ZTE MF 330 bardzo mały transfer w HSDPA

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Iushiban
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF 330 bardzo mały transfer w HSDPA

Post autor: Iushiban »

Zakupiłem w Orange modem ZTE MF 330 na mniejwięcej wszystkim znanych zbujeckich warunkach. W mojej miejscowości (Dąbrowa Górnicza) jest HSDPA 3 z 5 kresek zasięgu niestety predkosc sciagania zamyka sie wtragicznie niskich 5kB/s zupełnie jak w GPRSie. Modem mam od paru dni czy to możliwe że jeszcze coś nie chalo w Orange i bedą dopiero aktywować HSDPA? Czy może być to wina BTSa ? (cokolwiek to znaczy).
I taki mały żarcik na poprawe humoru: W salonie powiedzieli mi ze jak bym mial problemy z zasiegiem to zebym sobie dokupil antene zewnętrzną, a na tym forum już gdzieś wyczytałem że wtyczka w tym modemie nie jest do anteny tylko do słuchawek :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: ZTE MF 330 bardzo mały transfer w HSDPA

Post autor: Jaco »

Czy już nie było innego modemu do zakupu. Jak zawsze. Najpierw kupujecie a później z problemami tu.

Być może i wina BTSa.
Iushiban pisze:W mojej miejscowości (Dąbrowa Górnicza) jest HSDPA 3 z 5 kresek
To sprawdzone na jakimś innym modemie? Trzeba było wziąć ze sobą lapka i w ten sposób kupić modem aby sprawdzić na miejscu jak to działa.
Iushiban pisze:W salonie powiedzieli mi ze jak bym mial problemy z zasiegiem to zebym sobie dokupil antene zewnętrzną,
Można i wówczas należy użyć konektora doklejanego czyli powiedzieli prawdę na 50 %.

[ Dodano: 2007-12-09, 10:45 ]
Temat przenoszę do działu z antenami i problemem z zasięgiem.
Iushiban
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Iushiban »

Tak jest HSDPA na tym modemie (ZTE MF 330) testowałem na mim laptopie i siostry oba mają procesory intela więc sprzętowo raczej jest ok. Problem jest tylko z transferem który ogranicza sie do 5kB/s
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Weź tego laptopa i podjedź w inne miejsce gdzie jest na pewno HSDPA. Zadzwoń też do Orange, żeby Ci zresetowali usługę, może to coś da.
Wygląda na wadę modemu lub problem z stacją..Mapy stacji 3G znajdziesz w Faq przy mapach zasięgu. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ