Jestem tu nowy - w sumie po 2 latach korzystania z mobilnego internetu zacząłem coś więcej drążyć w kwestii jakości połączenia. Aktualnie korzystałem z Huawei B315s, natomiast w najbliższych dniach mam otrzymać Huawei B525. Z jakości połączenia na starym routerze nie byłem zadowolony - ale działał jako tako, miał 2-3 kresek na wbudowanym "wyświetlaczu" - więc zakładałem że to wszystko na co stać dostawce internetu
Parę dni temu, gdy zacząłem drążyć temat, okazało się, że w sumie to mam całkiem dobrą lokalizację jeśli chodzi o zasięg (około 700-800m od BTSa) a RSRP w okolicach 100-105... (RSRQ -14), więc dość słabo. Mieszkam na parterze domku i na dachu mam zasięg RSRP w okolicach 80dBm (RSRQ -7).
Zastanawiałem się w związku z czym nad wyposażeniem routera w dodatkową antenę, jednak nie chcę/nie mogę na to przeznaczyć ogromnych funduszy.
I tu pojawiają się pytania - jako że antena musiałaby iść na dach, router i antenę będzie dzielić około 12-13m kabla. Ma to sens?
Kolejne pytanie - Czy Antena LTE Yagi 18dBi +RP-SMA / TNC jest coś warta, czy lepiej sobie odpuścić?
Zakładając że nie mam 200-250zł na antenę, jest sens się bawić w antenę zewnętrzną, czy lepiej pozostać na "domowych" i poszukiwania dobrego zasięgu w mieszkaniu?