3 DataModem HSDPA sie resetuje co 15 minut :( Pomocy

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zenia
Początkujący użytkownik forum

3 DataModem HSDPA sie resetuje co 15 minut :( Pomocy

Post autor: zenia »

Przebywam obecnie w Irlandii mam internet bezprzewodowy z sieci 3. Transferu powinnam mieć 3,5 gb w rezultacie przy sciaganiu mam max 60kb ale to juz szczegól moge mieć mały zasieg. Ale wiekszym problemme jest to że modem sie restartuje jkaby(tzn zmienia sie siec z HSDPA na 3G chwilowo) i wtedy net przestaje działac.. za 3 minuty jest wszystko spowrotem ok.. ale przez ten czas te wiadomosci co wysle na gg albo dostane w ogóle nie dochodzą. Słyszałam że jest ponoc jakis program żeby ten restart wyłaczyc?? Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zenia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: 3 DataModem HSDPA sie resetuje co 15 minut :( Pomocy

Post autor: sardo nunspa »

Po pierwsze UMTS i HSDPA to technologie przesyłania danych drogą komórkową określane jako 3G. Transfer 60kb/s max świadczy o tym, że działa jedynie GPRS ( podobno w Irlandii nie ma EDGE, ale nie jestem pewny) Jest najprawdopodobniej tak: Modem łapie jakiś sygnał 3G ale za słaby by nawiązać stałe połączenie, następnie przeskakuje z powrotem na GPRS i stąd te przerwy.
Rozwiązania są dwa albo w modemie wymusić GPRS i tylko z niego korzystać, ale lepiej kupić antenę i cieszyć się szybkością HSDPA.
Latka lecą...
zenia

jakiego typu antene? i gdzie ją podpiąć? no fakt jest tak ze na hdspa działa jak przeskakuje na 3G to przestaje :/
Awatar użytkownika
regedit
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: regedit »

najpierw podaj konkretny model modemu jaki posiadasz bo "3 Data Modem Card" nie wiele mówi ;) Znając model można dobrać antenkę.
ZTE MF60 HSPA+ @ T-Mobile
Linksys WAG200G & Neostrada 10Mb/s
zenia

Producent: HUAWEI
Model: E220 HDSPA USB MODEM
Awatar użytkownika
regedit

No to właśnie w konwencjonalny sposób niestety nie można dołączyć antenki. Ten model nie ma wejścia na antenę jako jedyny albo jeden z niewielu dostępnych obecnie na rynku.

Czy twój komputer to stacjonarny czy może laptop?

Możesz spróbować dokupić dłuższy kabel i trzymać modem blisko okna albo najlepiej na parapecie nie mniej jednak może w praktyce okazać się to kłopotliwe. Zdaje sobie z tego sprawę.
zenia

dzieki za pomoc, kabel mozna dokupic to zaden problem a nawet najlepsze rozwiazanie bo niestety mieszkamy w kamienicy starej jak swiat a sciany ma grobe na pol metra wiec sygnal sie wyglusza (prawda??), komp to laptop.

Istnieje nie konwencjonalny soposb podpiecia antenki lub moze poradzicie jaki modem kupic wzamian zeby mimo wszystko wzmocnic zewnetrznie ten sygnal przez antene.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

zenia pisze:Istnieje nie konwencjonalny soposb podpiecia antenki
Jest i nie wiem czemu nikt nie napisał. Konektor uniwersalny przyklejany. Najgorsze to znalezienie tym modemie miejsca gdzie jest antena i go tam do kleić.

A wygląda to tak: http://www.allegro.pl/item276078891_uni ... ejony.html
Awatar użytkownika
regedit

Jak do laptopa to najlepiej jakaś karta. Będzie wygodniej i może obejdzie się bez dodatkowej antenki. Ważne abyś przed zakupem dowiedziała się jakie masz gniazdo w laptopie. Jeśli nie wiesz, to podaj model swojego notebooka to sprawdzimy.

Są dwa wejścia:

PCMCIA - stare klasyczne, typowe dla starszych notebooków.
Express Card - nowe wąskie karty, typowe dla nowszych notebooków

Niektóre laptopy maja w obudowie wejścia na obie karty.

Problem polega na tym, że jeśli kupisz Express Card a masz gniazdo PCMCIA to pół biedy bo często dodają przejściówkę a jak nie to można ją w miarę tanio dokupić. Gorzej jest gdy kupisz PCMCIA a masz gniazdo Express Card. Wtedy jest wielka kicha bo przejściówek prawie na to nie ma - kosztują tyle co drugi nowy modem i są diabelnie nie poręczne (ogromny kloc na kablu). Możesz poszukać na forum opinii o konkretnych modelach.

// Możesz też spróbować obkleić swój modem tym wynalazkiem co podał Jaco. Koszt żaden a czemu nie sprawdzić i tej metody.
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Kupno nowego modemu wiąże się z pewnym ryzykiem, otóż modem może nie zaskoczyć na Twoim laptopie. Często na forum ktoś pisze, że modem nie działa, a w innych laptopach działa. Taki konflikt sprzętowy czasem się zdarza i nic nie można poradzić (albo niewiele)

Nikt nie napisał o antenie. Przestrzegam Cię przed kupnem anteny multizakresowej (na 3 zakresy 900, 1800, 2100MHz) Jeżeli chcesz mieć UMTS/HSDPA musisz kupić antenę na 2100MHz wtedy automatycznie blokujesz GPRS, który jest na 900MHZ (przynajmniej w Polsce) najlepiej kupić antenę kierunkową albo panelową z Bestpartnera (1900-2100MHz)
Latka lecą...
zenia

mam Toshibe satellite A200-1AX laptop nowy w sumie więc chyba nowe wejście bedzie miał. Porazpierwszy mam bezprzewodowy internet i nie znam sie na tym jeszcze. dziekuje za wszelką pomoc
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Masz w tym laptopie Expresscard.
regedit pisze:Jak do laptopa to najlepiej jakaś karta. Będzie wygodniej i może obejdzie się bez dodatkowej antenki. Ważne abyś przed zakupem dowiedziała się jakie masz gniazdo w laptopie.
Ale koleżanka ma już modem, wiec część tej dyskusji jest trochę nie na temat
Awatar użytkownika
regedit

Sundance_kid pisze:Ale koleżanka ma już modem
to że ma nie znaczy, że nie może go zmienić / sprzedać / kupić inny itp.
Awatar użytkownika
Jaco

Czy czytacie ten wątek:
regedit pisze:to że ma nie znaczy, że nie może go zmienić / sprzedać / kupić inny itp.
Tu chodzi o
zenia pisze:soposb podpiecia antenki
Więc napisałem : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=57367#57367
zenia

chodziło o sposób podpięcia antenki.. ale do tego modelu okazało sie że nie da sie podpiąc antenki więc trzeba rozważyc inne możliwości

[ Dodano: 2007-12-08, 13:18 ]
najsmieszniejsze jest to.. ze ten beznadziejny modem kosztował 150 euro... a nie jest wart chyba nawet 10zł, jeśli kupie inny i przełoże karte sim to czy będzie działać? Czy jest taka mozliwośc zeby moja sieć blokowała używanie modemów innych firm?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

zenia pisze:eśli kupie inny i przełoże karte sim to czy będzie działać?
Jeśli bedzie bez simlocka lub z lockiem na ta siec której masz kartę to tak. Ewentualnie mozesz jako modemu użyć telefonu.
Awatar użytkownika
Jaco

zenia pisze:najsmieszniejsze jest to.. ze ten beznadziejny modem
Zbyt szybko się poddajesz :szok:
zenia

wcale sie nie poddaje ;) Zastanawiam siie co z tym zrobic mysle o tym przyklejanym wzmaczniaczu jesli to nie pomoze to bede kombinowala ale z tego co wiem to tak sie robi wszystkim i zastanawiam sie czy te resety to nie wina sieci
P.S.
siec obsluguje tylko hsdpa wiec nie mozna nic w tej kwesti zmienic
zenia

Witam ponownie :cwaniak: ,dziś vista wywaliłą mi informacje, że ma problem ze sterownikami i powinnam ściągnać je ze strony producenta, pobrałam je choć rawde móiąć były 4 rożne i zadnych opisó okazało się, że to instalka do flaszowania modemu i zanichałam jej chcąc uzyskać wiecej informacji na ten temat <np czy po zmianie softu moj modem bedzie dalej widzial moja siec i t d> tak szperałąm i znalazłąm dziwna informacje :szok:
mianowicie wina za błedy w połaczeniu nie musi być słaby zasięg a wadliwy softwear :zly:
przeczytałam o tym tutaj:

z innego forum dyskusja

rozwiazanie nie jest dla mnie jasne wiec poszukałam jeszcze,znalazłam to:

z forum w UK

roznica w tym ze ja jestem w irlandii a on opisuje tam sieć angielska ale chyba to to samo, sama nie wiem.

Wychodzi na to, że problemem jest vista która posiadam i u mnie też wykrywa to jako urządzenie pamieci masowej czyli jako dysk zewnetrzny u mnie o symbolu D: i z tego co zrozumiałam tak ma nie być, modem działa w miare poprawnie ale rzeczywiscie przelacza sie pomiedzy siecia 3G a HSDPA co widać w menadżerze połączenia, boje sie troche flashować modem bo nie wiem co pozniej jesli nie wyjdzie. Będe szukać dalej a może wy powiedcie co na ten temat myślicie i w jaki sposób to w końcu zrobić :gwiazdki:
ODPOWIEDZ