Tani router z funkcją ograniczania prędkości internetu w różnych urządzeniach
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Tani router z funkcją ograniczania prędkości internetu w różnych urządzeniach
Witam! Szukam taniego routera (najlepiej do 100 zł) z funkcją ograniczania prędkości internetu w różnych urządzeniach. Mam problem z tym, że filmy mi się zacinają, gdy z internetu korzystają inny domownicy. Zdarza się to nawet, gdy robią coś co nie powinno go dużo zużywać. Jestem pewien, że nie włączają im się żadne aktualizacje. To też nie jest wina mojego internetu, bo wszystko działa świetnie gdy używam go tylko sam. Mój obecny router ma funkcję QoS, ale ona nie działa. Zależy mi też, żeby to był zakup na co najmniej 3 lata, a także żeby by zasięg w pokoju około 10m od routera.
-
Re: Tani router z funkcją ograniczania prędkości internetu w różnych urządzeniach
P.S. Zapomniałem podać, że prędkość mojego internetu to 1Mb/s
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Tani router z funkcją ograniczania prędkości internetu w różnych urządzeniach
Przy 1Mbps to zapomnij o oglądaniu filmów online w wyższych rozdzielczościach. Tak samo o zakupie na 3 lata, kupujesz na dziś i takie łącze obsłuży nawet tani używany Linksys WRT54 z tomato na pokładzie.
Nie pomagam na PW!
-
Ok, zapomniałem o zakupie na dłuższy czas.Tak samo o zakupie na 3 lata, kupujesz na dziś
Czyli nie obejrzę nawet w 720p?Przy 1Mbps to zapomnij o oglądaniu filmów online w wyższych rozdzielczościach.
A jaki polecisz router? Najważniejsze dla mnie jest to, żeby działało w nim ograniczanie prędkości w innych urządzeniach. Ten linksys to za drogi.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
MF286 można tworzyć reguły dla grup lub pojedynczych numerów IP na ograniczenie prędkości na wysyłaniu lub odbieraniu - nazywa się to kontrola przepływności
- wojteks
- *** Administrator ***
40-50zł to za drogi? WRT54GLlysy1234lysy1234 pisze: Ten linksys to za drogi.
Nie pomagam na PW!
-
https://www.google.pl/search?q=linksys+ ... 80&bih=943wojteks pisze:40-50zł to za drogi? WRT54GLlysy1234lysy1234 pisze: Ten linksys to za drogi.
169 zł
- wojteks
- *** Administrator ***
Używany za 50 wystarczy, nowy to sobie kup jakiś inny wypasiony.
Nie pomagam na PW!
-
Ok, zastanowię się nad nim.wojteks pisze:Używany za 50 wystarczy, nowy to sobie kup jakiś inny wypasiony.
A co myślisz o tym? Znajomy ma taki i go chwali, zasięg ma w całym domu. Przeczytałem też, że ma QoS, więc coś, co mnie interesuje.
https://www.morele.net/router-tp-link-t ... pl-292742/
-
- Guru bezprzewodowy
Co to za dostawca neta, który daje tylko 1Mb/s w 2018 roku ?
Ten tp-link wcale dobrego QoS nie ma, sam zobacz jak to wygląda https://www.tp-link.com/resources/simul ... /index.htm
Linksys WRT54GL to już stareński router, ale można go mieć za grosze, a z tomato na pokładzie możesz dobrze podzielić łącze.
Ale z 1Mb/s to nie bardzo jest co dzielić...
Ten tp-link wcale dobrego QoS nie ma, sam zobacz jak to wygląda https://www.tp-link.com/resources/simul ... /index.htm
Linksys WRT54GL to już stareński router, ale można go mieć za grosze, a z tomato na pokładzie możesz dobrze podzielić łącze.
Ale z 1Mb/s to nie bardzo jest co dzielić...
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, QoS to nie podział łącza o jakim myślisz.lysy1234lysy1234 pisze:że ma QoS, więc coś, co mnie interesuje.
Nie pomagam na PW!
-
PCQ w mikrotiku podzieli ci dynamicznie łącze zależnie ile ci dostarczy w danym momencie operator. PCQ zadziała sprawiedliwie nawet bez ustawienia prędkości łącza na porcie WAN.
-
Ok, kupię tego linksysa. Temat do zamkknięcia.