziesz miał transfer HSDPA bez względu na to z jakim modemem podpisałeś umowę.
robin7 pisze: - czy to prawda że łącza UMTS i więcej sa bardziej stabilne niż EDGE i nie ma przez to spadków prędkości gdy np. ktoś gdzieś dzwoni i obciąża stację?
Z tym jest tak że rozmowy mają priorytet nad danymi ale mogą być wyjątki.
robin7 pisze: - czy modem obsługujący wszystkie zakresy dostosowuje się automatycznie do odbieranego sygnału?
Jeśli ma opcję automatyczną to tak.Niekiedy mają opcję aby pracowały tylko w jednym pasmie nadawania ale wówczas gdy nadajnik będzie dość sporo obciążony może się rozłączyć.
robin7 pisze: A tak przy okazji. Co to za modemy AirCard? Dobre są?
Na to pytanie odpowiedź znajdziesz na forum.Możesz o nim poczytać tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40008#40008
robin7
Użytkownik forum

Post autor: robin7 »

Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam :D
Ronam
Użytkownik forum

Prosba do Cygana

Post autor: Ronam »

Czesc Cygan, jezeli mieszkasz w swarzedzu to mam prosbe do Ciebie, jak masz joz ten modem i BC znalazl bys czas zeby sprawdzic jaki zasieg ma ERA w Kobylnicy chodzi mi o okolice Lewiatana czy jest zasieg HSDPA ?
Pozdrawiam Sąsiad
luso
Początkujący użytkownik forum

Post autor: luso »

Poznań, okolica Kampusu UAM na Morasku Zasięg umts ~ -100 dBm, Modem AirCard 875 Internet działa bez problemu z prędkością 1.8 MBit/s :D
cygan
Użytkownik forum

Re: Prosba do Cygana

"Ronam" zapytywał: (...) jaki zasieg ma ERA w Kobylnicy chodzi mi o okolice Lewiatana czy jest zasieg HSDPA ?(...)
Trochę trwało zanim było mi po drodze ale sprawdziłem - na parkingu przy Lewiatanie jest UMTS/HSDPA test na numion.com pokazał 1,23 Mbit/s (DL) i 57,16 kbit/s (UL). Nadajnik w Kobylnicy stoi przy torach i widać go z przejazdu kolejowego (trzeba patrzeć w stronę Gniezna- widoczny maszt kratowy). Poziom sygnału przywoity - 3 kreski. Podejrzewam że na szybszym modemie wynik mógłby być lepszy - ja wciąż mam tylko Option GT Fusion+ ograniczony do 1,8Mbit/s.»
Dodatkowo w trasie zauważyłem zasięg UMTS Ery w Pobiedziskach (ponad 20 km od Poznania) i w Kostrzynie (10 km od Poznania).
Całkiem nieźle.
P.S. polecam stronkę http://www.poznan.gsm.xg.pl/ - spis większości BTS w wielkopolsce z wyszczególnieniem wspieranych technologii transmisji.
ODPOWIEDZ