Chciałem prosić o radę...
Przez ostatnie 2 lata używałem routera TP-Link Archer AC1200.
Niestety, coś się zaczęło z nim dziać (rozłączał się, gubił sieć 5Ghz, sam się resetował) więc po kontakcie z serwisem powiedziano mi, żebym zwrócił towar do sklepu gdyż jest ewidentnie uszkodzony.
Tak też zrobiłem...
W tej chwili jestem bez routera (no dobra, przesadziłem - mam podpięty WR940N) dlatego zastanawiam się nad czymś nowym.
I teraz specyfikacja wymagań:
1. Router znajduje się w moim pokoju, więc jest jakieś 3 metry ode mnie - tu sądzę, że problemu nie będzie.
Prócz tego są jeszcze 2 pokoje do których ten internet musi dotrzeć.
Problem w tym, że mieszkam w bloku z płyty i zasięg oraz sygnał jest bardzo mocno tłumiony (niby normalne, 3 pokojowe mieszkanie a z jednego pokoju do drugiego nie ma w zasadzie zasięgu).
-Czy kupno lepszego routera coś pomoże?
Lepszego znaczy takiego do 400 zł (C7, C8).
2. W drugim pokoju podłączone jest PLC Tp-Link'a żeby ten internet trochę polepszyć (niestety, PLC to też bardzo stary TP-Link z przepustowością bodajże 150).
Czy lepszy router może być "lepszy" niż PLC podłączone w drugim pokoju (dzielą je w zasadzie 3 ściany)?
3. Jeśli router w kwestii zasięgu nic nie zmieni - to czy jest sens płacić za jakiś mocniejszy model czy brać coś "standardowego" pokroju Asus RT-AC1200 lub ten który mi się popsuł - Archer AC1200?
4. Jakie ew. inne modele byście proponowali?
Czytam i czasem pojawia się marka Totolink, o której nic za bardzo nie wiem - prócz tego że mają ciekawe ceny

Co będzie się łączyło z wifi....
U mnie w pokoju(czyli tam gdzie stoi router):
telefon, notebook Xiaomi Air 13,3, Mi box 4k,
W pokoju nr. 2:
laptop, telewizor Panasonic (stara plazma), 2 telefony, ew. odtwarzacz multimedialny
W pokoju nr. 3 (najbiedniejszy bo podłączony jeszcze jakimś g.... nadajnikiem tp-linka)
stacjonarny PC, telefon, telewizor
To tak w skrócie.
Z góry dziękuję za pomoc.