Tryb WDS - nie działa wifi na drugim routerze
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Tryb WDS - nie działa wifi na drugim routerze
Witam. Chciałbym rozszerzyć zasięg sieci wifi. Mam router ZTE F660 (ma pracować jako MASTER) ma on funkcję WDS Root(domyślam się że to tryb pracy jako router nadawczy/główny, mam wówczas możliwość dodać 4 adresy MAC repeaterów) oraz funkcję WDS Repeter (wtedy jest możliwość wpisania adresu MAC Root'a czyli jakiegoś głównego routera gdyby ZTE miał pracować jako odbiorca sygnału i powiększyć zasięg sieci). Wybieram więc pierwszą opcję, wpisuję MAC adres rutera Tp-link(z funkcją WDS). Następnie restart ZTE. Kolejno konfiguracja rutera Tp-link. Ten sam kanał pracy na każdym ruterze, WPA2-PSK + AES, hasło, MAC adres routera ZTE wpisany, wyłączony DHCP, adres LAN to 192.168.1.2( ZTE ustawiony na 192.168.1.1). Reset Tp-linka. Router tp link odbiera bezprzewodowo sygnał od ZTE. Tp-link podłączony przez kabel LAN daje możliwość przeglądania stron (jest internet). Nie ma jednak możliwości połączenie się z Tp-linkiem bezprzewodowo, sprawdzałem na kilku urządzeniach. Wyskakuje Uwierzytelnianie po chwili fail na androidzie lub od razu niezgodność kluczy zabezpieczeń na Windowsie 7. Czy ktoś wie w czym jest problem? Bardzo proszę o pomoc.
PS. Model tplinka to TL-WR841N. 2 lata temu próbowałem to konfigurować z innym tp-linkiem ADSL który też miał WDS, ale sytuacja była identyczna.

-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Tryb WDS - nie działa wifi na drugim routerze
Proszę usunąć temat. Problem rozwiązany - błąd konfiguracyjny na ruterze Tplink.