Jak pewnie dziesiątki innych użytkowników chciałbym poprosić o poradę w sprawie internetu na działce. Trochę o tym poczytałem, ale nie wszystko jest dla mnie jasne - dlatego będę wdzięczny za wsparcie.
Podstawowe informacje:
Kupujemy działkę tu: GPS 51.839671 21.418094
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=locations&network=&standards=&bands=¢er=51.839671%2C21.418094&zoom=14
I póki co internet ledwo tam ciurka (choć z rozmowami przez komórkę nie ma problemu). Jest to las (głównie sosnowy, choć w sumie mieszany). Na działce jest domek z poddaszem (ale drzewa są znacznie wyższe).
Zależy nam na internecie, który pozwoli popracować (przeprowadzić video-rozmowę, sprawnie wysyłać i ściągać mejle z załącznikami, swobodnie przeglądać internet).
Na ten moment nie mamy z góry określonego operatora (ani modemu/routera, ani anteny). Więc z jednej strony spora dowolność, z drugiej nie wiem czym się kierować.
Wydaje mi się, że najrozsądniejszym dla nas wyjściem byłby internet na kartę prepaidową, bo zimą pewnie będziemy korzystać tam znacznie mniej lub wcale, a latem znacznie więcej. Ale jeśli okazałoby się to rozsądne, to opcja ze stałą umową też wchodzi w grę.
I tu kończy się to co wiem

Więc pozwolę sobie zadać kilka pytań:
1. Po pierwsze nie mam pewności czy patrząc na mapę btsearch kierować się BTSsearch czy UKE? Czy dobrze rozumiem, że BTSsearch to to, co rzeczywiście tam jest, a UKE to dopiero może kiedyś będzie?
2. Czy mogę założyć, że te słupy nadają dookoła czy może niektóre nadają kierunkowo i należy/nie należy ich brać pod uwagę?
3. Czy jak na btsearch.pl jest napisane że GSM, to znaczy, że to raczej tylko GPRS/EDGE? Czy jest sens rozważać UMTS, czy skupić się tylko na LTE?
4. Z mapy wynika, że w okolicy, w podobnej odległości są trzy słupy. Czy dobrze zakładam, że najlepszym - z punktu widzenia szybkości internetu - rozwiązaniem byłoby kierować się na słup Orange / Tmobile znajdujący się około 2.2 km na zachód od działki, który nadaje LTE w częstotliwości 800? (czy to jest tak, że im niższa częstotliwość, tym większy zasięg?, czy nie ma takiej zależności?)
Czy patrząc na mapę polecilibyście może jakieś inne rozwiązanie?
5. Jaki antenę byście polecili w tej sytuacji
Czy taka antena:
http://www.dipol.com.pl/antena_trans-data_lte_kyz_7_5-8-10_A741031.htm
czy może (i czemu) taka:
http://www.dipol.com.pl/antena_trans-data_lte_kpv_7-10_A741021.htm
A może jakaś inna (i dlaczego?)
6. Modemów w sieci widzę multum - czym się kierować, czego unikać?
7. Zakładam (czy słusznie?), że antenę należy przymocować do domku raczej niż do drzewa. Czy im wyżej tym lepiej (las i tak jest ze dwa-trzy razy wyższy niż domek)? Jaka długość kabla do modemu jest ok (czytam, że im krócej tym lepiej - ale od jakiej długości zaczyna być kiepsko?)
Wiem, że zadałem dużo pytań - trochę starałem się wcześniej poczytać, ale nie wszystko pojąłem...
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady i wyjaśnienia (a także linki, które wyjaśniłyby po ludzku podstawowe zasady podejmowania tego typu decyzji).
Dzięki!
Marek