Cardbus Adapter -> Asus WL-107g -> nie wykrywa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Cardbus Adapter -> Asus WL-107g -> nie wykrywa
Witam
Po włożeniu tej karty do LAPTOPA nie zostaje ona wykryta, a dokładniej otrzymuję taki komunikat -
To urządzenie nie może znaleźć odpowiednich wolnych zasobów, których można użyć. (Kod 12)
Jeśli chcesz używać tego urządzenia, musisz wyłączyć jedno z urządzeń występujących w systemie.
Do tej pory miałem zainstalowany adapter wifi liveboxa. Po odinstalowaniu również występuje taki sam problem....
Po włożeniu tej karty do LAPTOPA nie zostaje ona wykryta, a dokładniej otrzymuję taki komunikat -
To urządzenie nie może znaleźć odpowiednich wolnych zasobów, których można użyć. (Kod 12)
Jeśli chcesz używać tego urządzenia, musisz wyłączyć jedno z urządzeń występujących w systemie.
Do tej pory miałem zainstalowany adapter wifi liveboxa. Po odinstalowaniu również występuje taki sam problem....
Ostatnio zmieniony 2007-11-30, 23:27 przez szymbura, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Cardbus Adapter -> Asus WL-107g -> nie wykrywa
Nie wiem o jakie zasoby w tym komunikacie chodzi ale coś mi sie wydaje, że mogą to być przerwania (IRQ). Ile tam masz kart zainstalowanych i jakie?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Sprobuj wrzucic do innego slotu PCI moze. (bo chodzi o adapter do PCta?)
-
Na chwile obecną mam zainstalowany adapter usb Sagem Wifi. Dorzuciłem cardbusa i wyskoczył właśnie taki komunikat. Nie mogę sprawdzić w innym slocie gdyż jest to karta zewnętrzna a slot na nią mam tylko jeden.
Oto ona -
http://www.ceneo.pl/237363
Przepraszam, nie podałem podstawowej informacji --chodzi o laptopa
Oto ona -
http://www.ceneo.pl/237363
Przepraszam, nie podałem podstawowej informacji --chodzi o laptopa
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Heh, wlasnie ja zrozumialem, ze ten adapter to urzadzonko na PCI do kompa dzieki ktoremu mozna wlasnie do blaszaka wsadzic PCMCIAszymbura pisze:Przepraszam, nie podałem podstawowej informacji --chodzi o laptopa

Sprobuj odpalic moze pod Ubuntu Live CD (najlepiej jak karta bedzie w slocie podczas uruchamiania) i zobacz czy tam zadziala - wyeliminuje sie wtedy problem sprzetowo-BIOSowy.
-
Wczoraj poklikałem trochę w menedżerze urządzeń. Próbowałem znaleźć zasób cardbusa, który jest używany przez inne urządzenie, jednak bezskutecznie. W widoku- włączyłem podgląd na ukryte urządzenia i po kolei wyłączałem wszystkie. Nic z tego. Za każdym razem karta nie działała - ikonka z wykrzyknikiem. Ubuntu musiał bym ściągnąć. Nie mam go na hdd.....Jo_gurt pisze:szymbura pisze:Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
Ostatnio zmieniony 2007-12-01, 20:01 przez szymbura, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mam cd linux jednak przyznam się, że nie jestem w stanie stwierdzić czy system wykrywa kartę. Nie doszukalem sie czegos podobnego jak menedżer urządzeń......
PS Soryy za literówki
PS Soryy za literówki
-
A jakiego dokładnie Linuksa użyłeś? Ubuntu tak jak radził Jo_gurt?
Jeżeli tak, to zobacz np. w menu u góry: System -> Preferencje -> Informacje o urządzeniach.
Jeżeli tak, to zobacz np. w menu u góry: System -> Preferencje -> Informacje o urządzeniach.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Dlaczego sugerujecie Ubuntu?BliSki pisze:A jakiego dokładnie Linuksa użyłeś? Ubuntu tak jak radził Jo_gurt?
Nie mogłem uruchomić tej karty więc wymieniłem ją na adapter usb wifi. Teraz nie mam żadnych problemów.
-
Gdyż jest to jeden z bardziej przyjaznych użytkownikowi systemów Linuksowych. Oczywiście jest może tylko moje zdanie ale widzę, że wiele osób go podziela.szymbura pisze:Dlaczego sugerujecie Ubuntu?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Może to być konflikt sprzętowy cardbusa z laptopem. Niektóre urządzenia niestety nie współpracują ze sobą.