Witam, otóż to mój pierwszy post na tym forum... mam problem z internetem (786 kb/s), otóż wszystko jest super: strony chodzą szybko, ściąganie bez problemów, granie przez sieć - super, jest jednak mały problem - otóż zanik sygnału, raz na jakiś czas zanika sygnał i wyrzuca mnie np z servera gry siecioej, przestaje sciagac pliki itd itp, widoczność anteny z nadajnikiem jest (ok 300 m), dlaczego tak się dzieje ? wymieniłem kartę sieciowa ale to nic nie pomogło... Pozdrawiam i proszę o pomoc!
[ Dodano: 2007-12-09, 10:11 ]
tzn poprawka mam 786 kbps
Tzn w tym piewrszym pingi do Onet ida dobrze, potem około 10 - 20 pingów utraconych i wraca wszystko do normy... , pingi do bramy idą , ale gdy przestaje działac intenret pingi juz do bramy nie ida... a w stana pisze 11,0 mb/s ...
Czy jak następuje rozłączenie to karta traci połączenie?
Jeżeli NIE to sieć dostawcy ma problemy/wirusy/zakłocenia/złą konfigurację i nie wiadomo co jeszcze. Czy ta baza jest podłączona kablem (np. siedziba firmy) czy jest do niej dosył radiowy w 2,4 czy w 5 GHz bo problemy mogą pojawiać się na linkach pośrednich.
Raporty z >ping do bramy możesz dostawcy przedstawiać jako dowód że sieć źle działa
sprawdź jeszcze >ping ip_bramy -t -----to będzie z małymi pakietami po 32bajty)
>ping ip_bramy -t -l 500 ----to będzie pakiet wielkości 500B
>ping ip_bramy -t -l 1000 ------pakiet 1000B
i to co polecałem z pakietem 1400
ping zatrzymuje się przez Ctrl-C, możesz zrobić z tego raport tekstowy dopisując na końcu każdego polecenia bez cudzysłowów " >nazwa_pliku.txt"
np. >ping ip_bramy -t -l 500 >nazwapliku.txt
Skoro wymianiałeś karte to wymień antene z lepszym zyskiem dBi bo zapewne używasz Yagi,w WiFi się tak dzieje że zanika sygnał poprzez np za słaba antena,zadużo kabla,na drodze między anteną twoja a isp są niezbyt dobre warunki nawet przy 300m!
Zmień jak możesz te 11Mbps na Auto lub 54Mbps i zobacz co będzie jak zrobisz te 2 czynności
Mój kolega miał identyczny problem i zrobiłem mu tak jak napisałem i pomogło też go rozłączało a miał link50 a sygnał 99% i 100m do nadajnika
pozdro
to nic nie da jak zmienie na 54 Mb/s gdyz stacja ustawiona jest na sdandard B czyli 11 Mb/s a realnego 5,5 mb, pozatym sygnała mam max wić może być przester sygnału i odwrócony efekt... Pomóżcie błagam...
a jak jest u innych userów w Twojej okolicy?? tak samo czy im działa dobrze?
Podejdź do kogoś znajomego z łączem od tej firmy (najlepiej z tej samej bazy) i pingnij wcześniejszymi sposobami, jak u nich jest źle to problem z siecią dostawcy, jak dobrze to problem z Twoją anteną/kartą/komputerem/położeniem względem bazy -- zgłoś dostawcy niech z tym walczy
karta i antena dostawcy... choć karte już wymienialismy, on powiedzial ze u niego wszystko dobrze więc nie wie co robic.. u innych jest dobrze, reintsal systemu czy driverów nic nie pomaga...
skąd wiesz, może inni nie grają online więc utrata połączenia na kilka sekund nie ma znaczenia (utrata pingów)
test pingiem wykazuje że coś jest źle, niech podłączy w miejscu Twojego kompa (do Twojej anteny) swojego laptopa i pokaże Ci pingi (1400 Bajtów przez kilka minut) przed przełączeniem anteny wykonaj pingi z kompa i po teście laptopem podłącz kompa i wykonaj pingi. Jak na Twoim kompie będzie strata a na laptopie nie to problem z kompem/kartą/systemem operacyjnym/sterownikami jak na laptopie też będzie gubiło to problem z siecią dostawcy i tylko on coś może na to poradzić.
po jaką choinke wymieniac antene skoro poziom sygnału ma 100%? chyba że na słabszą;) to moze byc przesterowany sygnał, najlepiej zmniejszyć moc na radiu, jesli sterownik karty na to nie pozwala to obróć troche antene żeby zeszła z linii do nadajnika, bokiem bedzie brać słabszy sygnał i zobacz wtedy efekty
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez morion, łącznie zmieniany 1 raz.