Jaki sprzęt Play do domku

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
allialli
Początkujący użytkownik forum

Jaki sprzęt Play do domku

Post autor: allialli »

witam.
potrzebuje dobrać sprzęt do domku jednorodzinnego.
karte mamy bezpłatnie do abonamentu 100gb i tyle nam w zupełności wystarcza.

miejscowość Malce koło Niska ( woj. podkarpackie) , tuż obok miasta stalowa wola . jeden nadajnik wiem ze jest w nisku a drugi w stalowej na energetyków. w domu na iphone 1-2 kreski LTE maxymalnie - śmiga słabo . Chcemy uzyskać pobieranie do ok 20mbit. agregacja nie jest potrzebna bo chodzi tylko o streaming czasami z nc+gotv
i przeglądanie internetu.

co polecacie w budżecie do max 400zl
internet teoretycznie ma byc na 3 poziomach ale zainwestujemy w przyszłości w repeatery chyba ze znajdzie sie doby router .

jakies sugestie ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki sprzęt Play do domku

Post autor: matek451 »

Za 400 zł kupisz ewentualna antenę Dual LTE 1800-2600MHz i do tego router B315 bez agregacji pasm LTE. Dołożysz 100 zł będziesz miał B525, E5186 z agregacją 2 pasm LTE. Trzeba zrobić testy sygnału na telefonie LTE z Android i aplikacją Network cell info, zakładka DANE pokaże parametry sygnału, ECI, eNB BTS-a. Żaden router nie zapewni skutecznego pokrycia sygnałem WiFi takiego domu, na każdej kondygnacji dodatkowy AP połączony po LAN z routerem głównym kablem lub PLC. Ogólna zasada urządzenia stacjonarne podpinamy po LAN, mobilne po WiFi.
ODPOWIEDZ