otóż od jakiegoś czasu posiadam internet domowy od TMobile - ten popularny pakiet bez limitu danych z deklarowaną prędkością do 60Mbps.
Do tego jest router Huawei B529 - taki czarny kwadratowy box. Wszystko działa względnie dobrze, ale wiem, że może lepiej - w Centrum Warszawy osiągałem prędkości powyżej 40Mbps, na Ursynowie kolega ma praktycznie zawsze powyżej 50Mbps.
Sieć WiFi zrobiona jest na 5GHz na względnie czystym paśmie.
Moja sytuacja wygląda następująco. Moja lokalizacja to czarna kropka. Okna mam na północny wschód, także 'widzialny' jest nadajnik A (do którego odległość wynosi ok 2km. Zmierzone parametry wyglądają następująco
***800MHz, połączenie z nadajnikiem A, czasem jednak łączy się na tym paśmie z nadajnikiem B, jednak prędkość podobna. *** 1800MHz - tutaj również nadajnik A (z moich obserwacji to połączenie jest najlepsze) *** 2600MHz - w tym przypadku nadajnik B, jednak na tym paśmie na ogół łączy się do nadajnika wskazanego strzałką, prędkość połączenia jednak jest podobna. *** 800MHz + 1800MHz - czy ten modem wraz z TMobile wspiera agregowanie pasma? Nie mniej jednak, to połączenie (bądź zasadniczo 1800MHz bo chyba ten nadajnik jest wskazywany przez aplikację Huawei Manager. i teraz moje pytanie o antenę do tego zestawu - Może wspierająca technologie MIMO? Chętniej wewnętrzna, choć w ostateczności będę majstrował przy oknie