Zmiana Huawei B525s-23a na ZTE MF286 - będzie lepiej?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zmiana Huawei B525s-23a na ZTE MF286 - będzie lepiej?
Dzień dobry.
Aktualnie mam router Huawei B525s-23a, bez anten zewnętrznych (T-Mobile). Moja lokalizacja to praktycznie las, więc i zasięg nie jest rewelacyjny, ale jestem cały czas w LTE. W domu mam też internet z Polsatu (Plus), który jest, bo jest telewizja. Nie używam go, bo w godzinach późno popołudniowych i wieczornych prędkość strasznie ssie... Wracając do tematu. Na B525s-23a mam zazwyczaj jedną kreskę zasięgu w LTE (w HSDPA wszystkie, ale prędkość netu jest wówczas niższa, więc zostawiam w LTE). Zastanawiam się nad zmianą routera na ZTE MF286 licząc, że będzie on zbierał sygnał lepiej niż wspomniany wcześniej Huawei, a co za tym idzie, prędkości będą nieco wyższe.
Bardzo proszę o doradzenie, czy jest sens zmieniać router? Czy sygnał sieci będzie lepszy, a zarazem prędkości internetu nieco wyższe? Średnio w godzinach porannych i nocnych prędkość waha się w granicach 30-35Mb/s dowload, 3-4Mb/s upload, ale w godzinach popołudniowych i wieczornych, przy wyższym oblężeniu nadajnika (ok. 1,5km ode mnie) prędkości wynoszą ok. 15-18Mb/s download, 1-2Mb/s upload (generalnie inne sieci w mojej lokalizacji nie są lepsze, więc nie powinienem narzekać, ale...).
Doradźcie, proszę. Myślałem też o antenach, które mógłbym dołączyć do routera, by zwiększyć zasięg operatora, ale nie mogę sobie pozwolić na zamontowanie zewnętrznie. Mogę dołączyć tylko pod sam router. Może coś zaproponujecie sensownego?
Pozdrawiam i dziękuję.
Aktualnie mam router Huawei B525s-23a, bez anten zewnętrznych (T-Mobile). Moja lokalizacja to praktycznie las, więc i zasięg nie jest rewelacyjny, ale jestem cały czas w LTE. W domu mam też internet z Polsatu (Plus), który jest, bo jest telewizja. Nie używam go, bo w godzinach późno popołudniowych i wieczornych prędkość strasznie ssie... Wracając do tematu. Na B525s-23a mam zazwyczaj jedną kreskę zasięgu w LTE (w HSDPA wszystkie, ale prędkość netu jest wówczas niższa, więc zostawiam w LTE). Zastanawiam się nad zmianą routera na ZTE MF286 licząc, że będzie on zbierał sygnał lepiej niż wspomniany wcześniej Huawei, a co za tym idzie, prędkości będą nieco wyższe.
Bardzo proszę o doradzenie, czy jest sens zmieniać router? Czy sygnał sieci będzie lepszy, a zarazem prędkości internetu nieco wyższe? Średnio w godzinach porannych i nocnych prędkość waha się w granicach 30-35Mb/s dowload, 3-4Mb/s upload, ale w godzinach popołudniowych i wieczornych, przy wyższym oblężeniu nadajnika (ok. 1,5km ode mnie) prędkości wynoszą ok. 15-18Mb/s download, 1-2Mb/s upload (generalnie inne sieci w mojej lokalizacji nie są lepsze, więc nie powinienem narzekać, ale...).
Doradźcie, proszę. Myślałem też o antenach, które mógłbym dołączyć do routera, by zwiększyć zasięg operatora, ale nie mogę sobie pozwolić na zamontowanie zewnętrznie. Mogę dołączyć tylko pod sam router. Może coś zaproponujecie sensownego?
Pozdrawiam i dziękuję.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Zmiana Huawei B525s-23a na ZTE MF286 - będzie lepiej?
Dołóż anteny zewnętrzne na odpowiednie pasmo a nie wymieniaj router.
Nie pomagam na PW!
-
Jakie anteny? Jakiś konkret? Model?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie znając parametrów, więc zapobiegawczo ATK 502, 504. Mamy caluśki dział o antenat i jest tam wiele omówione. Wystarczy poczytać.
-
Anteny zewnętrzne nie wchodzą w grę, tylko bezpośrednio dokręcane do routera.bballfreaker pisze:Myślałem też o antenach, które mógłbym dołączyć do routera, by zwiększyć zasięg operatora, ale nie mogę sobie pozwolić na zamontowanie zewnętrznie. Mogę dołączyć tylko pod sam router. Może coś zaproponujecie sensownego?
- wojteks
- *** Administrator ***
No to zapomnij że będzie lepiej. Jeżeli myślisz o patyczkach dokręcanych do routera to one nic nie dają.bballfreaker pisze:Anteny zewnętrzne nie wchodzą w grę, tylko bezpośrednio dokręcane do routera.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
To sobie dokręć jakieś patyki jak koniecznie się upierasz i masz kilkadziesiąt złotych na zmarnowanie, pełno takiego szajsu na Allegro. Mieszkasz w lesie, nie raczysz nawet podać gdzie. Nie pokazałeś żadnych parametrów sygnału, pasma LTE, CID BTS-a i chcesz korzystać z internetu w domu bez anten zewnętrznych. Twój wybór, idzie wiosna na drzewach pojawią się liście więc życzę powodzenia. W takich lokalizacjach skuteczne anteny zewnętrzne to podstawa. Nie ma czegoś takiego jak antena wewnętrzna, to marketingowy bełkot handlarzy. Tłumienie ścian wynosi około 10dB w zależności od pasma u ciebie dochodzi jeszcze lokalizacja w trudnym terenie i mimo odległości 1,5km sygnał jest slaby, świadczy o tym niski UL.
-
Myślę, że Huawei B525 jest lepszy niż ZTE MF286, mimo że MF286 ma wymienną baterię.