Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam
Kilka dni temu wyprowadziłem się na wieś i doznałem szoku ... w domu nie mam zasięgu nie mówiąc o LTE...jak żyć
Na zewnątrz przed budynkiem czasem pojawia się jedna kreska LTE.
Więc zacząłem szukać co zrobić. W aplikacji Network Cell Info pokazuje mi że łączę się z dwoma nadajnikami LTE. Jeden w odległości 5,7km, drugi w odległości 3,6km. Sam dom jest w lesie i po drodze do nadajników mam jeszcze jakieś 700-900m lasu. Potem już raczej pola i domy z pojedynczymi drzewami.
Chcę zainstalować modem LTE z anteną zewnętrzną na dachu. Czy możecie mi coś polecieć ? Coś co będzie rozsądnym wyborem?
Myślałem o:
1. modem ZTE MF286
2. antena ATP-16 MIMO
kornelu0 pisze:Witam
Kilka dni temu wyprowadziłem się na wieś i doznałem szoku ... w domu nie mam zasięgu nie mówiąc o LTE...jak żyć
Na zewnątrz przed budynkiem czasem pojawia się jedna kreska LTE.
Więc zacząłem szukać co zrobić. W aplikacji Network Cell Info pokazuje mi że łączę się z dwoma nadajnikami LTE. Jeden w odległości 5,7km, drugi w odległości 3,6km. Sam dom jest w lesie i po drodze do nadajników mam jeszcze jakieś 700-900m lasu. Potem już raczej pola i domy z pojedynczymi drzewami.
Chcę zainstalować modem LTE z anteną zewnętrzną na dachu. Czy możecie mi coś polecieć ? Coś co będzie rozsądnym wyborem?
Myślałem o:
1. modem ZTE MF286
2. antena ATP-16 MIMO
Na zewnątrz domu mam zasięg w trzech różnych technologiach: Edge, hspa+, LTE (raz miałem LTE+).
Nie zaobserwowoale.wyraźnych zależności od czynników zewnętrznych. Może czasem od pogody i trochę od położenia telefonu ale działka jest mała i ja poruszam się w promieniu 12m.
Załączam screeny z dziś.
Nie udało mi się połączyć dziś z tym LTE+
Na LTE połączenie z BTS-em LTE800 orange, Wiązowna-Kościelna 39. Na nim działa tez LTE1800NetWorks więc i agregacja LTE1800+800. Drugi screen to dużo lepszy sygnał z LTE800( pasmo podstawowe)+LTE1800 z BTS-a Wielgolas Brzeziński 9.
matek451 pisze:Na LTE połączenie z BTS-em LTE800 orange, Wiązowna-Kościelna 39. Na nim działa tez LTE1800NetWorks więc i agregacja LTE1800+800. Drugi screen to dużo lepszy sygnał z LTE800( pasmo podstawowe)+LTE1800 z BTS-a Wielgolas Brzeziński 9.
Czyli co? Kupować modem LTE, antenę kierunkową na 800 i 1800 i na dach z tym wszystkim kombinować ? A może kupić od razu antenę też na wyższe częstotliwości bo jak coś powieszą nowego na tych masztach to będę już miał możliwość korzystania ?
Super. Dziękuję za radę
Natomiast pojawił mi się jeszcze jeden problem. W mojej instalacji na dach mam tyko jeden kabel do anteny można to jakoś obejść czy czeka mnie ciągnięcie drugiego?
Super. Dziękuję za radę
Natomiast pojawił mi się jeszcze jeden problem. W mojej instalacji na dach mam tyko jeden kabel do anteny można to jakoś obejść czy czeka mnie ciągnięcie drugiego?
ATK 504 to sprawdzona antena szerokopasmowa przez niektórych użytkownikow forum. ATP16 to niewiadoma.Jesli zdecydujesz sie na atp-16 to podziel sie wynikami.
st128 pisze:ATK 504 to sprawdzona antena szerokopasmowa przez niektórych użytkownikow forum. ATP16 to niewiadoma.Jesli zdecydujesz sie na atp-16 to podziel sie wynikami.
jestem laikiem trochę więc nie zdecyduje się na niewidomą więc biorę ATK504.
A co sądzicie o tym modemie ZTE MF286? Jakieś ciekawe alternatywy są?
No i kupiłem...dziękuję wszystim serdecznie za rady i pomoc
Mam ZTE MF286 i dwie anteny Telkob ATK504.
Zainstalowałem wszystko przy wykorzystaniu kabla Tri_lan 240 na maszcie co wystaje nad dach jakieś 3 metry i ..... i kicha. Będąc na dachu z modemem niżej niż maszt mam sygnał LTE 105dBm. Natomiast po podłączeniu anten sygnał znika całkiem i czasami łapie na jakieś 110-115dBm ale tylko na pojedyncze minuty.
Jak podejść do diagnostyki co jest nie tak? Proszę o Pomoc i liczę na wasze doświadczenie i wiedzę
Kupiłeś antenę szerokopasmowa więc podstawa to wymusić na MF286 konkretne pasmo :TE lub agregację dwóch pasm LTE. Antena ustawiona na Wielgolas? Na nim działają 3 pasma LTE2600, :TE1800 i LTE800 oraz agregacja tych pasm. Jeśli na MF286 ustawienie na auto to łączy cię bez anteny np. na 800MHz a z anteną na LTE2600, stąd "pogorszenie sygnału". Ten MF286 powinien działać z http://www.mediafire.com/file/g9v33io7z ... .6.214.zip ZTE to nie moja bajka ale aplikacja pokazuje parametry sygnału i CID BTS-a.
matek451 pisze:Kupiłeś antenę szerokopasmowa więc podstawa to wymusić na MF286 konkretne pasmo :TE lub agregację dwóch pasm LTE. Antena ustawiona na Wielgolas? Na nim działają 3 pasma LTE2600, :TE1800 i LTE800 oraz agregacja tych pasm. Jeśli na MF286 ustawienie na auto to łączy cię bez anteny np. na 800MHz a z anteną na LTE2600, stąd "pogorszenie sygnału". Ten MF286 powinien działać z http://www.mediafire.com/file/g9v33io7z ... .6.214.zip ZTE to nie moja bajka ale aplikacja pokazuje parametry sygnału i CID BTS-a.
Hej Dzieki za odpowiedź.
Jak anteny kieruje na Wielgolas to nic nie dolatuje Anteny kieruje na Wiązowna kościelna 39.
Przy wymuszeniu LTE800 było to samo ... ale jeszcze potestuje z tym programem. Dziwne jest to, że wystarczy iż przesunę anteny o 3mm i już jest zero zasięgu. przecież antena powinna łapać odrobinę szerzej a nie tylko na "centymetry" odchylenia.
"Jeśli na MF286 ustawienie na auto to łączy cię bez anteny np. na 800MHz a z anteną na LTE2600, stąd "pogorszenie sygnału"."Chyba tak nie jest bo jak mnie łączy przez anteny to router pokazuje mi "nr stacji: 71776779" a to jest E-CID dla LTE800. Chyba że on pokazuje E-CID niższej częstotliwości.
Nic nie zrobisz. Powinno być w opisie anteny (konstrukcja anteny). Ten router musi mieć anteny zwarte dla prądu stałego bo inaczej nie będą działać złącza anten zewnętrznych.
ja.michal pisze:Nic nie zrobisz. Powinno być w opisie anteny (konstrukcja anteny). Ten router musi mieć anteny zwarte dla prądu stałego bo inaczej nie będą działać złącza anten zewnętrznych.
Jeśli podłączam anteny to sytuacja z poziomem sygnału się zmienia. Czy to świadczy o tym, że router je wykrywa i zaczyna z nich korzystać? Dobrze myślę?
Dzięki uprzejmości firmy Telkob zrobiłem wczoraj testy z wykorzystaniem routera Huawei B315. Poniżej wyniki w porównaniu z moim ZTE MF286.
Co ciekawe to przy podłączeniu ZTE do anten zasięg jest dla LTE 800 ale internet nie działa wcale ... nawet ping
Będę jeszcze wchodził z ZTE na dach i zrobię testy z innymi kablami które wypożyczono mi dzięki uprzejmości Tekobu
Może trochę informacji o ZTE 286 ver skandynawska
Jeśli chodzi o podłączenie anten zewnętrznych to trochę odmienna idea niż np. w routerach Huawei
Lewe gniazdo przeznaczone jest dla anten na 2600 MHz, prawe na wszystkie inne częstotliwości
Czy to coś zmienia w Twojej sytuacji . Raczej nie bo masz dwie anteny szerokopasmowe ATK504,
ale może ta informacja przyda się innym użytkownikom ZTE 286