Dyskusja o użytkownikach Windowsa i Linuksa [wydzielona]

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kedi
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Dyskusja o użytkownikach Windowsa i Linuksa [wydzielona]

Post autor: kedi »

Skąd masz takie dane? Można jakieś źródełko? ;)
Te dane pochodzą z artykulu w chipie, ale wystarczy w pogooglować jest wiele stron ze statystykami które podają bardzo zbliżone dane

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-09, 11:23 ]
Poprawa cytatu.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-10, 08:59 ]
Dyskusja wydzielona z wątku >KLIK<
Ostatnio zmieniony 2007-12-09, 11:22 przez kedi, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

kedi pisze:Te dane pochodzą z artykułu w chipie
Jakiś czas temu widziałem inne zestawienie i liczby były zupełnie inne. Z całą pewnością nie była taka duża przewaga "Windowsów".

Gdyż same już te dane sobie przeczą:
kedi pisze:wszystkie dystrybucje linuxa razem wzięte mają udzial w rynku na poziomie 0,7 %, podczas gdy samego Windowsa xp ma na świecie używa 91 %
91 + 0,7 = 91,7%. Zostaje nam 8,3% na wszystkie inne Windowsy, czyli Vistę, 2000, NT, 98 itd. Że o innych systemach np. Mac OSach nie wspomnę.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
kedi

Prosze bardzo. Niestety nie mam jak zeskanować tego artykulu ale w internecie dużo tego typu szcególowych zestawień które potwierdzają to o czym pisze, w tym linku są fajne szczególowe tabelki z bardzo popularnej stronki rankingi.pl

http://www.ranking.pl/Newsletter/pl/2006-11-30/

[ Dodano: 2007-12-09, 12:37 ]
albo super swieże z 3 gudnia 2007

http://www.ranking.pl/index.php?page=Ra ... stat=21|OW

nie wiem dlaczego ten link ostatni nie chce chodzić ale jest najciekawszy. Na szczęście prosto tam sie można dostać. Na stonie ranking.pl klikamy w zakladke na górze "ranking" i juz jesteśmy w tym miejscu
Awatar użytkownika
raven18

Post autor: raven18 »

jak dla mnie ten ranking jest dość podejrzany, te badania są chyba przeprowadzane na 20 kliku witrynach z których przynajmniej ja na żadną z nich nie wchodzę, chyba że pośrednio
kedi

raven18 pisze:jak dla mnie ten ranking jest dość podejrzany, te badania są chyba przeprowadzane na 20 kliku witrynach z których przynajmniej ja na żadną z nich nie wchodzę, chyba że pośrednio
Z tego co wiem to nikt tego nie kwestionowal jeszcze to są oficjane dane z tych wszystkich glównych serwerów - tak to sie chyba nazywa - którym amerykanie sterują calym internetem na świecie. Chodzi o to że jak chce sobie przejrzeć dowolną witryne na świecie np: onet.pl to każde wcisnięcie klawisza enter po wstukaniu adresu wysylane jest do tych amerykanskich serwerów a dopiero on przekierowuje mnie na stronke onetu i tak jest na calym świecie. Jak dla mnie podana wielkość próby prawie 6 miliardów w ciągu tygodnia dla samych tylko osób wewnątrz naszego kraju wyklucza niereprezentatywność.

Co niektórzy ortodoksyjni użytkownicy linuxa podają że udzial linuxa wynosi 2-4 procent ale inni użytkownicy tego systemu prostują to. Nieścislośc tutaj wynika z faktu że do użytkowników linuxa zaliczają także takie osoby które sobie na próbe zainstalowaly linuxa ale potem decydują sie na powrót do windowsa, a w ich mniemaniu to już uzytkownicy pingwina.

Zresztą inne rankingi podają bardzo podobne dane. Jedyne różnice moga polegać na tym że maszyny że starszymi systemami (np Windows 95) są mniej aktywne i w rzeczywistości moze być ich odrobine więcej - stąd te niewielkie różnice w roznych rankingach
Awatar użytkownika
marcin78
Użytkownik forum

Post autor: marcin78 »

Gdy bym opierał sie rankingiem o systemach takich jak Linuks ; Windows ; Mac Os ; BSD ; Sun
to w ogóle nie interesował bym sie nimi ;)
Zgodzę sie ze wsparcie techniczne do systemów Linuksowych jest zdecydowanie niskie i wiadomo z jakiego powodu i nie ma co tu ukrywać :hyhy:
@kedi
powodem tych rankingów są użytkownicy jakich opisałeś (próbki) które na siłę starają sie przeinaczyć zasady windowsowe na linuksa jest dla nich za trudny i inne ect :hyhy: straszne rzeczy dla nich
osobiście nie mam nic do użytkowników Windowsa bo wolą łatwiznę a ja wolę coś co sie nie psuje z byle powodu :x a działa stabilnie
pozdrawiam :hyhy:

Download: 1025 kbps (128.1 KB/s)
Upload: 321 kbps (40.1 KB/s)

Awatar użytkownika
raven18

a mi to jest właściwie żal użytkowników win :mrgreen:
Awatar użytkownika
marcin78
Użytkownik forum

Ha aż sie uśmiałem :rotfl2: w sumie to racja :]

kedi

możesz napisać dokladniej o jakich próbkach piszesz bo nierozumiem ??? czy dobrze rozumiem że sądzisz że podaje nieprawde ???a co do linuxa to sie zgadzam że jest dużo trudniejszy od windowsa. Tez nie jestem fanem żadnego z systemów, wybieram to co mi barzdziej odpowiada
zDaleKi

kedi pisze:w tym linku są fajne szczególowe tabelki z bardzo popularnej stronki rankingi.pl

A to jest ranking z przed roku a przez ten czas dużo się zmieniło. Nie chcę tu się rozwodzić dlaczego sie zmieniło ;)
kedi pisze: http://www.ranking.pl/index.php?page=Ra ... ge&stat=21
nie wiem dlaczego ten link ostatni nie chce chodzić ale jest najciekawszy
Trzeba do tego linku dodać na końcu: |OW bo samo się nie dokleja a

Kod: Zaznacz cały

[url]
też nie działa.
raven18 pisze:jak dla mnie ten ranking jest dość podejrzany
Dokładnie takie samo mam wrażenie.
To tak jak robić zestawienie ile jest samochodów i jakich na podstawie tego ile ich jeździ do myjni. Wiadomo że niektórzy jeżdżą 3 razy w tygodniu inni raz w roku :]
U nas przy takiej metodzie tworzenia zestawienia liczba użytkowników Linuksa sięga około 6 procent. :ok: A jak dokładnie liczę z tego >Statystyki< to wychodzi 5,3% :]
I co to dowodzi, ano nic tak samo jak tamto zestawienie ;)

No ale nic, statystyka często się myli ;) co nawet przy wyborach można było się przekonać :hyhy:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
marcin78
Użytkownik forum

Kedi te (próbki) to osoby które na próbę instalują Linuksa :cwaniak: chcąc zobaczyć jakim jest systemem i większości rezygnuje na rzecz Wngrozy :hyhy: bo jest za trudny i na siłę chą by był prosty :)

Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

marcin78 pisze:...osobiście nie mam nic do użytkowników Windowsa bo wolą łatwiznę a ja wolę coś co sie nie psuje z byle powodu..
Chciałbyś medal dostać? Myślisz że sensem życia każdego człowieka powinno być celebrowanie komputera? Znakomita większość ludzi narzekających na windows potrafi wykorzystać może 30% ich zasobów, za to instalują masę innych, durnych programików, które generują różne rzeczy a potem płacz że windows be.
Windowsa wykorzystują również ludzie z dorobkiem naukowym, więc nie pisz że wolą łatwiznę, dla nich to tylko narzędzie jak każde inne i nie myślą go na siłę poprawiać, tylko dla samego faktu jego istnienia.
Awatar użytkownika
marcin78
Użytkownik forum

he dobre , po co mi medal :hyhy:
a to tak: Windows+gg+FF+Opera+parę girek+antywirus+(firewall) i drobne programiki Winamp +Allplayer+CC(do czyszczenia brudu po systemie :zdziwko: ) do tego cudowne łatki zwane (aktualizacja) :hyhy: po 6 miesiącach spada wydajność sytemu o 20%
zastanawiam sie po co :niepewny: używam 20% programów na wingrozie i jęczy
Wole Linuksa wszystkie mi potrzebne programy mam na płycie albo ściągam przez soure.list pakiety + pewne aktualizacje i nie żre tyle mocy co Windowsik (Vista) na berylku mam lepsze tak zwane AERO ( sprawdzone :hyhy: super dzieło )
nie krzyczę ze Windows jest be , po prostu mi nie pasuje ;)

Awatar użytkownika
raven18

linux
marcin78 pisze:jest za trudny i na siłę chą by był prosty
???
linux jest normalnym systemem i nie ma tam nic trudnego - nikt nie każe od razu kompilować jądra czy używać lynxa :) (akurat przykład wzięty z powietrza, nie jestem zaawansowanym użytkownikiem)
a za reinstalki średnio co pół roku windy i doinstalowywanie przez 10 godzin programów to ja dziękuję
kedi

BliSki pisze:
kedi pisze:w tym linku są fajne szczególowe tabelki z bardzo popularnej stronki rankingi.pl

A to jest ranking z przed roku a przez ten czas dużo się zmieniło. Nie chcę tu się rozwodzić dlaczego sie zmieniło ;)
rzeczywiście sie zmienilo bo porównująć dane z sprzed roku do tych z grudnia tego roku widać wyrażny ubytek polskich użytkowników linuxa z 0,9 % przed rokiem do 0,5% dzisiaj, jedynie za granica jest wzrost z 0,7 % do 0,9 %.

Nie można porównywać tego tego do samochodów z myjni korzystających. To są twarde fakty. Jedynie jaki ewentualnie argument móglby wam zostać to taki że użytkownicy linuxa generalnie rzadziej korzystają z netu. chodz to wedlug mnie nieprawda ale dywagować możecie.

Piszesz tutaj że wedlug twoich statystyk odwiedza to strone 5-6 procent maszyn z linuxem. A ja znam strony polskie których statystyki mówią o 0,1 -0,2 %. Czy;i wszystko może sie uśdrednić.

Inne statystyki korzystające z innych metodologi badań są bardzo podobne do tych wyników, a ta strona ranking.pl jest bardzo ciekawa że względu na swoją dokladność, zlicza wszystko dokladnie.

Jak dla mnie system operacyjny ma być tak jakby niewidoczny, mam sie skupić na pracy a nie pracować nad systemem operacyjnym. Na tym komuterze mam zainstalowanego windowsa xp od 2,5 roku i wszystko chodzi bardzo dobrze nie potrzebowalem żadnych reinstalek i innych podobnych rzeczy. Od czasu do czasu czytam jakieś teksty oszolomów którzy piszą że przeszli na linuxa bo w windowsie xp wyskakiwaly im co chwile bluescreny :)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-10, 19:02 ]
Poprawiłem cytowanie i zdublowany fragment.
Ostatnio zmieniony 2007-12-10, 19:02 przez kedi, łącznie zmieniany 2 razy.
zDaleKi

kedi pisze:Piszesz tutaj że wedlug twoich statystyk odwiedza to strone 5-6 procent maszyn z linuxem. A ja znam strony polskie których statystyki mówią o 0,1 -0,2 %
No widzisz, czyli z takich statystyk nic nie wynika. Przynajmniej dla mnie. Jak znajdę źródło, gdzie widziałem inne dane, to podeślę. I nie chodzi o świętą wojnę, bo ja też korzystam z Windowsów, np, teraz ;)
kedi pisze:Nie można porównywać tego tego do samochodów z myjni korzystających
Tak samo jak tamte dane, tak samo ilość odwiedzin o niczym nie mów (jak dla mnie) ile jest komputerów i z jakimi systemami. Mówi tylko o odwiedzinach. :hyhy: tak samo jak mój przykład mówi o "odwiedzinach" w myjni.

EDIT:
Ale to jest taka dyskusja o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy. Mnie tylko ciekawiło źródełko.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
marcin78
Użytkownik forum

raven18 : Ja natomiast jestem zaawansowanym użytkownikiem Linuksa :D
a mam inne zdanie co do nowicjuszy , są temu dowody :hyhy: Forum związane z dystrybucjami :roll: i tam można se pogdybać na całego :hyhy:

a zapomniał bym , można tez porównać ten ranking z użytkownikami co było pierwsze Kura czy jajo :hyhy: wyniki pewnie by były szokujące :hyhy:

ODPOWIEDZ