Witam wszystkie forumowiczki oraz forumowiczów
Jestem użytkownikiem Internetu LTE z Plusa. Posiadam zestaw ODU-IDU 300, a do tego antenę zewnętrzną Sorensen dual 17dBi MIMO (1800)
Chciałbym jak najkorzystniej ustawić cały ten zestaw wraz z podpiętą anteną zewnętrzną kierunkową Sorensen 17dBi.
Na chwilę obecną po aktywacji w sofcie IDU opcji "antena zewnętrzna włączona" otrzymuje następujące parametry sygnału:
RSRP -114 dBm
RSRQ -15 dB
RSSI -79 dB
SINR 2 dB
Informacja o lokalizacji 436
Pasmo 3 (1800 MHz)
Na tych ustawieniach speedtest.net pokazuje następujące wyniki:

Mieszkam w małej miejscowości w zachodniopomorskim, która położona jest w dole względem nadajników.
Chciałbym uzyskać jak najlepsze parametry sygnału oraz prędkości internetu w swojej lokalizacji.
Wg BTSSearch tak wygląda rozłożenie nadajników wokół mojej lokalizacji:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 51&zoom=12
(miejscowość Barzkowice)
Cały zestaw, tj ODU wraz z podłączoną anteną jest zamontowany na dachy budynku, w którym mieszkam, ale niestety nie umiem tego porządnie zestroić...
Długość przewodu koncentrycznego pomiędzy ODU i modemem w mieszkaniu wynosi 30m, natomiast przewody łączące ODU z Sorensenem mają długość 0,5m.
Szukam kogoś z zachodniopomorskiego, kto byłby w stanie ustawić u mnie ten zestaw na najlepszy odbiór, bo niestety sam sobie nie radzę (oczywiście odpłatnie).
Wg Was na który BTS najlepiej ustawiać u mnie tą antenę kierunkową? Ręce opadają...