Mój kochany iplusik zaczął super chodzić!!!
Moderator: Moderatorzy
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Mój kochany iplusik zaczął super chodzić!!!
Witam! Zawsze narzekałem, że wolno mi net chodzi... Dziś, po świeżo zrobionej formatce podłączyłem go i chodzi idealnie!! Pierwszy test, jaki zrobiłem na speedtet.pl to 128kb/s i ul 30kb/s. Później były niższe, ale cały czas była wysoka prędkość pobierania plików! Zobaczcie na screeny jaka prędkość. A wcześniej była taka, jaką miałem wcześniej w podpisie - około 7kb/s!!! Teraz chodzi super!! Myślę, że jak na wymuszony EDGE przez antenę kierunkową i modem z obsługą tylko 6 klasy EDGE, to wynik jest nie zły!! Pozdrawiam!
P.S. Myślę, że nikt sie nie obrazi za ten temat... W końcu to Hydepark, a ja chcę się tylko podzielić dobrą nowiną!.
P.S. Myślę, że nikt sie nie obrazi za ten temat... W końcu to Hydepark, a ja chcę się tylko podzielić dobrą nowiną!.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Mój kochany iplusik zaczął super chodzić!!!
zazdrościmy 

Gratuluję sukcesu i dobrego samopoczucia. Twoje zdrowie 

- Demon
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
U mnie na wsi iPlus też ostatnio bardzo się poprawił. Wcześniej miałem tylko GPRS, jakoś w wakacje zapytałem mailem czy planują modernizacje w mojej okolicy. Dostałem odpowiedź że do końca roku będzie EDGE. Prawdę mówiąc to trochę powątpiewałem w słowa pani z BOK-u... Ale jakoś w połowie listopada zostałem mile zaskoczony prędkością, mam EDGE full wypas, wieczorami przy pobieraniu plików transfer utrzymuje się na poziomie 200kb/s (pewnie dlatego że mieszkam na wsi i nadajnik nie jest bardzo obciążony) czyli jakieś 4 razy szybciej niż wcześniej, a to już się odczuwa...
"+" dla Plusa i czekam na HSDPA ;D
"+" dla Plusa i czekam na HSDPA ;D
- Mikolaj211
Mój modem obsługuje EDGE klasy 6. To nie jest jego max, ale czy jak bym podłączył jakiś modem obsługujący 10 klasę to jak myślicie - było by lepiej?? Załączam kolejne screeny....
- Demon
- wikara
Kolego Demon
Przy małych pliczkach to w porywach takie transferki można mieć!
Zassaj pliczek o wielkości 500mb i wtedy podaj jaki masz transferek
Stąd:
www.noc.gts.pl
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-05, 18:18 ]
Poprawa ort

Przy małych pliczkach to w porywach takie transferki można mieć!
Zassaj pliczek o wielkości 500mb i wtedy podaj jaki masz transferek

Stąd:
www.noc.gts.pl
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-05, 18:18 ]
Poprawa ort

Ostatnio zmieniony 2007-12-05, 18:17 przez wikara, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest jakiś problem z tym ściąganiem? Mówisz i maszwikara pisze: Zassaj pliczek o wielkości 500mb i wtedy podaj jaki masz transferek
Z tąd ortografia:
www.noc.gts.pl

wszystkie pliki ściągnąłem, ten największy ze średnią prędkością 316KB/s w niecałe 30 minut.
W godzinach szczytu

- wikara
Jarek no.1
To zapodaj screena
U mnie stronka działa 
To zapodaj screena
![:]](./images/smilies/splash.gif)

- Demon
Zgodnie z życzeniem, chyba teraz tłok w sieci ale myślę że i tak transfer nie jest zły, ponieważ cały czas się utrzymuje na stałym poziomie to nie ściągam do końca, boję się że limit przekroczę i będzie lipa. Co ciekawe zawsze mam lepszy transfer na dużych plikach, chyba rozpędza się 

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Bardzo często przez formatowanie pozbywamy się złośliwego oprogramowania które przekierowuje lub blokuje połączenie gsm. W większości przypadków "źle chodzący internet" jest wynikiem działania tych programów. Tym bardziej że często towarzyszy temu stwierdzenie: "wcześniej chodził dobrze"...
Nie bardzo rozumiem? Ja z reguły mam transfer w granicach 300KB/s, teraz (screen wyżej) jest trochę gorszy, ale myślę że to duży ruch w sieci i dlatego.mar_kow pisze: ... "źle chodzący internet" jest wynikiem działania tych programów. Tym bardziej że często towarzyszy temu stwierdzenie: "wcześniej chodził dobrze"...
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Mówię tu o drastycznych spadkach rzędu 7kb/s - jak wcześniej u Kolegi @Mikolaj211.
- Mikolaj211
Tylko wszystko ma swoje złe i dobra strony.... Czy plus zawsze przysyła sms, gdy obcina transfer?? Przedwczoraj zaczął mi fatalnie chodzić internet - około 26kb/s przy teście. Nie dostałem żadnego smsa, ale wg mnie był to limit. Zakupiłem pakiet 128mb i chodzi tak samo dobrze jak wcześniej. Tylko jeżeli nie był to limit (bo w końcu ani nie ostrzegli, że zostało poniżej 50mb, ani nie powiedzieli o limicie), tylko jakieś chwilowe przeciążenie sieci, to czy jeżeli teraz zamówiłem iplus extra, a transfer przytną mi za np. tydzień, to ten pakiet będzie ważny?
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Nigdy nie ostrzegają. A odnośnie pakietów to są rozliczane pod względem ilości danych. Nie wiem tylko jak to się ma w stosunku do okresu rozliczeniowego czy przeniosą okres ważności na następny. Trzeba ewentualnie sprawdzić, i będzie okazja do podzielenia się doświadczeniami...Mikolaj211 pisze:[...] ani nie ostrzegli, że zostało poniżej 50mb, ani nie powiedzieli o limicie)[...]

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ja dostaje dwa smsy zawsze: że zostało mniej niż 50 MB z limitu a potem, że prędkość została zmniejszonamar_kow pisze:Nigdy nie ostrzegają.

- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
No proszę... - jest odpowiedź.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
No to zainstaluj sobie Netmeter i kontroluj na bieżąco - nie będzie żadnych niedomówień.
- Mikolaj211
Kontroluję, ale nie jest to u mnie takie łatwe... Najpierw wziąłem modem do jednego laptopa, potem do drugiego, a ile na nich ściągałem to nie wiem. A przecież nie będę komuś programu instalował... A do tego zrobiłem formatkę i lipa.
Edit:
To jednak nie był limit... Pomylił mi sie numer i wysłałem zamówienie na pakiet 128mb na numer 2626 (to jest do programu 5 plus), a nie 2601. Zorientowałem się dopiero, jak przed chwilą się rozłączyłem i dostałem sms, że nieprawidłowa treść polecenia...
Edit 2:
Te wyniki, to nie wiem czy nie jakiś błąd... możliwe żebym tyle osiągnął?? Są to wyniki do różnych serwerów - każdy w innej części świata. Ale taki wysoki upload - czy netbox w ogóle tyle obsługuje??

Edit:
To jednak nie był limit... Pomylił mi sie numer i wysłałem zamówienie na pakiet 128mb na numer 2626 (to jest do programu 5 plus), a nie 2601. Zorientowałem się dopiero, jak przed chwilą się rozłączyłem i dostałem sms, że nieprawidłowa treść polecenia...
Edit 2:
Te wyniki, to nie wiem czy nie jakiś błąd... możliwe żebym tyle osiągnął?? Są to wyniki do różnych serwerów - każdy w innej części świata. Ale taki wysoki upload - czy netbox w ogóle tyle obsługuje??