Jaki operator LTE, router i antena zewnętrzna w Maryninie
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki operator LTE, router i antena zewnętrzna w Maryninie
Witam wszystkich serdecznie i zwracam się z prośbą o pomoc.
Przeprowadzam się do domu w m. Marynino powiat Legionowski. Dom ma 100m2 plus garaż 50m2.
Zastanawiam się jakiego operatora wybrać oraz jaki router z modemem i anteną zewnętrzną do internetu LTE domowego. Zależy mi na tym, żeby WiFi miało dobry sygnał w całym domu. Problemem jest też zasięg LTE. W domu na Samsung Galaxy A5 2016 prędkość wysyłania to czasem 1mb czasem nie łapie w ogóle. Prędkość wysyłania różnie ale do 10mb nie dobija. Na zewnątrz jak koleś postawił najzwyczajniejszy prehistoryczny router plusa (jakiś TP-LINK z 2 antenkami) to na karcie plusa upload dochodził do 30 mb co w sumie by mnie zadowalało o ile w domu na Wi-Fi będzie podobnie. Koleś chciał mi instalować antenę na kominie ale nie wiem czy to nie przerost formy nad treścią. Ostatecznie o ile to coś da to wgramolę się tam i puszczę kabel.
Jaki sprzęt polecacie żeby ten internet był przyzwoity (min. 30mb) w całym domu?
Z góry dziękuję za rady.
Pozdrawiam Kamil
Przeprowadzam się do domu w m. Marynino powiat Legionowski. Dom ma 100m2 plus garaż 50m2.
Zastanawiam się jakiego operatora wybrać oraz jaki router z modemem i anteną zewnętrzną do internetu LTE domowego. Zależy mi na tym, żeby WiFi miało dobry sygnał w całym domu. Problemem jest też zasięg LTE. W domu na Samsung Galaxy A5 2016 prędkość wysyłania to czasem 1mb czasem nie łapie w ogóle. Prędkość wysyłania różnie ale do 10mb nie dobija. Na zewnątrz jak koleś postawił najzwyczajniejszy prehistoryczny router plusa (jakiś TP-LINK z 2 antenkami) to na karcie plusa upload dochodził do 30 mb co w sumie by mnie zadowalało o ile w domu na Wi-Fi będzie podobnie. Koleś chciał mi instalować antenę na kominie ale nie wiem czy to nie przerost formy nad treścią. Ostatecznie o ile to coś da to wgramolę się tam i puszczę kabel.
Jaki sprzęt polecacie żeby ten internet był przyzwoity (min. 30mb) w całym domu?
Z góry dziękuję za rady.
Pozdrawiam Kamil
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki operator LTE, router i antena zewnętrzna w Maryninie
Na testy internet domowy T-Mobile bez limitu za 49/65 zł z B525. Zasięg z BTS-a Networks Nasielska, na mim LTE2600 i LTE800 T-Mobile i wspólne z Orange LTE1800NW. Orange na tym BTS-ie ma też swoje LTE2600 i LTE800. Na dziś test tych operatorw na ich kartach i telefonie LTE z aplikacją Network Cell Info, zakładka DANE pokaze eNB, ECI BTS-a i parametry sygnału. Do tego speedtesty, test w domu i na zewnątrz. Taki sam BTS NetWorks na Włoskiej . Plus ma zasięg z BTS-a na 3Maja gdzie ma LTE2600, LTE1800Aero2 i LTE80 Sferii, test podobnie jak wyżej. Do tego BTS we Wierzbicy z LTE1800Aero2, LTE900 Plusa i LTE800 sferii. Na koniec test Play, zasięg z Warszawskiej 32 gdzie ma komplet LTE2600,LTE2100 , LTE1800 i LTE800. We Wierzbicy taki sam bez LTE2600. Po testach dobór operatora, oferty, sprzętu i oczywiście anteny zewnętrznej. Do pokrycia skutecznym zasięgiem WiFi domu router LTE-A i do niego dodatkowe AP podpięte po kablu po LAN do routera. Ogólna zasada, sprzęty stacjonarne łączymy kablem, mobilne po WiFi.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ok router tmobile już zamówiłem. Ma dwa wyjścia na antenę zewnętrzną ale jak rozumiem na razie testować bez anteny? Pozostali operatorzy tylko na smartfonie LTE na razie bez routerów?
-
- Użytkownik forum
Witam,
chcę się osiedlić na tej ulicy tj na Cynamonowej w m. Marynino. Prośba o Wasze doświadczenia z netem. Tzn co się Wam najbardziej sprawdziło z aktualnych ofert operatorów i jakie macie wyniki testów.
Prośba o info zwrotne.
chcę się osiedlić na tej ulicy tj na Cynamonowej w m. Marynino. Prośba o Wasze doświadczenia z netem. Tzn co się Wam najbardziej sprawdziło z aktualnych ofert operatorów i jakie macie wyniki testów.
Prośba o info zwrotne.
- wojteks
- *** Administrator ***
Każdy ma inaczej, zrób testy smartfonem.
Nie pomagam na PW!
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W tych częściach Marynina gdzie byłem to zdecydowanie najlepiej działa Play z Ludwinowa Zegrzyńskiego.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik forum
Dzięki za odpowiedź.
Przymierzam się do zestawu od Play. Pewnie z anteną zewnętrzną chociaż jak to jest tak blisko do nadajnika Play czy nie będzie ok na wewnętrznym routerze np. Huawei 4G Router 3 Prime (Huawei B818-263)?
Przymierzam się do zestawu od Play. Pewnie z anteną zewnętrzną chociaż jak to jest tak blisko do nadajnika Play czy nie będzie ok na wewnętrznym routerze np. Huawei 4G Router 3 Prime (Huawei B818-263)?
-
- Użytkownik forum
Witam ponownie,
kupiłem zestaw z Play NET BOX ZTE MF258K.
Generalnie w testach na antenie rzuconej w garażu speedtest potrafił pokazać dl: 220 Mbps ul: 40 Mbps. Także spoko.
Teraz po zamontowaniu anteny na kominie i skierowaniu jej na bts z Ludwinowa Zegrzyńskiego bo jest najbliżej - jest różnie.
Router potrafi przełączać się na dalsze nadajniki. Prośba o pomoc w weryfikacji problemu. Czy może jest możliwość wymuszenia jednego nadajnika - pewnie tego z Ludwinowa Zegrzynskiego. Co proponujecie dla tej lokalizacji tj. ul. Cynamonowa w Maryninie. Może jakiś inny kierunek i wtedy wskoczy agregacja?
kupiłem zestaw z Play NET BOX ZTE MF258K.
Generalnie w testach na antenie rzuconej w garażu speedtest potrafił pokazać dl: 220 Mbps ul: 40 Mbps. Także spoko.
Teraz po zamontowaniu anteny na kominie i skierowaniu jej na bts z Ludwinowa Zegrzyńskiego bo jest najbliżej - jest różnie.
Router potrafi przełączać się na dalsze nadajniki. Prośba o pomoc w weryfikacji problemu. Czy może jest możliwość wymuszenia jednego nadajnika - pewnie tego z Ludwinowa Zegrzynskiego. Co proponujecie dla tej lokalizacji tj. ul. Cynamonowa w Maryninie. Może jakiś inny kierunek i wtedy wskoczy agregacja?
- wojteks
- *** Administrator ***
Umieścić tak MF258K żeby nie widział innych stacji bazowych (patrz podłoga w garażu czy z boku domu w kierunku odpowiedniej stacji).
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Antena jest już na dachu. To już lepiej wybrać preferencję tego jednego nadajnika na karcie sim - poprzez kontakt z play - wiem, że tak można
- wojteks
- *** Administrator ***
- onken
- ** Moderator **
Kto Ci takich bajek naopowiadałwrobel79 pisze:To już lepiej wybrać preferencję tego jednego nadajnika na karcie sim - poprzez kontakt z play - wiem, że tak można

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Użytkownik forum
Witam,
czy to bajki to sprawdzę. Play już przyjął zlecenie i ma tak być jak napisałem.
czy to bajki to sprawdzę. Play już przyjął zlecenie i ma tak być jak napisałem.
- onken
- ** Moderator **
Ok. Pochwal się czy tak faktycznie zrobili
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
To może zacznie sprzedawać dzierżawę na numery SIM z gwarancja prędkości - skoro tak można:))
- onken
- ** Moderator **
Wiesz jaki to koszt gwarantowanych prędkości łącz
?
Niskie prędkości zaczynają się od kilkuset złotych.

Niskie prędkości zaczynają się od kilkuset złotych.