Huawei B525 wersja
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Huawei B525 wersja
Witam, korzystam obecnie z Huawei B593u12 i denerwuje mnie w tym routerze brak wyboru pasma. Mam zamiar kupić Huawei B525, na allegro są 3 wersje które biorę pod uwagę: T-mobile, Plus i Play. Która wersja jest najlepsza, ma najbogatsze opcje ?
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Huawei B525 wersja
Jeżeli chcesz mieć wszystkie porty to Plus lub Play, jeżeli chcesz mieć spokój w kwestii własności to Play ( chyba, że masz dowód zakupu za gotówkę w Plus/CP gdzie dla biznesu lub przedłużając umowę może być opcja bez rat ).
-
- Stały użytkownik forum
Co masz na myśli spokój w kwestii własności? Czy kupując z allegro taki router z pudełkiem i papierami paragon itp nie staje się on mój? Bo interesuje mnie samo urządzenie, abonamenty nie wchodzą w grę.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli kupisz od operatora to staje, jeśli nie to różnie. W Tmobile np w internecie domowym ruter jest sprzedawany na raty, a zatem własnością kupującego staje się w momencie spłacenia ostatniej. U reszty nie wiem, ale zapewne podobnie.
Kwestia umowy i praktyk, ale jeśli kupujący może przestać spłacać sprzęt to jest możliwość zablokowania IMEI.
Tego z punktu prawnego i moralnego nie powinno się robić ale w tym modelu jest możliwość zmiany oprogramowania i numeru IMEI.
To oczywiście niska szkodliwość społeczna i chryji za to nie będzie, ale tak wygląda zakup z drugiej ręki urządzeń typu telefon, ruter, samochód, czy mieszkanie kupowane na raty w trakcie ich płacenia.
EDIT
Żeby nie demonizować kupiłem 2. Z Tmobile dla siebie, z Plusa dla chrześniaka. Oba działają, mój ma zmieniony firmware i odblokowane USB i rj11. W żadnym nie zmieniałem IMEI.
Kwestia umowy i praktyk, ale jeśli kupujący może przestać spłacać sprzęt to jest możliwość zablokowania IMEI.
Tego z punktu prawnego i moralnego nie powinno się robić ale w tym modelu jest możliwość zmiany oprogramowania i numeru IMEI.
To oczywiście niska szkodliwość społeczna i chryji za to nie będzie, ale tak wygląda zakup z drugiej ręki urządzeń typu telefon, ruter, samochód, czy mieszkanie kupowane na raty w trakcie ich płacenia.
EDIT
Żeby nie demonizować kupiłem 2. Z Tmobile dla siebie, z Plusa dla chrześniaka. Oba działają, mój ma zmieniony firmware i odblokowane USB i rj11. W żadnym nie zmieniałem IMEI.
-
- Stały użytkownik forum
To widzę, że najpewniej będzie kupić prosto z plusa, bez umowy ten router można kupić u nich za 465zł, więc wole trochę dopłacić i mieć pewność, że po jakimś czasie router nie stanie się bezużyteczną kupą plastiku.
-
- Użytkownik forum
ja kupiłem na allegro z gwarancją prawie 2 lata od T-Mobile za niecałe 300zł. Niby okrojony jest, ale jak ktoś chce to może pomodzić i będzie wersja pełna. Brakujące porty są zaklejone plastikową nakładką.
Ja nic na razie nie zmieniałem, jedynie ustawiłem interesujące mnie pasma za pomocą Huawei Manager na telefonie i śmiga aż miło. Mam RBM DIL i parę razy udało mi się uzyskać prędkości powyżej 100Mbps więc chyba nie jest źle
Ja nic na razie nie zmieniałem, jedynie ustawiłem interesujące mnie pasma za pomocą Huawei Manager na telefonie i śmiga aż miło. Mam RBM DIL i parę razy udało mi się uzyskać prędkości powyżej 100Mbps więc chyba nie jest źle

-
- Stały użytkownik forum
Czyli do wymuszania pasma służą zewnętrzne programiki ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
I tak i nie. W modowanym nie trzeba zewnętrznych programów, można to samo zrobić z gui.
-
- Stały użytkownik forum
No to zdecyduje się na wersje z plusa, podejdę jak będę miał po drodze do punktu plusa i sobie kupię bez obaw o gwarancje. Akurat starczy na przeczekanie do 5G które chcą uruchomić na szerszą skalę w 2021 roku.
-
Optymalny wybór to Play z papierami. Oni z tego co wiem nie wprowadzili jeszcze rat a ceno lepiej to wygląda. A swoją drogą to nie wiedziałem, że Plus sprzedaje same urządzenia.
-
- Stały użytkownik forum
Na stronie Plusa, w sekcji urządzenia/ modemy i routery, można zamówić w opcji bez umowy, z dostawą do domu kurierem. Ten router nawet ma dobra cenę bo w proline ten sam router tylko niebrandowany kosztuje 100 zł więcej.
-
Jeszcze nigdy żaden router mi się nie zepsuł więc kupiłem najtaniej jak znalazłem, odkleiłem nalepkę i w końcu po wgraniu normalnego firmware po włączeniu telefonu do routera miałem normalne połączenie komórkowe. Na brandowanych miałem z tym kłopot. W mojej lokalizacji 4x4 nie ma, 2600 nie agreguje bo na innym nadajniku siedzi a sama agregacja daje tyle co nic porównując osobno częstotliwości. Szerokość kanału jest w moim przypadku ważniejsza.