Witam.
Problem:
Modem GC79 działa bardzo nierówno, ma problem z zalogowaniem do sieci, zrywa połączenie pomimo dobrego zasięgu, a czasem działa dobrze.
Rozwiązanie:
Dolutowałem dwa, równolegle połączone kondensatory 1000uF/6.3V na zasilaniu karty PCMCIA.
Zasilanie karty: GND (minus) - piny 1, 34, 35, 68 - na brzegach złącza; VCC (plus) - piny 17 i 51 - mniej więcej pośrodku złącza.
Uwagi:
Nie biorę odpowiedzialności za efekty zastosowania mojego pomysłu.
Mój sprzęt to Athlon 1700, gc79 na przejściówce z chipem RICOH.
Kondensatory dolutowałem do oryginalnego kondensatora (100uF/16V) na przejściówce, są dwa takie same i tylko jeden jest właściwy:), w laptopie może być problem braku miejsca.
Poprawę wyjaśniam lepszym zasileniem karty, po prostu prawdopodobnie nadajnikowi brakowało prądu.
Sprzęt śmiga intensywnie już dwie godziny bez problemu, co wcześniej było rzadko spotykane.
Jeżeli się coś zmieni dam znać.
Życzę powodzenia.
GC79 rozwiązanie problemu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
GC79 rozwiązanie problemu
Ostatnio zmieniony 2007-12-01, 00:46 przez nareczny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: GC79 rozwiązanie problemu
Ciekawy sposób. Kto chętny na wypróbowanie? 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak dotąd chodzi jak burza!
Chyba przedłużę umowę z plusem.
Chyba przedłużę umowę z plusem.
-
- Użytkownik forum
Witam. Wiec spróbowalem, rozebralem swojego della na czynniki pierwsze wlutowalem kondesatorek i teraz sam nie wiem czy to orange cos zrobilo w koncu z przeciążonym nadajnikiem czy kondesatorek pomogł ale w koncu osiagam normalne edżowe prędkości. U mnie na plycie w dellu nie bylo żadnego kondesatorka w pobliżu zasilania pcmcia.