Antena do 4G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do 4G
Witam. Ostatnio frustrują mnie prędkości rzędu >100kbps na -110 -- -100dBm (prawdopodobnie zasięg tylko na zewnątrz), zaś na działce zwykle -93 do -89 dBm . Nie mam żadnego pojęcia o antenach (dla mnie to bynajmniej czarna magia, wiem jedynie że sygnał w dBm jest + wiem gdzie są nadajniki). Zasięg mierzę Network Cell Info Lite (RSSNR stałe -20 dB niezależnie od tego gdzie jestem). W pobliżu jest jedyny nadajnik z Play oddalony około 5-6 km +- las (Rogoźno, Fabryczna lub Kościuszki , prawdopodobnie wzmacniacze na Kościuszki (główna ulica), bo wkoło komina na tej ulicy są białe skrzynki + zasięg max pod kominem, a Fabryczna to nie wiem... bynajmniej BTSearch pokazuje go jako nadajnik). Adres Budziszewko 18 (na zdjęciu satelitarnym drzewa obok domu nie ma, zostało wycięte...)
Prosiłbym o jakiś model anteny (link do sklepu także by się przydał) plus modem (mam router z TP-Linka MR-3220, może się na coś przyda).
Co do montażu nie mam możliwości wejścia na dach/zamocowania go po prawej stronie domu : po prawej stronie mieszka sąsiad, a ja mam tylko lewą część domu (w sumie lepiej, bo moja część jest skierowana na nadajnik), co najwyżej antena na rurze, bo mierząc sygnał koło parapetu jest tak około -100 dBm (z zamkniętym oknem).
Prosiłbym o jakiś model anteny (link do sklepu także by się przydał) plus modem (mam router z TP-Linka MR-3220, może się na coś przyda).
Co do montażu nie mam możliwości wejścia na dach/zamocowania go po prawej stronie domu : po prawej stronie mieszka sąsiad, a ja mam tylko lewą część domu (w sumie lepiej, bo moja część jest skierowana na nadajnik), co najwyżej antena na rurze, bo mierząc sygnał koło parapetu jest tak około -100 dBm (z zamkniętym oknem).
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena do 4G
Modem i MR3220 to porażka, zapomnij o tym pomysle, na dzis to Huawei B528/B529 to w zasadzie minimum co warto kupić. Musisz także doczytać jak wymusić konkretne pasma i dopiero na tej podstawie wybierać antenę zewnętrzną, nie ma anten na 4G są na konkretne pasmo (częstotliwość) lub szerokopasmowe (na kilka częstotliwości).
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Witam,
czy jest sens w ogole podlaczac antene kierunkowa (np. ATK10) do modemu B525, jezeli do nadajnika BTS jest ok. 600 m a w linii prostej prawie nie ma zadnych przeszkod (najwyzej kilka galezi)?
Czy bardziej moze ona zaszkodzic niz polepszyc np. ping (obecnie wynosi ok. 35ms) albo download/jakosc polaczenia przez np. obecnosc drugiego nadajnika oddalonego o 2 km?
czy jest sens w ogole podlaczac antene kierunkowa (np. ATK10) do modemu B525, jezeli do nadajnika BTS jest ok. 600 m a w linii prostej prawie nie ma zadnych przeszkod (najwyzej kilka galezi)?
Czy bardziej moze ona zaszkodzic niz polepszyc np. ping (obecnie wynosi ok. 35ms) albo download/jakosc polaczenia przez np. obecnosc drugiego nadajnika oddalonego o 2 km?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Można przesterować sygnał. Możesz również sygnał skakać między bliższą i dalszą stacją bazową w jednej linii. Sprawdź parametry połączania, szczególnie RSRQ i SINR.
-
- Stały użytkownik forum
Jeszcze wlasnie tych anten nie kupowalem, zastanawialem sie tylko czy by cos pomogly lub pogorszyly.
Obecnie RSRQ waha sie od -5 do -12 (srednia -7,2) a SINR srednia 14,6.
Obecnie RSRQ waha sie od -5 do -12 (srednia -7,2) a SINR srednia 14,6.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To w sumie masz dobre parametry. Nie wiem czy w tym wypadku kupowanie anteny ma jakiekolwiek sens.
-
- Stały użytkownik forum
Tez sie wlasnie zastanawiam, jedyne do czego mi potrzebny dobry ping, to czasami do gier, np. w World of Tanks, ale przewaznie jest wystarczajacy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie wiem czy jakoś specjalnie ping ci się poprawi. Podłącz komputer kablem do routera. To nieco poprawi ping.