Starty modem: Modem Huawei E3372s
Stary router: TL-MR3420 (do niego wpinalem modem Huawei)
Nowy router/modem: Huawei B525
Obecna antena: Cybertech PANEL LTE CT-15_1.8_Duo MIMO (15dBi/1800MHz)
Mieszkam od nadajnika 2.31 km (najlatwiejsza droga, nadajnik bardzo wysoko w dachu kosciola, bardzo obciazony ), 3.1 km (dosyc nowy nadajnik, ale gdy skieruje antene w te strone to lekko jest przyslonieta szczytem mojego dachu) , 3.7 km (bardzo nisko nadajnik, w dolinie), wszystkie pracuja od 800 MHz do 2100 MHz
Dwie rzeczy, ktore probowalem.
Wlozylem karte tmobile do modemu E3372s i skierowalem antene na wszystkie 3 nadajniki. Predkosci slabe do 7Mb/s.
Wlozylem karte tmobile do mojego telefonu, ktory obsluge LTE+. Predkosc skacze od 5 do 30 Mb/s (wedlug netinfo laczy mnie z nadajnikiem oddalonym 3.1km, bylem na dachu, doslownie, w pokoju na samym dole predkosc maks. 7Mb/s).
Teraz router od tmobile jest na strychu, zaraz pod dachem i jakos teraz po wszystkich walkach postawilem go chyba w dobrym miejscu bo mam wedlug strony routera 4 kreski zasiegu(czasami skacze do 1,a potem dlugo sa 4 kreski). Wczesniej caly czas byla 1 kreska, a predkosci strasznie skakaly od 2Mb/s do 11Mb/s.
Na 4 kreskach zasiegu gdy robie test internet jest rozny od 10Mb/s do 18Mb/s (najlepszy wynik),a srednio 15Mb/s.
Teraz pytanie bo kompletnie na tym sie nie znam, a tez nie chcialbym kupic antene czy inne sprzety bez zapytania Was o zdanie.
Kupic konektor do starej anteny czy kupic antene 1800mhz/2100mhz czy jeszcze jakas inna? Czy moze w moim przypadku antenty nie pomoga?
Staralem sie podac jak najwiecej danych, ale ciezko wiecej powiedziec jak sie na tym nie znam

Jezeli potrzebujecie jakis dodatkowych danych to oczywiscie chetnie je podam, wkoncu to w moim interesie